4. 10. 2017
Autor: Michael Lapčík
Tradiční barmanská soutěž Beefeater MIXLDN v České republice přednedávnem odstartovala svůj další ročník. Úkolem účastníků bylo vymyslet drink obsahující gin Beefeater a spojit jeho příběh s českým městem, k němuž mají nějaký vztah. Odhodlalo se k tomu více než 30 barmanů z celé země. Ti teď po celý říjen ve svých podnicích své soutěžní koktejly nabízejí a čekají neohlášenou návštěvu poroty. Devět nejlepších (a desátá nejvíce lajkovaná facebooková divoká karta) postoupí do listopadového pražského finále. Podívejte se, co vymyslela naše brněnská želízka v ohni.
Martin Hůla (Bar, který neexistuje)
Beefeater 24, cold brew, sirup ze slaného karamelu, šampaňská kyselina, bitters z vlašských ořechů, zástřik grepovou kůrou
V jihomoravské metropoli se formuje nové gastronomicko-politické hnutí Pít Brno a tohle je jeho reprezentativní drink. „Hořkosladký, podzimní, ideální pro kohokoliv,“ dodává barman Martin Hůla. Ten k Beefeateru navolil ingredience podle toho, co jej na Brně (a Londýně jakbysmet) baví.
Kávu, protože je tady spousta skvělých kaváren. Slaný karamel symbolizuje všechny donuty, cupcaky, dorty a zmrzliny, s nimiž se v Brně v poslední době roztrhl pytel. Šampaňská kyselina hromadu často i raritních lahví slavného šumivého vína, které v Brně konečně můžete pít také po skleničce.
Hana Graclíková (Super Panda Circus)
Beefeater 24, domácí hráškový sirup, sherry fino, citronový fresh, absinthe St. Antoine, potěr z citronového krému a čaje senča
Vzpomínáte si na hodiny středoškolské biologie? Právě tam jsme se všichni dozvěděli, že základy genetiky položil brněnský vědec Gregor Johann Mendel výzkumem prachobyčejného hrášku. Právě hráškový sirup je výraznou složkou Genepeas (složenina ze slov genese a peas). Gin, sherry, absinthe a senča pak odkazují k brněnskému světáctví.
„Vždy jsem si přála nacpat nějakou významnou historickou osobnost do sklenice. Vychutnat si znovu ty pocity, kdy jsem o Londýnu a Mendelovi poprvé slyšela ve škole, znovu nazpět projít všemi obdobími a zažít tak tu věc, kterou dnes v obou městech nazýváme tradicí,“ vypráví Hana Graclíková, která vystudovala biologii s chemií a zákony dědičnosti tedy spadají do jejího „ranku“.
Marek Adam (4pokoje)
Beefeater 24, Beefeater London Dry infuzovaný bylinami, víno Samotář, rebarborové bitters, simple sirup, borovicovo-jitrocelový parfém, vřes
Dopravní spojení Šumperku s Londýnem není nejlepší (určitě budete muset přestupovat), v koktejlu ale tahle symbióza funguje skvěle. Z té barmanské stránky se jí ujal šumperský rodák Marek Adam, a to formou twistu White Negroni.
Dle jeho slov se jedná o hořko-hořký drink s nádechem horských bylin – pro jeho dosažení infuzoval Beefeater London Dry anýzem, hořcem, mateřídouškou, pampeliškou a vřesem. Designová retro sklenice a omotávka motouzem ukazují na tradici sklářského a textilního průmyslu v regionu jižních Jeseníků. „Negroni ve 4pokojích frčí, takže News from the Forest by se mohly stát oblíbeným drinkem,“ soudí Marek Adam.
K třetím narozeninám dostal Super Panda Circus nové koktejlové menu i hromadu interiérových úprav. Přijdete si zahrát se svým barmanem o drink?
V letošní koktejlové nominaci poprvé převažují brněnské bary nad pražskými. Postaraly se o to Bar, který neexistuje, Super Panda Circus a Spirit Bar.
Včerejší úspěch Super Panda Circusu v Czech Bar Awards. Obhajoba Nejlepšího designu a Nejlepší cocktail bar k tomu!