Bourbonový Dan Priseman: Platí mě za to, že piju

29. 11. 2016

Autor: Michael Lapčík

 

Margaritu v rodné Kalifornii poprvé ochutnal, když mu ještě nebylo ani deset let – prostě si na oslavě loknul z máminy skleničky. Dnes je Dan Priseman ambasadorem slavného bourbonu Four Roses pro Evropu.

 

Deset let působil jako manažer v barech a restauracích, své jméno spojil s cachaçou Sagatiba, rumem Havana Club či bourbonem Wild Turkey. Psal nápojový blog Bitters&Twisted, Four Roses zastupuje od roku 2010.

11021060_10152626450611050_5008136028276585756_n

Minulý týden strávil pohodové odpoledne v Baru, který neexistuje, kde zástupcům místní gastro scény přednášel na téma bourbon, a večer se pak sám postavil za barovou desku. „Mám skvělou práci. Jsem placený za to, že piju,“ pochvaloval si na úvod prezentace.

 

Pět a půl strany bourbonu

V USA existuje whiskey třiadvaceti různých výrobních stylů a bourbon je jednou z nich. Až do roku 1964 federální vláda překvapivě nijak nespecifikovala požadavky, kterou by produkt označený jako bourbon musel splňovat. Stalo se tak v uvedením roce, a to vydáním legislativního dokumentu o pěti a půl stranách.

 

Tato pálenka může mít původ kdekoliv na území USA, přesto asi 97 procent bourbonové produkce pochází ze státu Kentucky. Zatímco před dekádou se tamní palírny počítaly maximálně na desítky, dnes jich je rovných 527. To je obrovská změna trhu související s poptávkou po všem řemeslném, mikro- a domácím.

 

Drahý evropský dub

Bourbon se destiluje z různých obilovin, kvas však vždy musí obsahovat nadpoloviční většinu kukuřice. Směs dotvářejí sladový ječmen, žito a pšenice. Maximální možná síla destilátu před ředěním činí 80 %.

ctj71081

Pálenka zraje výlučně v nově vypálených sudech, které mohou být pro tento účel použity pouze jednou. Ty nejdůležitější chutě bourbon ze dřeva extrahuje v prvním roce a půl ležení. Zákon stanovuje minimální doba zrání na dva roky. Pokud je to méně než čtyři léta, je výrobce povinen na etiketě uvést věk. U láhve bez této informace je tedy jasné, že bourbon zrál minimálně čtyři roky.

 

Používaným dřevem bývá až na velmi vzácné výjimky bílý americký dub. V případě evropského by totiž byly ztráty destilátu z důvodu jeho větší pórovitosti daleko rozsáhlejší. Chuť takového bourbonu bývá zpravidla fantastická, jenže je vykoupena devítinásobnými náklady na sud, což je pro palírny ekonomicky neúnosné.

 

Zpropadené Kentucky

Jeden paradox na konec. Pro našince to zní naprosto šíleně, ale je to fakt – dvě třetiny okresů ze státu Kentucky spadají do kategorie suchých. To znamená, že na jejich území se nesmí prodávat naprosto žádný alkohol (konzumace je však povolena). Tyto místní regulace mají historický základ v silném vlivu protestantské věrouky, avšak jejich efekt není pouze kladný. Vědci spočítali, že zatímco v „mokrých“ okresech činí úmrtnost při dopravních nehodách 1,9 člověka na 10 tisíc, v těch suchých jde o 6,8 člověka na 10 tisíc. Jde o důsledek toho, že lidé ze suchých oblastí dojíždějí za alkoholem autem.

 

Snímky: facebook a Flickr/ctj71081

 




Komentáře