Poprvé se odhodlal k soutěžení. A pojede do Řecka

11. 8. 2016

Autor: Michael Lapčík

 

Fráze „Monkey shoulder“ v angličtině neoznačuje jen rameno opice, ale také tělesnou deformaci, jíž dříve často trpěli zaměstnanci sladoven, kteří přehazovali slad lopatou. A taky je to název skotské blended whisky, jejíž ambasador Dean Callan s ní objíždí svět a organizuje barmanskou soutěž Ultimate Bartender Championship.

 

Dominik Marek ve speed challenge.

Její letošní moravské kolo se předevčírem uskutečnilo v Baru, který neexistuje. Své síly v něm poměřila devítka barmanů z Brna a Olomouce. Soutěž ovládli domácí borci, kteří obsadili první dvě příčky – Dominik Marek tu nejvyšší, Martin Hůla bral stříbro. Jako třetí se umístila Tereza Kolečkářová z olomouckého Entrée, jež shodou okolností v Baru, který neexistuje loni absolvovala barmanskou stáž.

 

Protože Dominik Marek zaznamenal nejlepší výsledek ze všech soutěžících nejen v brněnském, ale také pražském a bratislavském kole, pojede jako vyslanec česko-slovenského regionu na několikadenní barmanský kemp Monkey Shoulderu do Řecka. Navíc mu díky perfektnímu výkonu v celosvětovém pořadí aktuálně patří fantastické sedmé místo z 576.

 

Disciplína Slepá degustace.

Za barem přitom tenhle klučina pracuje teprve tři čtvrtě roku a žádné jiné soutěže se doposud nezúčastnil. „Její formát mi vyhovoval. Byl to hezky strávený den, žádné tlaky, hodně legrace. Nějak to prostě vyšlo,“ vysvětluje si skromně svůj úspěch.

 

Představujete si klasickou barmanskou soutěž jako mixologické klání, kde účastníci prezentují své vyladěné originální drinky porotcům? Správně. Tady to ale bylo úplně jinak.

 

Úvodní disciplína důkladně prověřila znalosti soutěžících. Promítání slidů ve stylu Chcete být milionářem a na nich ve svižném sledu stovka otázek ohledně historie palíren, národních nápojů, složení méně známých drinků a dalších roztodivností uložených v těch zapadlejších záhybech barmanovy šedé kůry mozkové.

 

Alternativní periodická tabulka prvků.

„Znal jsem odpověď na minimálně osmdesát otázek. Díky samostudiu i školením pro pokročilé, která si v barovém týmu pro sebe navzájem pořádáme,“ přiznává Dominik.

 

V dalších dějstvích účastníci zápasili s mixologickými tabulkami inspirovanými periodickou soustavou prvků, pomocí nichž luštili „chemické“ vzorečky, za kterými se skrývaly koktejly rozepsané ve svém složení po jednotlivých ingrediencích.

 

Následovala slepá degustace čichem, přesné nalévání jiggerem či obsluha zaplněného stolu bez popletení objednávek.

 

Trefit míru není nic jednoduchého.

Tři nejlepší postoupili do finálové speedchallenge a snažili se v co nejkratším časovém úseku namíchat osm drinků z kategorie klasik.

 

„Kdybych měl ty drinky vystřílet při normální směně, trvalo by mi to čtvrthodinu. V soutěži jsem to zvládl za tři minuty. Samozřejmě šlo o úplně jiný přístup k práci, než jakým se tady běžně řídíme,“ zdůrazňuje Dominik.

 

Všichni tři finalisté obdrželi od Deana Callana jako dárek jeho originální vynález – Konga šejkr. „V Brně jsem poprvé, věděl jsem však o něm od místního rodáka Alexe Kratěny a měl pár dobrých referencí. Na loňské Prague Bar Show mi Martin Hoffman ze Super Panda Circusu ukazoval jejich šílené meníčka. Už z toho mi došlo, že se bavíme o městě s rozvinutou koktejlovou kulturou. A to se potvrdilo, je to skvělý zážitek,“ pochvaloval si barmanský harcovník, než se po ukončení soutěže vydal na inspekční prohlídku jihomoravské metropole.

 




Komentáře