14. 11. 2017
Autor: Michael Lapčík
Možná jste si už někdy u drinku říkali, proč barmani nadělají takové haló kolem servisu. Speciální nádoby, ozdoby, drobná jídla, na některých soutěžích někdy až v pompézním duchu. Vždyť důležitý má být obsah sklenice, a ten chutná pokaždé stejně…
Počkat. Nechutná. Dokonce existují teorie, které prvnímu dojmu přisuzují procenta z celkového hodnocení koktejlu hostem. A nejsou nijak nízká. „Četl jsem, že to může být až 80 procent. To už je podle mě hodně. Na druhou stranu se člověk skutečně dokáže přesvědčit, že něco bude dobře chutnat, jen na základě lákavého vzhledu. Vzhled je vlastně úplně první vjem. Až pak následuje vůně a po ní teprve chuť,“ vysvětluje provozní baru Super Panda Circus Tomáš Křemenák.
Servis drinku by prostě měl zaujmout. Podtrhnout, nebo dokreslit charakter samotné tekutiny. A barmani si na tom dávají záležet.
V Super Panda Circusu přednedávnem představili nové „herní“ menu (odkaz), které na 21 drinků využívá 16 různých servisů. To už je množství, z něhož přechází zrak. Nejviditelnější změnou je kompletní přechod z broušeného skla na čisté. „Konečně nám po třech letech došlo, že v broušené sklenici tolik nevynikne náš ručně sekaný led,“ přiznává Tomáš Křemenák.
V inventáři baru tak nedávno přibyla spousta unikátních nádob. Materiály? Kromě skla i keramika, kov a dřevo.
Třeba drink inspirovaný Champagne Cocktailem barmani podávají ve špičkové sklenici přímo určené k degustaci šampaňského. Jejím autorem je sommelier Gérard Lehmann, který spolupracuje s předními šampaňskými i koňakovými domy. Trend, že se šumivé víno neochutnává z flétny, ale více uzavřené sklenice, je ve světě už nějakou dobu známý, v Česku se teprve začíná prosazovat.
Jednou z nejdražších sklenic, z které se kdy v Super Panda Circusu pilo, je Pokéball od mladého českého designéra Martina Jakobsena. Tuto originální průhlednou kouli zatím v žádném jiném baru nenajdete. „Klasickou koktejlovou sklenici zase máme na stopce o mnoho vyšší, než byste čekali. V Bohemia Crystalu nám řekli, že takovou u nás nikdo nevyrábí, takže jsme se po ní museli poohlížet až ve Velké Británii,“ vypráví Tomáš Křemenák.
Svou vlastní sekci má v pandích policích keramička Světlana Buyevich. Pochází z Běloruska, je absolventkou akademie umění v Minsku a věnuje se ruční výrobě na hrnčířském kruhu. Právě v její dílně vznikly malované tiki hrníčky a tiky mugy – polynéští bůžci. Při pití z nich se můžete kochat různými vyobrazeními pand, zadním stranám nádob vévodí fantaskní motivy od klobouků po létající talíře. Naprosto přesně tady platí rčení „co kus, to originál“, a to nejen ilustracemi, ale i tvarem mugu. Další Světlaninou autorskou nádobou je lebka dekorovaná vzorem likéru Tatratea.
Méně tradičním materiálem používaným v barovém světě je dřevo. V dřevěné míse dostanete pandí verzi gin toniku, dík čemuž celá kompozice působí lesním dojmem. Návratem ke kořenům je i quaich, tradiční skotský kalíšek nejen na whisky. Skotský drink doprovází lžíce haggisu, ostrovní pochoutky sestávající z ovčích vnitřností.
Jestliže hledáte nejkýčovitější divočinu celého menu, ptejte se u obsluhy po pirátském pokladu. Je to twist na Lynchburg Lemonade servírovaný ve skleněném rohu. Ten si navíc hoví v truhle naplněné „zlatem“. U pamětníků možná vyvolá pocit podobný tomu, když před nimi přistál Kýč jak bič, tedy panenka Barbie na koni.
Asi vás napadá otázka, jak se taková sbírka skla dává dohromady. No, zdlouhavě. „Standardně se toho dá sehnat hodně, ale cesty jsou klikaté. Vedou přes Británii, USA, Francii či Itálii. Některé typy ve sklárnách zrovna nevyráběli a my jsme je museli speciálně poptávat. Spousta sklenic je tedy malonákladových a řemeslných,“ dodává Tomáš Křemenák.
K třetím narozeninám dostal Super Panda Circus nové koktejlové menu i hromadu interiérových úprav. Přijdete si zahrát se svým barmanem o drink?
Včerejší úspěch Super Panda Circusu v Czech Bar Awards. Obhajoba Nejlepšího designu a Nejlepší cocktail bar k tomu!
Originalita sama. V Česku jste zřejmě v žádném podobném baru ještě nebyli. Tento týden otevírá Super Panda Circus.