Dnes nic moc. Jak vylepšit horší víno

18. 7. 2014

 

Vaše oblíbená vinotéka vás tentokrát docela zklamala. Sedíte nad právě otevřenou sedmičkou vína a litujete dnešního nepovedeného obchodu. Ještě před chvilkou jste si mysleli, že jste natrefili na povedený vzoreček, a ono ouha. Něco není v pořádku.

 

Jak učinit horší víno pitelným? Magazín Food & Wine přináší várku následujících sedmi tipů, my přidáváme osmý. Samozřejmě není řeč o naprostých břečkách. Ty, prosím, nepijte vůbec.

11

VYCHLAZENÍ. S klesající teplotou ztrácí chuť vína na intenzitě. Zakrytí jeho chyb je v tomto případě vykoupeno fádním charakterem. Standardně se bílé víno chladí na teplotu kolem desíti, červené pak okolo patnácti stupňů. Ta méně povedená tedy podchlaďte o pár stupínků pod tyto hodnoty.

 

ŘEDĚNÍ. Prostě si udělejte vinný střik. Ke smíchání s vodou či perlivou minerálkou v poměru 1:2 až 1:4 se hodí spíše bílé víno. Z červeného uděláte přidáním nakrájeného ovoce Sangrii. Můžete použít citron, limetku, pomeranč, broskvi, ale nezapomeňte ani na cukr a případně též nějaký rum. Další možností je baskická specialita kalimotxo. Věřte, že nejde o nic banálnějšího než červené víno s kolou v poměru jedna ku jedné.

 

HOUBY A MASO. Odborníci přes víno to prý doposud nedokázali uspokojivě vysvětlit, ale v kombinaci s houbami, jež jsou bohaté na pátou chuť, tzv. umami, má červené víno prostě chutnat lépe. Pokud máte při pití vína pocit, jako byste si drásali patro šmirglpapírem, zakousněte se do červeného masa. Tuk a bílkoviny neutralizují drsnou tříslovinu.

 

OSTRÉ JÍDLO. Ušlechtilá vína se s thajskou nebo indickou kuchyní nesnoubí. Tyhle pálivé pokrmy totiž překrývají lahodné nuance vína. Na druhou stranu jsou schopné překrýt nežádoucí odchylky horších vín. Pikantní směs koření garam masála dá vašemu jazyku zapomenout, že ryzlinku, který usrkáváte, chybí žádoucí kyselinky.

 

GRILOVÁNÍ. Připálené tóny ve vašem levném Chardonnay jsou způsobené sběrem bobulí v nevhodné aromatické zralosti. V takovém případě rozpalte gril – jídla připravovaná nad žhavými uhlíky tuhle chuťovou chybku korigují.

 

MINCE. Pokud jste si otevřeli láhev páchnoucí po sirkách nebo zkažených vejcích, může vám pomoci vhození mince do sklenky. Zápach způsobují sloučeniny síry, které rozptýlí přídavek mědi. Minci však nezapomeňte pořádně vyčistit. Když tenhle recept funguje, rozdíl je úžasný.

 

ČOKOLÁDOVÝ DORT. Dobrá, tohle je spíš tip na to, jak učinit špatné víno jedlým. Z vína, které byste nechtěli pít, byste neměli vařit. Pečení ale snese hodně. Cukr, čokoláda, šlehačka a víno? Překvapivě dobrý dezert.

 

SVAŘÁK. Kolik drinků se chlubí tím, že je opěvuje nesmrtelný hit bigbítových zábav? Víno, cukr, hřebíček, skořice, případně další koření, kastrol a plotna. A hned je člověku v zimě lépe.




Komentáře