Opovrhovaná legenda. Jen rum, kola a limeta

12. 4. 2018

Autor: Filip Hájek

 

Skoro každý ho ochutnal, a kdo ne, tak o něm alespoň slyšel. Legendární drink Cuba Libre.

 

Za barem stojím už pár let a není večera, kdy bych neobdržel objednávku na tento drink. Mezi barmany však obecně panuje jakýsi předsudek a nemají jej příliš v oblibě. Důvod? Bavíme se o pouhopouhém rumu s trochou limety dolitém kolou. V dnešní době, kdy barová kultura zažívá vzestup, to zkrátka nestačí, a Cuba Libre s klasikami jako Old Fashioned či Martini prostě nedrží krok. Natož pak s nějakým signature koktejlem s podomácku vyrobenými surovinami.


Bylo by nicméně čirým bláznovstvím neřadit tenhle drink mezi světové klasiky. Jak můžete dohledat, „Kubíčko“ spatřilo světlo světa krátce po roce 1900. Tehdy na Kubě skončila Španělsko-americká válka, což uvolnilo cestu importu Coca-Coly.

 

Jedna z legend praví, že americký kapitán Russel oslavoval se svými spolubojovníky v kubánském baru a požádal místního barmana o nejpopulárnější kubánský alkohol a nejpopulárnější americký nealko drink. Spojení rumu a koly je tedy jakýsi svazek mezi oběma zeměmi na důkaz přátelství.

 

Více pravděpodobné však je, jak podotýká i znovuobjevitel tiki koktejlů Jeff Beachbum Berry, že nějakému Američanovi přišla rumová chuť příliš silná, a destilát proto naředil první limonádou, kterou měl po ruce. Tomuto tvrzení nahrává i fakt, že v kubánském barmanském manuálu, jenž vyšel v roce 1924, Cuba Libre vedle ostatních klasik jako Daiquiri či Mojito uvedeno není. Nejspíše tam panoval stejný názor jako nyní u nás.

Boom Kubíčka však přišel v poválečné Americe s rostoucí oblibou lahvovaných limonád. Napomohla tomu i píseň Rum and Coca-Cola od Andrews Sisters, která se po roce 1944 stala hitem a dostala tak onen drink na výsluní. Na Kubě se stal neodmyslitelnou součástí místní kultury a rozšířil se i do zbytku světa.

 

Jeff Beachbum Berry o Cuba Libre prohlásil, že je to plýtvání dobrým rumem. A když použijete špatný rum, tak je to plýtvání dobrou kolou. Já osobně jsem si jej oblíbil skrz jeden praktický fakt. Rum a kola jsou k dostání úplně všude, a vy nemusíte vymýšlet, co si dáte. Navíc sladko-kyselá chuť Kubíčka ani prací znaveného člověka během párty neuspí, ale naopak probere. Také si jej často objednávám hned po příchodu do nějakého baru. Mám drink, který znám, a můžu si pročítat a v klidu vybírat nějaký místní koktejl.

A jak má ono Kubíčko vypadat? Původně bylo údajně namícháno z rumu Bacardi, podmínkou však je jakýkoliv kubánský rum. Dále pak kola a trocha limetové šťávy. Pokud vás klasické provedení nudí, klidně vyzkoušejte jiný rum.

 

Zajímavý příběh mi vyprávěl kolega Rudolf Forman, který si Cuba Libre objednal v Nikaragui. Tam prý žádnou Kubu neuznávají a drink se proto jmenuje Nika Libre. Tamní lidé jsou totiž velmi hrdí na svůj domácí rum.

 

Další možnou obměnou je protřepat rum s limetovou šťávou v shakeru a scedit ho na připravenou kolu ve skleničce s ledem. Já tomu říkám jednoduše Obrácený kubíčko, oficiální název zní Cuba Libre Black&White. Nejraději si ho dávám v malé skleničce: panák rumu, jeden centilitr limetové šťávy a top up kolou.

 




Komentáře