20. 4. 2016
Autor: Michael Lapčík
Byli tvářemi a faktickými strůjci úspěchu londýnského Artesianu, po několik posledních let nejlepšího baru na světě. Loni v listopadu tuto epochu ukončili, včera Alex Kratěna a Simone Caporale oznámili nový společný projekt – neziskové (P)OUR Symposium.
Sympozium jeho tvůrci popisují jako seskupení barmanů, které usiluje o vytvoření „otevřené a všezahrnující komunity pro globální nápojový průmysl“.
Dvojice barmanů, která v minulých letech za neuvěřitelně kreativní a tvrdou práci sbírala jedno ocenění za druhým, si k tomuto účelu přizvala další esa svého oboru. Jako další zakládající členové jsou uvedeni Jim Meehan (New York), Ryan Chetiyawardana, Xavier Padovani (Londýn), Monica Berg (Oslo) a Jörg Meyer (Hamburg).
Konference se bude konat každoročně a nabídne sérii přednášek vedených vlivnými barmany a profesionály nápojové gastronomie. Veškeré aktivity mají být nezávislé ve smyslu nastolování agendy ze strany sponzorů.
Všechny získané prostředky budou použity na pořádání sympozií, tok peněz dokonce organizátoři zveřejní na webu. Přednášející se setkání zúčastní bez nároku na honorář.
Alex Kratěna věří, že se (P)OUR transformuje v komunitu, jež publiku poskytne příležitost učit se, zapojit se, diskutovat a sdílet. „Vybudováním platformy chceme vyjádřit fakt, že podpora barmanů z celého světa je naší společnou zodpovědností,“ prohlásil Alex Kratěna.
První (P)OUR Symposium se uskuteční 19. a 20. června v Paříži. Jeho tématem bude „Moderní barman“, profese, která se díky vývoji posunula zpoza baru i do jiných prostředí.
Zdroj: thespiritsbusiness.com
Je brněnským rodákem, v České republice ale už hodně dlouho nepracoval. Místo toho projel svět, školí barmany, šéfuje londýnskému hotelovému baru Artesian. Alex Kratěna s kolegy ukáže své umění o velikonočním pondělí v brněnském Baru, který neexistuje.
"Když budeš v životě konat stejně jako doteď, nikam se nedostaneš," zní heslo nejúspěšnějšího českého barmana současnosti.
Vyrazili jsme do Londýna podívat se na novou nabídku baru Artesian. Slovo "koktejl" tady dostává další dimenzi.