Kostky, karty, kolo štěstí. Nová hravá Panda otevřela

6. 10. 2017

Autor: Michael Lapčík

 

REPORTÁŽ

 

„Čekám ještě na kolegyni. Naplánovala si sem kvůli tomu služební cestu z Belgie. Miluje vás, má dokonce Pandu na tapetě telefonu,“ říká hned za vstupními dveřmi vítající obsluze první návštěvník tohoto čtvrtečního, a přesto nevšedního večera.

Několik předchozích dnů tady bylo zavřeno. Ještě včera řádil ve výklenku pod schodištěm barman Marek se sbíječkou, ještě před pár minutami vyměňoval technik Martin žárovku v lustru.

 

Ale teď už je Super Panda Circus znova otevřený. Trochu předělaný a s novým menu. Jeho tématem se stala „hra“.

 

Chcete si zahrát?

Hra je něčím, co provází lidstvo odjakživa. Nejstaršími hrami přeživšími do dneška jsou vrhcáby neboli backgammon s původem ve starověké Mezopotámii či Egyptě a Go, jež vzniklo v Číně. Jiné zdroje zase uvádějí staré dobré kuličky, archeologové je nalezli v Egyptě, na Krétě i uvnitř aztéckých pyramid.

 

Pandě jsou vlastní spíš tyhle historičtější formy hraní než ty digitální. Pokud tedy nepočítáme prozatím chybějící arkádový automat nadupaný hromadou tří-osm-šestkových pařeb, jehož výroba se mírně zpozdila.

„Dobrý večer, necháte výběr vašeho drinku na mně, nebo si chcete zahrát?“ ptá se barmanka Hanča, když se před ni usadíte na barovou židličku. Nepřinese vám přitom žádné menu – tím menu je totiž ponejvíc právě ona sama a pomáhá si v tom speciálními kartami a kostkami.

 

No jéje, kdo by si nechtěl zahrát!

 

Za chvilku už Hanča tasí z rukávu balíček karet reprezentujících kategorii low alko. Nejsympatičtější je mi včelka. „To je naše nealko variace na Pina Coladu,“ ozřejmuje barmanka předtím, než se pustí do tvorby osvěžujícího koktejlu servírovaného v nádobce na mléko obalené falešným banánovým listem.

 

Kolo jako z Tutovky

Že základem nabídky není menu, ale samotná osoba obsluhujícího, s níž si o drink zahrajete karty, to je v barovém světě docela podivnost. „Přestalo nás bavit prezentovat hostům menu jako něco jednoduše uchopitelného, ve smyslu hmatatelného objektu. Dřív jsme mu něco takového přinesli a zase odešli, dokud si nevybere. Nyní přicházíme a dáváme mu sebe,“ vysvětluje jeden z provozních Super Panda Circusu Tomáš Miška.

Jediným místem, kde najdete koktejlovou nabídku kompletní, je kromě jednoduchého seznamu pro nehráče pandí kolo štěstí u schodiště. Na rozdíl od slev na sekačky nebo staré dobré Tutovky si můžete zatočit vícekrát, pokud nejste s dílem náhody spokojeni. To je důležitý dodatek – konečná volba je samozřejmě vždy na hostovi. Nutit ho k objednání něčeho, co vlastně nechce, by bylo nemyslitelné.

 

Naučili se kouzlit

Interiérových změn si pravidelnější návštěvník baru všimne na první pohled. Ve spodní místnosti přibyl malý bar s dvěma výčepy na čajové alko a nealko. Aktualizace se dočkala výzdoba, video v promítací místnosti nebo stěna za vrchním barem. Časem budete moct narazit na drobná milá překvapení, v nichž svou roli sehrají 3D brýle, UV světlo, tajné vzkazy nebo nově nabyté kouzelnické dovednosti personálu.

Těch změn je prostě tak akorát, aby byly zábavné, ale koncept zůstal zachován. Když jsme u toho hraní, napadá mě při sezení na baru paralela s počítačovými hrami FIFA a NHL. Ty vycházejí každým rokem vždy s aktuálním letopočtem za svým názvem. Úspěch těchhle sérií mimo jiné tkví ve vyváženosti dynamiky vývoje. Mezi jednotlivými ročníky musejí být patrné změny, aby fanoušci nebyli zklamaní, že si koupili téměř identický produkt jako loni. Zároveň to ale nesmí být od základu nový koncept, protože série potřebuje ctít kontinuálnost. Stejně tak je tomu nyní v Pandě.

 

Hledání koktejlového pokladu

Nové herní koktejlové menu obsahuje 21 drinků, z nichž jsou čtyři nealkoholické. Nemají jména. Jen piktogramy, čísla a svou klasickou předlohu. „Ty drinky patří pouze sem a jsou něčím, co posouvá Pandu dál,“ hodnotí jeden z autorů menu Tomáš Křemenák.

 

Ani tentokrát nešetřil několikačlenný pracovní tým při své téměř roční misi domácími a všelijak podivnými ingrediencemi. V koktejlech použil marcipánové falernum, hruškovo-makovou zmrzlinu, wood sodu, pohankový orgeat, grepové oleo saccharum, mrkvovo-kurkumovou pěnu nebo smrkový sirup. V portfoliu ozdob se objevují šťovíkové listy, hořké lízátko, turecký med, kokosová pusinka či parmazánový chips.

 

Z nejšílenějších drinků jmenujme kombinaci rumu infuzovaného olivami, griotky, rybí omáčky a solného roztoku a ovoce nebo pandí verzi Bloody Mary obsahující mimo jiné také ančovičky, pesto a kaparovou infuzi.

 

Viditelnou inovací jsou též koktejlové servisy. Kochat se nyní můžete jejich 17 variantami. Zaujme co-kus-to-originál lebka zdobená goralským kloboukem, čímž autoři vzdali hold Alexi Kratěnovi a jeho podobně servírovanému drinku Aqui Estoi. Twist na Lynchburg Lemonade se zase podává ve skleněném rohu uloženém do truhly na poklad.

Z globálních trendů se na Šilingrovo náměstí promítl ponejvíce ten o šetrnosti vůči životnímu prostředí. Takže například zbytky vymačkaného ovoce putují do domácího „cool sirupu“. Tím, co zbyde po fermentaci ananasu při výrobě tepache, se zase infuzuje rum.

 

Všechno tohle Panda dostala od svých chovatelů v černozlatých rondonech k jejím třetím narozeninám. „Tři roky už jsou v životě baru dlouhá doba. Právě před třemi lety jsem v New Yorku obcházel hromadu nových podniků a dnes už spousta z nich neexistuje. Bereme to s pokorou a jsme rádi, že se nám daří posouvat se dopředu,“ uzavírá Tomáš Křemenák.

 




Komentáře