6. 7. 2014
Ta podlouhlá fialová skvrna se do ručně vyráběného japonského papíru vpíjí pozvolna. Tady nesměle, jinde ve výrazných temných poloostrovech rozteklé barvy. Abstraktní dílo britské designérky Clementine Mitchell je ústředním prvkem nového koktejlového menu slavného londýnského baru Artesian, jemuž šéfuje Brňák Alex Kratěna.
Nesouměrný barevný potok znázorňuje životní cesty každého z nás. Když se nacházíme na jejich začátku, netušíme, kam nás proud důležitých událostí a rozhodnutí nakonec strhne. Prožíváme při tom „Unfolding exploring“. Rozvíjející se poznávání.
Právě takový je název menu, které Kratěna a spol. začali svým hostům nabízet ve středu 2. července. „Nemohl jsem se dočkat toho, až staré menu vyhodím. Už mě strašně nudilo,“ přiznává Alex, vítěz ankety o nejlepšího barmana na světě roku 2012.
Předchozí nabídka pozoruhodných nápojů dekorovaných papírovými pandami, lebkami či igelitovými pytlíky plněnými středoamerickým horským vzduchem přitom vešla úspěchem u konzumentů do dějin mixologie. Jenže tým Artesianu, mnohými označovaného za nejlepší bar na světě, nehodlá ve své progresivitě polevit. Novinky a posun vpřed – to jsou zásadní principy jeho práce. „Drinky, které servírujeme hostům, jsou pro nás staré. Myslíme na to, co přichystáme do budoucna,“ dodává Alex Kratěna.
Na stolech baru pětihvězdičkového londýnského hotelu Langham tak přistály nové hračičky. Koktejl Camouflage z ginu, Americana, mrkve, čajového nápoje kombucha a santalového dřeva se podává ve velkém zlatém ananasu. Selfie Compatible z rumu Zacapa, likéru Floc de Gascogne, dochucovadla z nezralých hroznů verjus a piva zase dostanete v soustavě dvou sklenic. V jedné je samotný drink, ve druhé kouř, jehož vdechnutím obohacujete chutě o další rozměr. Servis Magicianu, v němž hraje prim Becherovka, tvoří keramická lázeňská sklenice z Karlových Varů. Vybrali jste si Will of Woods? To vás pak kromě pití čeká také větvička jehličnanu a několik roztomilých klouzků.
Nemějte však dojem, že Unfolding exploring je množinou netradičních dekorací. Je to především 18 drinků s nezaměnitelným charakterem, které jeden vedle druhého jednoznačně rozlišíte a užijete si jejich rozmanitost.
„Koktejle, patříš do té nejvyšší sorty gastronomie. Buď si toho vědom!“ jako by říkala rozkládací karta seřazující drinky do tří kategorií – předkrmy, hlavní chody a dezerty. Pokud se navíc neorientujete v přehršli použitých surovin, může vás ke zdárnému výběru kromě obsluhy navést systém čárkování. Jedna přímka u názvu drinku znamená lehké sousto, zatímco tři značí výraznost a plnost.
„Nepřemýšleli jsme o samostatných koktejlech, ale o komplexním zážitku z celého menu. Samozřejmě nečekám, že si tady někdo objedná 18 drinků. Ale může si nakombinovat vlastní tasting menu. Je sranda zkoušet různé kombinace. Dáte si jeden nebo dva startery, hlavní chod, a pak se budete ptát, jestli se ještě cítíte na dezert,“ vysvětluje šéfbarman Kratěna.
Pozornost si ještě zaslouží fakt, že nabídka sice cenově rozlišuje míchané nápoje s alkoholem a bez něj, nicméně uvedeny jsou na lístku dohromady. „Jdete do restaurace a dáte si úžasné jídlo. A zjistíte, že ve dvou chodech vůbec nebylo maso. Jestliže můžete dostat úžasné vegetariánské jídlo, proč by koktejl nutně měl obsahovat alkohol? Pokud uděláte skvělý drink, je dle mě irelevantní, zda v něm je alkohol, či nikoliv,“ dodává Alex.
Podle něj se nikdy v historii nevěnovalo světu koktejlů tolik energie a úsilí, jako je tomu nyní. V Artesianu proto dají na moderní barmanství a inovace, rozhodně nechtějí zůstat u zavedených klasik. „Musíme se vyvíjet. Spolupracovat s jinými profesemi, které nás dokáží obohatit. Kam se vyvineme, to nevím. Reflexi naší práce provedou až další generace za padesát, sto let,“ uzavírá a chvátá pracovat. Po tříhodinovém spánku v hotelovém pokoji, poté co s kolegy ráno po směně kompletně přebudoval barové police kvůli potřebám nového menu.
Papírový lístek s fialovou cestou poznání si host může odnést domů a třeba ji nechat zarámovat a pověsit na stěnu jako vzpomínku na návštěvu pozoruhodného Artesianu. Bezesporu – barmanství v roce 2014 už skutečně neznamená jen připravit kvalitní nápoj. Obor se stal součástí dnešní „doby zážitkové“.
K třetím narozeninám dostal Super Panda Circus nové koktejlové menu i hromadu interiérových úprav. Přijdete si zahrát se svým barmanem o drink?
Barmani a psychologie? V Super Panda Circusu startuje nové menu, tentokrát na téma archetypy.
Nové menu baru Super Panda Circus bez přehánění dosahuje světových parametrů. Na tomhle si borci dali hodně záležet.