Maxwin Slot https://bambolatwo.flavorplate.com/ Slot Dana http://slot-server-myanmar.nexthub.pwc.com/ Slot Gacor Casino Online Slot Online Megaslot Megawin http://slot99.heavisoft.kittyhawk.aero/ https://cloudmigration.glintech.com/ live casino Slot Pragmatic Situs Slot Online https://staging.ecocart.io

10 rumových omylů a nepravd podle Iana Burrella

26. 5. 2015

Autor: Michael Lapčík

 

Užívám si každou minutou. Život je příliš krátký a na světě je ještě spousta rumu, který musíme ochutnat.“ Tak zní krédo Iana Burrella, usměvavého a vždy dobře naladěného světového ambasadora rumu. Ian minulou sobotu dorazil na pražský Rumfest, aby tam návštěvníkům přednášel hned na několika seminářích. Při jednom z nich poukázal na nejčastější mýty spojené s tímto destilátem. Seznamte se s desítkou nepravdivých výroků.

IanBurrell

1. Rum je vždy sladký

Naopak, rumů s velmi suchým či středně suchým finišem existuje celá řada. Ať už z Jamajky, Barbadosu, Portorika nebo Kuby. Rumová komplexní sladkost má obecně původ v dubových sudech, kde rumy zrají. Často se do destilátu cukr přidává uměle, což někdy může být spíše dobře, jindy spíše špatně. Záleží na způsobu výroby a uplatnění cukru ve výsledné chuti.

 

2. Všechny rumy jsou z Karibiku

Rum se ve skutečnosti vyrábí na všech kontinentech. Snad kromě Antarktidy, kde jsem byl před dvěma lety. Viděl jsem tam spoustu tučňáků, ale rum žádný. Třeba jeden z celosvětově nejprodávanějších rumů, Old Monk, se vyrábí v počtu 8 milionů beden ročně v Indii. Druhým nejprodávanějším rumem na světě je Tanduay z Filipín. Na samotných Filipínách je však až třetí nejprodávanější lihovinou. No a pokud máte cestu do Austrálie, zkuste třeba místní charakteristicky ohnivý Bundaberg.

 

3. Piráti pili pouze rum

blackbeardSprávně by bylo, že pili TAKÉ rum. Ale rozhodně ne jen ten. Přeskočme Jacka Sparrowa, který doopravdy nikdy neexistoval, a podívejme se třeba na kapitána Morgana (1635 Wales – 1688 Jamajka). Ten pravděpodobně pil jen maličko rumu. Možná, že vůbec žádný. Spíš bych to viděl na brandy, víno, španělské sherry, nebo portské. Můj oblíbený pirát Edward Teach aka Blackbeard používal rum k velmi specifickému účelu. Namočil si do něj svůj bohatý plnovous a pak jej zapálil, aby tak zastrašil nepřátele. Obecně se dá říct, že piráti začali rum pít až k úplnému konci 17. století.

 

4. Napsat rhum je chyba

Ne, jen je to francouzsky. Francouzi nejenže rádi stávkují, ale od zbytku světa se odlišují i výrobou rumu. V někdejších francouzských koloniích, například na Martiniku, totiž místo melasy destilují čerstvou třtinovou šťávu. Těmto rumům se říká agricole a vyznačují se travnatou vůní. Potlačeno je v nich naopak aroma vanilky.

 

5. Ron v názvu rumu znamená jméno majitele palírny

Jde jen o další pojmenování pro rum, tentokrát ve španělštině. Překvapilo by vás, kolik lidí se ptá, jestli je Ron Bacardi ten pán, který založil Bacardi. A k tomu si domyslí, že se jedná o zkráceninu jména Ronald nebo Ronaldo. Rumu prostě v různých koutech světa říkají jinak. Další příklady? Killdevil, aguadiente, rumbullion, tafia, guildive, clarin, brebaje.

 

6. Číslovka na lahvi udává stáří rumu

el-dorado-12yoKontroverzní záležitost stvořená lidmi z marketingových oddělení. Co se stane, když těžce pracující blendeři a zaměstnanci ve výrobě stočí rum do lahví? Přijdou marketingoví ďábli a napíšou na etiketu číslici. Ta však často neznamená minimální dobu zrání, jako je tomu u whisky. Rumoví nováčci tak v baru často podléhají klamnému dojmu, že právě pijí 23 let starý rum, protože na etiketě se skví číslo 23. Z omylu je musí vyvádět barmani, kteří jim vysvětlí, že jde o směs různých rumů o stáří 6 až 23 let. Jak se v tom tedy vyznat? Když na etiketě uvidíte napsáno „aged 12 years“, můžete tomu věřit. Pokud ale na lahvi spatříte číslo bez dalších podrobností, jde pravděpodobně o stáří nejstaršího ze směsice rumů.

 

7. Všechny staré rumy jsou tmavé

Stejně jako můžete kromě tmavých Jamajčanů potkat i ty světlé, také rumy se v barvě liší. Po zrání v sudu je rum vždy pěkně zlatavý, ale příliš silný – většinou kolem 70 procent. Při ředění ztrácí barvu, která se pak vylepšuje karamelem. Pokud jej chcete čirý, musíte ho přefiltrovat přes uhlíky.

 

8. Rum se pije s kolou nebo džusem

Klidně si ho tak občas dám, ale… Je to především komplexní destilát, který se dá pít samotný! Cítíte v něm dřevo, přírodní cukr, vanilku, citrusy, banány, koření a kdo ví co ještě. No jo, když zrajete v tropickém klimatu, stává se z vás úžasná osobnost. Z rumu se taky dají míchat skvělé koktejly jako Mai Tai, Old Fashioned nebo Manhattan. A to nemluvím o párování s čokoládou nebo doutníky.

 

9. Rum je levné pití

ae50yoJestli se vám na účtu převaluje zbytečných 5 tisíc dolarů a máte trošku štěstí, můžete si koupit 50letý Appleton Estate. Byl destilován v roce 1962, kdy se Jamajka osvobodila od britské nadvlády, a lahvován v roce 2012. Vyrobilo se ho pouhých 800 kousků a přiznám se, že jsem ho zatím ještě neochutnal. Ještě dražší je jamajský Wray & Nephew 17yo, z něhož byl v roce 1944 poprvé namíchán Mai Tai. Cena? 52 tisíc dolarů. Do třetice – loni se uskutečnila aukce rumů Harewoood, které byly lahvovány v roce 1780. V současnosti nejstarší rum na světě! Všech 24 lahví se dohromady vydražilo za 250 tisíc liber.

 

10. Tuzemák je rum

Pro vás v Česku úplně nejdůležitější bod. Tuzemák prostě není rum. I kdyby vám to tvrdil kdokoliv, třeba Miloš Zeman (z)vracející se od korunovačních klenotů, vždy tuhle tezi odmítněte. Rum musí být vyroben z cukrové třtiny. Tak zní zákon, ať jste kdekoliv na světě. Nesmí být z brambor, cukrové řepy, rumové tresti, nebo něčeho podobného, co seženete v lékárně či chemičce.

 




Komentáře

slot88