Nový český bylinný likér oslavuje svobodu a růže

31. 1. 2016

Autor: Michael Lapčík

 

Jihočeská Blatná se kdysi pyšnila přídomkem „město růží“. Vděčila za to Janu Böhmovi, šlechtiteli, který tady po návratu z první světové války založil velkou školku. Ve třicátých letech dokonce zdejší plantáže růží patřily k nejrozlehlejším v celé Evropě.

 

Jan Böhm vyšlechtil na 70 typů růží a v nejintenzivnějších letech množil až milion keříků ročně. Jeho život však neskončil zrovna šťastně. V roce 1952 mu podnik znárodnil komunistický režim a on pár let nato zemřel.

 

wilderPrávě letopočet 1952 si dal do svého znaku zcela nový český likér Wilder, který vznikl v zámeckém lihovaru Blatná. Kromě jiných bylin obsahuje i výtažek z divoké šípkové růže.

 

„Na začátku padesátých let chtěl Jan Böhm spojit síly s rodinou Hildprandtovou, jíž patřil lihovar v Blatné, a vyrobit díky tomu likér s výtažkem ze svých šípkových růží. Nedošlo k tomu, protože komunisté oběma rodinám zabavili majetky,“ uvedl Alexander Suja, marketingový ředitel společnosti Premier Wines & Spirits, která nový likér inspirovaný touto skutečnou událostí prodává.

 

Centrálně plánované hospodářství nakonec vzalo Blatné její sen stát se světovým městem růží. Systém nezvládl v pěstování květinových krásek pokračovat a plantáže tak zanikly. Lihovar po revoluci získali opět Hildprandtovi, po zahájení výroby ovocných destilátů Baron Hildbrandt a loni i likéru Altfernet letos destilerie přichází s novým Wilderem. „Wilder chápeme jako připomínku toho, že si máme vážit svobody. Název je zároveň i paralelou k divokým růžím,“ dodal Alexander Suja.

 

wilder2Wilder firma představila tento týden na své galadegustaci v prostorách pražského Žofína. „Doslova teprve vyjel z linky, nebyli jsme si jistí, zda to stihneme,“ doplnila PR manažerka společnosti Jana Rejhonová.

 

Sladký a tmavý bylinný likér má být společenským drinkem, který si nejlépe vychutnáte ve společnosti přátel. Výrobce ho doporučuje podávat na ledu, nebo s tonikem či nápoji založenými na nečaji maté. „Připravujeme školení, na nichž se barmani naučí používat Wilder v mixologii. Při vymýšlení signaturních drinků chceme pracovat s trendy nápoji Mate Mate,“ prozradil Alexander Suja.

 

K dostání Wilder brzy bude v e-shopu a barech, z kamenných obchodů ho nabídne pouze připravovaná prodejna Premier Mercato v Karlíně.

 

Komentáře


Copyright © 2014 Michael Lapčík a další dodavatelé obsahu. Převzetí článků je možno jen s uvedením zdroje. Pro komerční využití publikovaných materiálů prosím kontaktujte redakci. Provozovatelem je Michael Lapčík, IČO 02513773. Nejsme plátci DPH. Telefonický kontakt: +420 725 774 272.