24. 8. 2016
Autor: Michael Lapčík
Má to být tmavá kobka, ve které se ukryjete před realitou okolního světa. Mimo konkrétní čas i prostor. Teď ale naráz víte, kde je v Super Panda Circusu sever. Za schodištní zdí pomalovanou komiksem. Poznáte to díky kompasu, který vám před nos postaví obsluha, a jenž spolu s osmi dalšími prvky tvoří nové koktejlové menu podniku.
Pod šapitó z červeného sametu se tak ode dneška rozehrává další představení, v jehož hlavních rolích tentokrát účinkují archetypy. O čem je řeč přesně vědí absolventi kateder psychologie a příbuzných oborů, kdekdo by ale v tomhle tématu mohl tápat.
Představte si, že každá lidská bytost ve svém nitru ukrývá sadu formiček. Jako ty, s kterými jsme mamince před Vánoci pomáhali vykrajovat srdíčka a stromečky z uváleného plátu lineckého těsta. Skrze tyhle formičky proudí podněty z našeho podvědomí a tvarují se do obrazů vznikajících v naší mysli.
Psychologové formičkám říkají archetypy. Jsou společné nám všem, ať už popíjíme skotskou v aristokratickém londýnském klubu, živíme se sběrem hmyzu a kořínků na oceánském ostrově nebo bosí honíme hadrovou mičudu v brazilském slumu. Poprvé o nich referoval psycholog C. G. Jung a souhrnně je nazval kolektivním nevědomím.
V Pandě těmi formičkami prohnali koktejlové receptury. Ty jsou samozřejmě jaksepatří vyladěné, ale složení samotných drinků tohle menu hostům nepředkládá zrovna na stříbrném podnose.
„Spousta použitých ingrediencí není zrovna nejznámějších, takže z jejich výčtu většina lidí finální chuť drinku odhadne jen stěží. Někdo si pak drink nedá jen kvůli tomu, že obsahuje absinth. Už se ale nedozví, že je ho tam jen kapka, a to pouze pro podpoření jiných chutí, než že by v nápoji vystupoval sám za sebe,“ vysvětluje spolumajitel baru Honza Vlachynský.
Novou nápojovou nabídku tvoří deska, z níž trčí devět figurek a jiných objektů – právě ty reprezentují jednotlivé zastoupené archetypy. Hrdinou je zde kdo jiný než Superman, již zmíněný kompas označuje Průzkumníka, a jediný ryze český artefakt, Hurvínek s plandavými končetinami, představuje Klauna.
„Snažíme se k širšímu publiku mluvit srozumitelným jazykem pomocí těchhle kulturně srozumitelných symbolů. Není důležité, aby všichni pochopili, co jsou archetypy. Ale aby u toho zažívali nějaké emoce,“ doplňuje další ze spolumajitelů podniku Adam Vodička – kromě bar manažera shodou okolností také promovaný a praktikující psycholog.
Tohle menu tedy spadá spíše do kategorie obrázkového. I když zcela „beze slov“, jak občas čteme vysvětlivku pod kreslenými vtipy v novinách, není. Na první pohled uvidíte množství alkoholu obsažené v drincích a jejich cenu. Po manipulaci s figurkou pak i název archetypu a připodobnění k některé z klasik. Například, že se drink z 20 % podobá Gimletu nebo z 60 % Bloody Mary. Samotné receptury najdete na druhé straně podstavce figurky, jenž prý vypadá jako Poké Ball. Samozřejmě zcela nezáměrně – menu pandí tým tvořil dávno před začátkem pokémánie.
Abychom nezapomněli, vybíráte si celkem z 18 drinků – ke každému archetypu jsou svým celkovým vyzněním přiřazeny dva, vždy konzervativnější (žlutý) a ulítlejší (červený).
Jak už tomu bývá v Super Panda Circusu zvykem, barmani při tvorbě koktejlů dostali volnou ruku a řádně toho v rámci kreativního řádění s ohledem na aktuální světové trendy využili. „U některých archetypů je složité určit, který ze dvou drinků vlastně není úlet,“ přiznává s úsměvem jeden z výrazných autorů menu, barman Tomáš Křemenák.
