Nejdivnější Panda startuje. Cirkusácké oblečky teprve došívají

25. 8. 2014

 

Čurám vestoje do záchodu, poslouchám japonský rozhovor linoucí se z reproduktorů a dívám se při tom do zrcadla na své zaneprázdněné přirození. Značně zajímavé.

 

Tenhle bar je podobných vtípků plný. Když si třeba na záchod sednete, vidíte se v jiném zrcadle… Ale raději už otevřeme dveře od toalety a projděme se i po dalších prostorách nového brněnského baru Super Panda Circus.

 

untitled-026Strávil jsem různorodou mediální prací pro tento podnik posledních pár týdnů, takže ho znám do posledního detailu. Jeho majitelé o něm tvrdí, že jde o nejdivnější bar v Česku. Já si to myslím také.

 

Začíná to všemi těmi interiérovými vychytávkami. Barevný závěs místo vchodu. Uvítací místnost, a v ní fotografie polonahých barmanů nebo nehrající klavír. Jeho útroby s ozvučnými klapkami totiž byly vypreparovány a nahrazeny chladicí lázní pro lahve s welcome drinky.

 

Do barového nebe v prvním podlaží stoupáte po schodech lemovaných komiksovým příběhem. V něm hrají hlavní roli živé i již zesnulé legendy světového bartendingu. Nasedají do dračí lodi a na oblacích z opia doplují na místo určení – Super Panda Circusu.

 

untitled-027Vejde se sem nejvýše 35 hostů, kteří sedí buď u dlouhého baru, nebo na gaučích uspořádaných do stupňů jako na fotbalové tribuně. Nebo v cirkusu. Tohle je totiž jeden velký cirkus.

 

Když v prosinci 2012 otevírali Honza Vlachynský s Andrejem Vališem Bar, který neexistuje, chtěli tím v Brně rozpoutat malou barovou revoluci. To se jim povedlo, ale podnik newyorského typu jim už časem přestal stačit. Stejně jako se dítě dožaduje nové hračky, také oni začali přemýšlet nad nějakým originálním konceptem. Přibrali parťáka Adama Vodičku, sehnali prostor na rohu Šilingrova náměstí a Husovy ulice, zadali práci progresivním architektům stavebním i koktejlovým.

 

Po pár týdnech zkušebního provozu zítra Super Panda Circus otevírá. Zbývá ještě dokreslit pár posledních komiksových okének nebo došít speciální cirkusácké rondony pro personál. Neopakovatelná atmosféra se však do tohoto místa už vsákla a podnik ještě před oficiální otevíračkou na facebooku sbírá stovky fanoušků a pětihvězdičková hodnocení.

 

Architekti baru, Lea Hawerlandová a Michal Mačuda, se při tvorbě interiéru pořádaně odvázali. Mladé brněnské duo již poněkud znuděné místním (neo)funkcionalismem dekorovalo Pandu textilním stropem skládaným do obrazců pomocí digitální technologie nebo pláty podomácku patinované mědi. Aby se vymezili vůči funkcionalistické strohosti, nazvali architekti svůj směr Novou bohatostí. Super Panda Circus je jeho prvním exemplářem.

Tak jednoznačné to ale ve finále určitě nebude. Samotní majitelé přiznávají, že nevšední bar nekoncipovali úplně pro každého. Vejít sem můžete v maximálně čtyřčlenných skupinkách, více prostorové kapacity nedovolují. Specifikum představují samotné drinky – je jich 12 a všechny jsou založené na kombinaci tuzemských a asijských surovin. Neznáte byliny yuzu, tamarind či shiso, z nichž barmani připravovali marmelády a pasty do koktejlů? Jste připraveni na chuť Becherovky se zázvorem? A na to, že si na rozkládací menu musíte v šeru svítit baterkou? Výzva přijata…

 

 

otvírací hodiny: 18-02 (18-20 punch hours)

rezervace: +420 734 878 603

panda@superpandacircus.cz

www.superpandacircus.cz

Majitelé přiznávají, že i tentokrát jdou do ekonomického rizika. Zatímco před otevřením „Neexistuje“ neměli o finančním řízení takové firmy ponětí, v případě „Pandy“ jim klidný spánek naopak kazí velmi přesné propočty. „Úspěch je postavený na jediném zásadním pilíři. Musí zde být naprosto plno po celou otevírací dobu, tedy od šesti večer do dvou ráno,“ přiznávají podnikatelé.

 

 

Nemusel by to být nesplnitelný cíl. Asijská mystika na každém kroku. Originální koktejly, na jejichž recepturách barmani pracovali několik měsíců, za férových 125 korun. Atrakce v podobě ručně sekaného ledu, pohlednic pod drinky namísto podtácků, každodenních „punch hours“ od 6 do 8 večer, návykových sójových bobů… Jak myslíte, že to nakonec skončí?

 

Související: Z Tokia do Brna. Yui Wai je ozdobou nového baru

 

Komentáře


Copyright © 2014 Michael Lapčík a další dodavatelé obsahu. Převzetí článků je možno jen s uvedením zdroje. Pro komerční využití publikovaných materiálů prosím kontaktujte redakci. Provozovatelem je Michael Lapčík, IČO 02513773. Nejsme plátci DPH. Telefonický kontakt: +420 725 774 272.