Maxwin Slot https://bambolatwo.flavorplate.com/ Slot Dana http://slot-server-myanmar.nexthub.pwc.com/ Slot Gacor Casino Online Slot Online Megaslot Megawin http://slot99.heavisoft.kittyhawk.aero/ https://cloudmigration.glintech.com/ live casino Slot Pragmatic Situs Slot Online https://staging.ecocart.io

Brněnský Whiskey bar proslavený tatarákem vyhlíží nástupce

8. 1. 2018

Autor: Michael Lapčík

 

V devadesátých letech vymyslel a provozoval jednu z legend brněnské gastronomie. Když jste si v té době chtěli pochutnat na nejvyhlášenějším tatarském bifteku ve městě, museli jste zamířit právě sem, do Whiskey baru v Gorkého ulici.

 

„Ti lidé, kteří k nám tehdy chodili, si dnes raději vyrazí na procházku s vnoučaty,“ říká Petr Martinkovič, provozovatel Whiskey baru, který před dvěma měsíci po čtvrtstoletí existence skončil. Na jeho místě však bude od 1. února fungovat nový Whiskey Bar, který neexistuje.

 

Byl jste z těch, které po revoluci lákalo podnikání?

Byl. Předtím jsem pracoval jako číšník v brněnských hospodách. Začínal jsem v Černohorské pivnici a potom jsem dlouho působil na Rosničce v Žabovřeskách.

 

Jak to tu vlastně předtím vypadalo?

Před Whiskey barem tady byly dvě garáže a za nimi domovnický byt. Ze všeho nejdřív jsem musel vykopat garážovou podlahu do úrovně bytu, a potom mezi nimi probourat zeď tak, aby celý barák nespadl. No, a postupně jsem budoval, až jsem vybudoval (smích).

Vybral jste si koncept whiskey baru…

Pít whisky bylo po revoluci v módě, stejně jako dnes mají lidi rádi rumy. Za socialismu jste totiž v Československu nic takového nesehnali. Whiskey je irský název, ne skotský. Na začátku minulého století měli whiskey i Skoti, ale s vývojem gramatiky to změnili na whisky. V Americe mají taky whiskey, třeba Jacka Danielse, takže jsem se rozhodl pro tuhle variantu.

 

Jako příslušníka mladší generace mě zajímá, jak se z vašeho baru brzy stala legenda.

Úspěch celého podniku byl spíš než na kořalkách založený na tataráku. To byla vždycky nejdůležitější součást prodeje. Chodili si na něj i lidi přes ulici, nejvíc objednávek jsme tradičně měli na Silvestra.

 

Že zkombinujete whiskey s tatarákem jste věděl už od začátku?

Ano, akorát jsem asi rok musel bojovat s hygienou. Tenkrát byl tatarák celorepublikově zakázaný, takže ho ani nikdo nenabízel. Já jsem s úředníky bojoval, chodil jsem do kanceláře na Jeřábkově ulici a byl neodbytný. Až jsem je uhnal. Ředitel hygieny mi přitom sám říkal, že jezdí na tatarák do Paříže. Pak vydali plošné povolení, takže mi konečně nic nestálo v cestě.

 

Na „nejlepší tatarák v Brně“ se vždycky chodilo sem, do „whiskáče“. Čím byla vaše receptura speciální?

Vycházeli jsme ze starého vydání knihy Receptury teplých pokrmů Jaroslava Runštuka. V novém vydání už recept chybí – byl z hovězího zadního nebo svíčkové. Celý vtip tkví v tom, že tyhle kusy masa, než je pomelete v mlýnku, musíte důkladně očistit. A ti ostatní je nečistí, prostě maso pomelou i s blánami. Musíte si s tím dát práci, nic víc v tom není. Maso kompletně očistit, nesmí na něm zůstat nic navíc. Ořezky patří do sekané a karbanátků.

 

Říkáte, že jste si dělal práci. Vy jste jako majitel pracoval v kuchyni?

Jo, ze začátku jsem tady dělal prakticky všechno. Pak maso samozřejmě zpracovával kuchař a v poslední době si s jeho čištěním pohrála má přítelkyně.

 

Chodili sem nějací zajímaví hosté?

Jednou za čas přišel Polívka nebo někdo takový. S Bolkem se znám, ale na ty další herce už si bohužel nevzpomenu.

Ještě jsme se nebavili o samotných whisky. Na čem jste sortiment postavili?

Původně to byly docela obyčejné značky blendovaných whisk(e)y. V začátcích byly možnosti nákupu omezené, takže k zajímavějším lahvím jsme se dopracovali postupně, až se časem objevily v české distribuci. Dopracovali jsme se k nějakým 150 druhům.

 

Prodělaly historický vývoj také chutě vašich hostů?

Ano, v poslední době jsem se zbavoval blendů, protože už se moc nepijí. Lidi si oblíbili lepší whisky. Nejžádanější jsou kouřové single maltky jako Lagavulin nebo Laphroaig. A v posledních třech letech šly nahoru karibské rumy, takže jsem nabídku doplnil o 30 lahví.

 

S Whiskey barem jste loni na podzim skončil. Jak to?

Pracoval jsem v gastronomii 35 let a dost mě to vyčerpalo. Každý člověk je jiný, a dokázat ve finále vyjít všem hostům vstříc, to je dlouhodobě hodně náročný úkol, v poslední době navíc ztížený zákony o zákazu kouření a elektronické evidenci tržeb.

 




Komentáře

savaya88
https://villagevocalchords.com/
https://proenglishessay.com/
https://anatoliaturknews.com/
https://bigsmashapps.com/
https://digathanews.com/
https://fight4pa.com/
https://wikiknow.org/
https://vinhomesvuyen.org/
https://teatinas.org/
https://standrewsbrewster.org/
https://richmondroughriders.com/
https://www.redevelopspeedway.com/
https://phepband.org/
https://operationhelmet.org/
https://newhopeclubofficialmerch.com/
https://www.jackarnoldfortennessee.org/
https://imigrasiriau.com/
https://homedefender.org/
https://filmvisit.com/
https://ugandahotelguide.com/
slot gampang jp
slot88
slot 5000
slot dana
super scatter
slot88
slot online
slot77
slot 5000
slot 5000
slotqris
slot qris
slot 5000
slot bonus
slot bca
slot pulsa
slot qris
slot88
slot777
slot 5000
slot pulsa
slot deposit qris
slot maxwin
slot deposit qris
slot maxwin
slot demo
rtp slot
slot thailand
prediksi hk
prediksi sgp
slot thailand
slot88
slot demo
slot demo
super scatter
super scatter
super scatter
toto togel
toto togel
toto slot
togel terbesar
slot4d
slot4d
togel hongkong
togel singapore
togel sydney
slot gacor
rtp live
rtp live
prediksi hk
prediksi sdy
slot maxwin
slot88
slot88
slot777
slot qris
slot pulsa
toto slot
slot 4d
link slot
slot dana
rtp live
slot dana
kw brand
pulsa
slot demo
slot demo
scatter hitam
slot 5000
slot pulsa
live draw togel
gampang jp
slot 777
slot 888
joker 123
slot 5000
slot pulsa
slot dana
slot gopay
slot gopay
slot gopay
toto slot
slot 4d
togel hk
togel sgp
togel sdy
prediksi hk
prediksi sdy
slot88