Zastoupené archetypy
Hrdina
Neviňátko
Šaman
Milenec
Průzkumník
Vynálezce
Kdokoliv
Klaun
Ochránce
Před nějakým časem jsme psali, že světem sofistikovaného barmanství rezonuje téma fermentace, což se promítá i do pandího archetypálního výtvoru. Žluté Neviňátko tak kromě dvou rumů, bitteru, limetové šťávy a shrubu z citrusů kumquat obsahuje také čaj touareg fermentovaný kombuchovými kvasinkami. Pokud si dáte červeného Šamana, bude mít čest s kokosovou vodou rozkvašenou pomocí kefírové kultury. V obou případech nejde o spontánní, ale řízenou fermentaci, což je v českém koktejlovém rybníku věc zřídka vídaná.
Panda odteď jako jediný český bar nabízí signature drink, jehož základem je Johnnie Walker Blue Label – nejoceňovanější skotská blended whisky. Najdete ho pod figurkou Supermana. Jako doplněk ke zlacené skleničce od mistra skláře dodávajícího do prestižních londýnských barů dostanete domácí nakládané enoki houby.
Pojmy alkohol a zdravý životní styl spolu sice zrovna nesouzní, ale i tak se s koktejly v tomto ohledu dají dělat velké pokroky. Co říkáte na chia semínka, červenou řepu, müsli, čerstvé ovocné šťávy nebo selský jogurt?
„Přebíráme sice světové trendy, ale zároveň jsme na spoustu věcí přišli sami. Líbí se nám vzít nějakou ingredienci a použít ji natolik odvážně, že ve většině barů by do toho raději nešli,“ tvrdí Tomáš Křemenák.
Tenhle princip v archetypálním menu platí pro červené Neviňátko, které obsahuje rum infuzovaný škvarky. Nebojte, při pití určitě ve svém drinku vepřové neucítíte. Přítomná tuková stopa vám jen v ústech vytvoří dojem sametovosti a uhlazenosti.
Stejně jako šaty dělaj člověka, dotváří parádu kolem koktejlu jeho servis. Nemějte zbytečné obavy o to, že v Pandě nevymysleli žádnou šílenost. Především však, nehrají si tu na samoúčelnost a pouhý efekt. I z naservírovaného drinku si totiž lze odvodit, který z archetypů vám při prohlížení menu nejvíce padl do oka.
Abyste nebyli ochuzeni o všechna překvapení, uvedeme jen jeden příklad. Jednoho z Objevitelů, které v menu reprezentuje kompas, před vás naservírují ze schránky loděnky hlubinné, živočicha, jenž se na Zemi poprvé objevil již před více než půl miliardou let.
„Kupovali jsme ji přes eBay, tam seženete fakt všechno. Když jsem po ní pátral, narazil jsem třeba na meteority z Ruska. Za desetikilový dáte čtvrt milionu,“ podotýká barman Matěj Coufal.
Samotný drink podle něj chutná objevitelsky nevšedně, a to díky kombinaci ginu kořeněného bobkovým listem a kmínem s hořkým Chartreuse, solným roztokem a bergamotem. Novou dimenzi otevřete po zakousnutí se do přiloženého domácího marshmellow.
„Moc se mi líbí, že nové menu není jen náhodnou změtí čehosi. Je promyšlené a interaktivní. Moc se těším na to, až s ním budeme konfrontovat hosty. Zase jsme se posunuli o level výš,“ uzavírá barmanka Jana Hujerová.
K třetím narozeninám dostal Super Panda Circus nové koktejlové menu i hromadu interiérových úprav. Přijdete si zahrát se svým barmanem o drink?
Včerejší úspěch Super Panda Circusu v Czech Bar Awards. Obhajoba Nejlepšího designu a Nejlepší cocktail bar k tomu!
Originalita sama. V Česku jste zřejmě v žádném podobném baru ještě nebyli. Tento týden otevírá Super Panda Circus.