28. 1. Vaří pivo z chleba, bojují tak proti plýtvání jídlem

28. 1. 2016

Autor: Michael Lapčík

 

Londýn – Plýtvání potravinami je jedním z aktuálních společenských témat. Češi se v téhle disciplíně dokonce drží na evropské špici. Statistika říká, že v průměru každý z nás vyhodí 80 kilogramů jídla ročně.

 

ToastPivoNepřekvapí proto, že vznikají organizace, které se tímto fenoménem zabývají a snaží se v rámci svých schopností o nápravu a osvětu. Jednou z nich je britská neziskovka Feedback. Ta nyní přichází se sympatickým nápadem – vařit pivo z neprodaného chleba.

 

Pečivo, které si ten den v londýnských pekárnách a lahůdkářstvích nikdo nekoupí, večer obvykle končí v kontejneru. Od tohoto týdne však bude vždy končit v místním pivovaru Hackney Brewery a promění se v pivo pojmenované přiléhavě Toast.

 

Kromě neprodaného pečiva tvoří základ tohoto ejlu také kůrky z toustového chleba, jež se automaticky odstraňují ve výrobnách sendvičů. Ze surovin pivovarníci namelou strouhanku a přidají chmel, ječmen a kvasinky.

 

Chléb pivu dodává karamelové a sladové tóny vyvažující hořkost chmele. „Chceme vařit chuťově dobrý ejl, které se vyrovná jiným řemeslným pivům. Navíc nejde o nějaký výstřelek, ale smysluplný projekt s přesahem,“ uvedl Jon Swain z Hackney Brewery.

 

Jedná láhev Toastu vyjde na tři libry. Výtěžek poputuje na konto organizace Feedback.

 

Komentáře


Copyright © 2014 Michael Lapčík a další dodavatelé obsahu. Převzetí článků je možno jen s uvedením zdroje. Pro komerční využití publikovaných materiálů prosím kontaktujte redakci. Provozovatelem je Michael Lapčík, IČO 02513773. Nejsme plátci DPH. Telefonický kontakt: +420 725 774 272.