Gin s hráškem. Hanka z Pandy vyhrála českého Beefeatera

16. 11. 2017

Autor: Michael Lapčík

 

Když Desmond Payne, master blender ginu Beefeater, vyřkl v záři reflektorů její jméno, upustila svůj diplom za účast na zem a nevěřila vlastním uším. A pak se štěstím rozplakala.

 

Barmanka brněnského Super Panda Circusu Hana Graclíková včera zvítězila v českém finále soutěže Beefeater MIXLDN a bude tak reprezentovat Českou republiku v únorovém světovém kole v Londýně. Šlo přitom o její vůbec první barmanskou soutěž.

 

„Jsem velice emotivní člověk, ale v životě jsem nezažila to, co při vyhlašování. Absolutně jsem vítězství nečekala, takže mě to ihned vzalo. Nakonec se mnou plakal i Desmond. Pak už ani nevím, co se dělo, nevnímala jsem,“ popisuje Hanča své pocity po vyhlášení.

Dle jejích slov se jí na soutěžním pódiu podařilo odvést velmi dobrý, sebejistý výkon. S vytvořeným koktejlem byla spokojená, stejně jako s příběhem. Právě promyšlená story z velké části rozhodla o tom, že porota vybrala za vítěze právě ji.

 

Drink Genepeas obsahuje Beefeater 24, domácí hráškový sirup, sherry fino, citronový fresh, absinthe St. Antoine a potěr z citronového krému a čaje senča. Inspirovaný je Brnem.

 

Vzpomínáte si na hodiny středoškolské biologie? Právě tam jsme se všichni dozvěděli, že základy genetiky položil brněnský vědec Gregor Johann Mendel výzkumem prachobyčejného hrášku. Právě hráškový sirup je výraznou složkou Genepeas (složenina ze slov genese a peas). Gin, sherry, absinthe a senča pak odkazují k brněnskému světáctví.

 

„Vždy jsem si přála nacpat nějakou významnou historickou osobnost do sklenice. Sepsala jsem si, co pro mě Brno znamená, a na jednom z prvních míst se objevil Mendel. Jeho pokusy s hráškem jsou známé a hrášek se navíc z mixologického hlediska skvěle páruje s ginem,“ vypráví Hana Graclíková, která na pardubické univerzitě vystudovala klinickou biochemii a zákony dědičnosti tedy spadají do jejího „ranku“.

 

Vracet k vystudovanému oboru se však nehodlá, perspektivu totiž vidí v barmanství. „Především v našich barech pracuji s fajn lidmi,“ dodává.

Úroveň republikového finále, do něhož postoupilo deset soutěžících včetně Martina Hůly z Baru, který neexistuje, hodnotí Hanka jako vysokou. „Všichni byli perfektní, na stole porotců se vystřídalo deset suprových a zároveň velice odlišných drinků. Organizátoři se o nás navíc krásně starali. Gin toniky, brunch, masáže, dočasné tetování… Snesli nám modré z nebe,“ pochvaluje si Hanka Graclíková.

 

Ta jako správná barmanka i při svém vítězství myslí především na druhé. „Těší mě, kolika lidem jsem svým úspěchem udělala radost. Zatím jsem vůbec nestihla odpovědět na všechny blahopřejné zprávy,“ uzavírá.

 




Komentáře