Nejlepší drinky z Metaxy na jižní Moravě mají ve 4pokojích

17. 7. 2018

Autor: Michael Lapčík

 

Nepatří mezi matadorky barmanských soutěží, vlastně v tomto ohledu šlo o jejich premiéru. Přesto Martina Fišerová s Kateřinou Kristovou, barmanky ze 4pokojů, letos namíchaly ty nejlepší drinky z Metaxy v celém Brně a okolí a za odměnu poletí do Atén.

 

Zadání výzvy bylo jednoduché – vymyslet koktejl založený na dvanáctihvězdičkové Metaxe, nabízet jej měsíc ve svém baru a čekat na verdikt porotců, kteří mezitím podniky obejdou. „Vymyslely jsme hned čtyři drinky a nedokázaly se pro žádný rozhodnout, protože všechny byly super. Tak jsme je přihlásily všechny,“ usmívají se barmanky.

Podle nich bylo tvoření receptur malinko složitější, než původně očekávaly. Metaxa totiž díky svému složení není klasickou brandy, ale kromě několikaleté vínovice obsahuje ještě muškátová vína a bitter z tajné směsi koření, v níž jsou jedinou oficiálně přiznanou složkou okvětní plátky růži. To z ní dělá velmi specifický destilát. „Pamatuji si ji z dob mého mládí a obecních plesů. Míchat z ní drinky nás ale až doposud nenapadlo,“ přiznává Kateřina Kristová.

 

Barmanky sadu koktejlů vytvořily tak, aby si každý mohl vybrat alespoň jeden podle své chuti. Tut de la Frut obsahuje hodně ovoce – ananas, meruňku, broskvový likér – a pivo. Alkoholovější Mmm… je metaxovo-meruňkovým Manhattanem, Mia zase svěžím drinkem s yuzu, agáve, tonikem a mátou. A konečně v AfroDitě se řecká pálenka snoubí s kakaovým likérem, borůvkami a Fernetem Branca.

 

Tahle kolekce se nakonec po měsíci soutěžení ukázala vítěznou, přičemž porotci sledovali mnoho kritérií. „Hodnotili jsme, jakým způsobem personál koktejly doporučuje hostům, dále například prezentaci na facebooku, způsob servírování a samozřejmě i chuťový dojem. 4pokoje z toho vyšly ze všech nejlépe,“ konstatoval Hubert Krochmalný z pořadatelské společnosti Rémy Cointreau.

Přestože soutěžní měsíc už skončil, hosté 4pokojů si i tak mohou drinky z Metaxy objednávat nadále, což také činí. „Nemáme s tím problém, protože jsme v recepturách nepoužily žádné složité domácí ingredience, ale jednoduché suroviny, které jsou stále na skladě. S trochou šikovnosti si tyhle drinky můžete namíchat i doma,“ nechaly se slyšet Martina s Kateřinou.

 

Ty za odměnu poletí na začátku října do řecké metropole Atén. Čeká je tam třeba návštěva The Clumsies, jednoho z nejlepších barů na světě, prohlídka destilerie Metaxy nebo večeře s jejím master blenderem Costasem Raptisem, jenž ve své funkci působí již více než tři desetiletí.

 

Tut de la Frut

3 cl Metaxy 12*

1,5 cl likéru Peachtree

3 cl ananasového pyré

2 cl meruňkového pyré

1 cl limetového freshe

1 střik rebarborových bitters

dolít 12° Slavkovským pivem

Sklo: třetinková pivní sklenice. Metoda: vše do sklenice

 

„Mmm…“

5 cl Metaxy 12*

2,5 cl vermutu Gancia Rosso infuz. meruňkami

1 střik pomerančových bitters

1 střik ořešákových bitters

zástřik pomerančovou kůrou

Sklo: malá coupette. Metoda: v míchací sklenici

 

AfroDita

4 cl Metaxy 12*

3 cl borůvkového pyré

3 cl kakaového likéru

1 barová lžíce Fernetu Branca

Sklo: Old Fashioned. Metoda: swizzle

 

Mia

6 cl Metaxy 12*

2 cl yuzu pyré

1,5 cl limetového freshe

1 barová lžíce agáve sirupu

3 cl Zázračného toniku

máta

Sklo: velká coupette. Metoda: šejkr + dolít Zázračnou

 

Snímky: Kristýna Vysloužilová, Tomáš Nemček

 




Komentáře