1. 12. 2016
Autor: Michael Lapčík
Víte, že o punči, oblíbeném vánočním nápoji, by se s trochou píle dala napsat celá dějepisná kniha? (ona vlastně už vyšla, publikoval ji americký nápojový publicista David Wondrich, a je skvělá) Nejstarší známou písemnou zmínku o nápoji „punch“ totiž historikové datují k letopočtu 1632.
Je to ten stejný rok, kdy indický vládce Šáhdžahán po smrti své ženy a následném dvouletém státním smutku dává na památku postavit Tádž Mahal. Popřípadě rok, kdy inkvizice předvolává astronoma Galilea Galilei pro jeho nehorázné přesvědčení, že Země obíhá kolem Slunce, a ne naopak.
V té době evropské námořní mocnosti bohatnou na obchodu s kořením a dalšími atraktivními komoditami, které získávají v zámořských koloniích. Ve zlatých časech kolonialismu jste mohli muškátový oříšek v Evropě prodat 60.000krát dráž, než jste jej koupili v Indii!
Není tajemstvím, že britští mořeplavci mířící k indickým břehům se chrání před trudomyslností skrze konzumaci alkoholu. Jejich denní příděl činí úctyhodných deset pint piva, které však v tropickém klimatu podléhá zkáze. Proto jej nahrazují alkoholizovaným vínem a destiláty, které časem pro lepší chuť a zdravotní účinky míchají s cukrem, citrusy, kořením a vodou či čajem.
Vzniká punč, anglicky punch, v daných podmínkách pochopitelně neohřívaný. Slovíčko je odvozeno od výrazu „paanstch“, jenž v hindštině značí číslovku 5. (alkohol + cukr + citrusy + koření + voda či čaj)
Věhlas praotce dnešních míchaných nápojů se šíří velmi rychle. Punč podávaný ve velkých mísách se z londýnských doků dostává do centra města a středostavovské i elitní společnosti.
Za všechny populární podniky 18. století jmenujme London Coffee and Punch House ležící nedaleko katedrály svatého Pavla. „Dostanete zde punče z vybraného starého arraku (indická pálenka z cukrové palmy), rumu a francouzské brandy,“ referuje dobový tisk.
Punch houses v té době vznikají i v Americe. Jakmile Otcové zakladatelé v roce 1776 podepíší Deklaraci nezávislosti USA na Velké Británii, vypije se na oslavě tohoto historického aktu 76 mís punče.
Když v červnu 1870 umírá ve svém anglickém sídle slavný spisovatel Charles Dickens, úředník sepisující majetek v jeho sklepě nachází 2160 lahví vína, destilátů a likérů. Hned vedle papírů ručně popsaných recepty na oblíbené punče.
Británie v 19. století punč stále miluje, Amerika už ale objevuje další druhy míchaných nápojů – flipy, eggnogy či koktejly…
Zkuste si doma připravit následující dva punče, a už se nikdy nebudete chtít vrátit k těm, které se běžně prodávají na většině vánočních trhů. Nebo si na ně zajděte do bílého kopulovitého stanu Turbomoštu na brněnském náměstí Svobody. Budou k dostání až do 23. prosince.
1 litr dobrého bílého vína
350 ml vody
200 ml Orgeat sirupu
150 ml borovičky Žufánek
40 ml bergamotového pyré Boiron
2 ml růžové vody
1,3 litru černého čaje
350 ml vody
200 ml likéru Peachtree
200 ml cukrového sirupu
100 ml whisky Laphroaig 10y
100 ml whisky J&B Rare
50 ml bergamotového pyré Boiron
Barmani a psychologie? V Super Panda Circusu startuje nové menu, tentokrát na téma archetypy.
Nové menu baru Super Panda Circus bez přehánění dosahuje světových parametrů. Na tomhle si borci dali hodně záležet.
Jablka na mošt se letos sháněla složitě, jejich výkupní ceny násobně vzrostly. Přesto bude Turbomoštu v perfektní kvalitě na brněnských trzích dostatek.