Z komunismu do kapitalismu. Gold Cock přežil

26. 2. 2015

Autor: Michael Lapčík

 

Copak skotská, irská nebo americká. Ta naše, česká!

 

Ne, výroba whisky u nás dozajista nemá ani zdaleka takovou tradici jako ve zmiňovaných zemích. Neznamená to ale, že by neexistovala.

 

DSC_0207Kořeny české whisky musíme hledat v komunistickém Československu a jeho centrálně řízené ekonomice. Tento typ národohospodářství má totiž tendenci výrazně preferovat domácí produkci ve všech průmyslových odvětvích. Prostě – všechno, co potřebujeme, si musíme sami vyrobit. Imperialistickou whisky nevyjímaje.

 

Režim na popularizaci whisky reagoval v 70. letech, kdy umožnil její výrobu třem domácím likérkám. Jednou z nich byla i ta z Dolan u Olomouce, která do distribuce začala chrlit whisky značky Gold Cock.

 

DSC_0212Ještě v roce 1995 se v Dolanech vyrobilo 100 tisíc litrů tříleté whisky s kohoutem na červené etiketě. Oficiální doporučený způsob konzumace? Namíchat s colou. V roce 2002 už to bylo jen 50 tisíc litrů. „Česká whisky prostě v tržním hospodářství přestala táhnout, když můžete ochutnat pálenky z kteréhokoliv koutu světa,“ ozřejmuje Miroslav Motyčka, obchodní ředitel společnosti Rudolf Jelínek.

 

To ale neznamená, že by tehdejší Gold Cock byl patok. Naopak, šlo o vlajkovou loď likérky a ódy na něj po ochutnávce v 90. letech pěl samotný Jim Murray, přední světový odborník na whisky a autor uznávané knižní whisky bible.

 

DSC_0218

Gold Cock Flip by Achim Šipl. Složení: 4cl Gold Cock, žloutek, 2cl smetana, vanilkový cukr, 3 kapky cacao likér. Servis? Do skořápek společně se slaninou opečenou na třískách ze sudu po whisky Gold Cock.

V roce 2006 od Hanáků odkoupili nejen kompletní produkci, ale také zařízení a ochranné známky Valaši z Rudolfa Jelínka. „Vlastníme také master blenderem ručně napsaný postup výroby, takže whisky chutná stejně jako před 20 lety,“ prozrazuje Miroslav Motyčka s tím, že veškeré suroviny jsou místní. Slad pochází ze sladoven v Bruntálu a byl nakuřován rašelinou z hory Svatého Šebestiána. Ve Vizovicích Gold Cock zraje ve speciální hale v moravských, silně vypalovaných sudech prvního plnění z evropského zimního dubu.

 

U Jelínků se loni rozhodli, že zkraje tohoto roku nalahvují ročník 1992, jehož je k dispozici asi 1.500 litrů. Jeho sudová síla činí 61,6 %, finální produkt je pak demineralizovanou vodou naředěn na 49,2 %. Což je takový valašský vtípek, protože přesně takovou hodnotu má rovnoběžka protínající Vizovice.

 

V současnosti existuje první šarže Goldcocku 92 v počtu 500 lahví s ručně napsaným pořadovým číslem, z nichž jsou zhruba dvě stovky již prodány. Podle zájmu se kolem Velikonoc stočí druhá série o stejném počtu.

 




Komentáře