Z lyží přímo na koktejl? Do Šnekolendu

5. 1. 2016

Autor: Michael Lapčík

 

Bary po celé České republice se zapojily do kampaně Twist your own Czech sour, kterou pořádá likérka Rudolf Jelínek. Jejím cílem je upozornit na to, že i ze slivovice se dají vytvořit koktejly té nejvyšší kvality. Každý bar má za úkol vymyslet vlastní twist na drink typu sour postavený na slivovici. Vítěz bude vyhlášen v listopadu. Mediálním partnerem akce je magazín Nepiju břečky.

Tady je Krakonošovo! Městečko Rokytnice nad Jizerou je jedním z turistických center nejvyšších českých hor Krkonoš. Kromě češtiny tady v sezoně hojně slyšíte němčinu, polštinu i holandštinu. Zatímco v zimě lákají zasněžené vrcholky ke sjíždění, teplejší část roku návštěvníci využívají k pěším výpravám. Za zmínku stojí třeba několikametrové Huťské vodopády nebo horská chata Dvoračky z 18. století s domácí pekárnou.

 

Po takové celodenní námaze se člověk rád pobaví u dobrého drinku a hudby. K tomuto účelu v dvouapůltisícovém městečku už dlouho slouží hudební bar Šnekolend.

 

05Pravda, tohle pojmenování současným trendům do akordu nehraje, ale má své odůvodnění. „Manželovi v mládí říkali Šnek, protože byl prý pomalý na lyžích. On samozřejmě tvrdí, že to není pravda. Každopádně trval na česky psaném názvu Šnekolend, což málokdo dodnes napíše správně. Každý si alespoň takové jméno zapamatuje,“ objasňuje spolumajitelka a hlavní barmanka krkonošského podniku Milena Pohořalá.

 

Rodinný podnik ke konci letošního roku oslaví kulaté dvacáté narozeniny. Pohořalí dodnes vzpomínají na zahajovací večer, den po Vánocích v roce 1996. První hosty ve Šnekolendu ještě vítal zvuk vrtačky a brusky, i přesto se večírek náramně povedl.

 

Obyčejnou maloměstskou diskotéku za zdmi rustikálního stavení z kamení a dřeva nečekejte. Kromě tanečního parketu totiž interiéru hlemýždího království vládne displej s 300 lahvemi, což naznačuje mixologické ambice převyšující obyčejný rum s kolou.

 

02„Říká se, že na diskotékách není na komplikované drinky čas. My ho díky dělbě práce máme. Já, manžel, nebo syn mícháme sofistikovanější koktejly a holky brigádnice hravě zvládají kategorii drinků Sex on the Beach. Právě na míchané nápoje se k nám chodí nejvíc,“ upozorňuje Milena Pohořalá.

 

Podle ní je důležité sledování aktuálních trendů, ať už na internetu, nebo v odborných časopisech. „Manžel po tom všem kouká a já už pak jen prodávám. Často už ale třeba půl roku předem víme, jaké novinky se na trhu objeví,“ zdůrazňuje.

 

Za bar se dostala před dvanácti lety, a to z týdne na týden, po odchodu hlavního barmana. „Byla jsem normální servírkou, musela jsem do toho vpadnout naplno. Teď tady provoz stojí na mně a nabízelo by se, abych jej časem předala synovi. Ale nechci ho tu držet. Pokud bude chtít do světa, ať jde,“ uzavírá.

 

Bohemia Yoghurt Sour

 

04Kosher Slivovice R. Jelínek

Jogurtový likér

Liči likér

Cukrový sirup

Vaječný bílek

Citronový fresh

 

„Přiznám se, že manžel ode mě dostal za nákup jogurtového likéru napoprvé vynadáno. Chtěla jsem ho mít co nejrychleji pryč z baru,“ říká Milena Pohořalá. Na zprvu nevyžádaný alkohol si však brzy poupravila názor. Zjistila, že koktejl jeho přidáním získává zcela novou polohu chuti. Osvěží, ale nezatíží jako smetana.

 

„Mladí si slivovici sami od sebe často nedají, ale v tomto drinku podle mě funguje. Složení ze mě vlastně vypadlo už na třetí namíchání. Tak ostatně vzniká většina mých koktejlů,“ dodává.

 

 




Komentáře