Autor: Andrea Gabrielová
Česká republika – Zhruba 6 % tuzemských vinohradů nese označení bio. Plochy ekologicky obhospodařovaných vinic vzrostly od roku 2010 asi pětinásobně a nyní přesahují 1000 hektarů.
Šestiprocentní podíl biovinic v Česku je tak srovnatelný s ostatními vyspělými zeměmi. „Mimořádně velký růst ze zhruba 200 na 1000 hektarů byl mezi roky 2010 až 2013,“ uvedl předseda Svazu integrované a ekologické produkce vína Ekovín Milan Hluchý. V poslední době růst zpomalil. „Především z toho důvodu, že produkce je přeci jen dražší, náročnější a rizikovější,“ podotkl Hluchý.
Podle vinařů nejsou biovína na rozdíl od většiny bioproduktů dražší než běžná vína. Dle Lukáše Rudolfského z Vinných sklepů Kutná Hora jsou přitom náklady na ekologickou produkci vína zhruba o desetinu vyšší, nižší naopak bývá hektarový výnos. Nižší výnosy a větší náklady stát kompenzuje dotacemi.
A čím se liší biovinice od těch klasických? Biovíno lze vyrobit pouze z hroznů sklizených z vinic certifikovaných podle zásad ekologického zemědělství. K těm patří především používání čistě přírodních látek místo chemických pesticidů. K hubení škůdců se využívají například draví roztoči, bakterie nebo slunéčka.
Bylo léto roku 2008 a svět se bál nastupující finanční krize. Antonín Suchánek to ignoroval a založil firmu na dovoz biodynamického šampaňského.
Do publikace 1000 Vins du Monde se letos dostalo 26 vín z České republiky. Zjistěte, která to jsou.
Následující text berte prosím s rezervou, rozhodně nechceme nikoho nabádat k pití nekvalitních nápojů. Informace jsme převážně čerpali z jednoho amerického serveru.