21. 3. Příchod jara ohlašují zelená piva s obsahem bylin

21. 3. 2016

Autor: Michael Lapčík

 

Litovel, Jihlava – Zelená barva značící každoročně příchod jara se neobjevuje jen v přírodě okolo nás, ale také v hospodských půllitrech. Netradičním odstínem se od většiny pivní produkce odlišuje také jedenáctistupňový speciální ležák Litovel Patrik.

 

Litovel_Patrik_PlakátHanácký pivovar jej uvařil potřetí, připomíná tím osobu svatého Patrika, známého irského patrona, jehož svátek slavívají 17. března lidé po celém světě. Nefiltrované pivo si mohou návštěvníci vybraných hostinců olomouckého regionu vychutnávat přes Velikonoce až do konce března.

 

V Litovli jej poprvé vyrobili v roce 2014, a to po dlouhém vylaďování specifické chuti. „Pivo je ryze přírodní, proto jeho barva a aroma vznikají přidáním pečlivě zvolených bylin. Chuť a vůni zjemňují silice pomerančů a citronů. Přesný poměr ingrediencí je však naším tajemstvím,“ doplnil sládek litovelského pivovaru Petr Kostelecký.

 

Šestým rokem vaří zelené pivo v Pivovaru Jihlava, pojmenovali ho tam jako Velikonoční Krasličák. Podle pivovaru se vyznačuje výraznou plností, mírně nasládlou chutí a jemnou hořkostí s rozeznatelnými bylinnými tóny.

 

Speciální čtrnáctka bude k dostání povětšinou na Zelený čtvrtek, někde si ji ale můžete dát už teď. „Popularitu tohoto piva potvrzuje nárůst počtu hospod, ve kterých se čepuje. Letos jich je už více než tisícovka,“ informoval sládek Pivovaru Jihlava Richard Procházka.

 




Komentáře