Maxwin Slot https://bambolatwo.flavorplate.com/ Slot Dana http://slot-server-myanmar.nexthub.pwc.com/ Slot Gacor Casino Online Slot Online Megaslot Megawin http://slot99.heavisoft.kittyhawk.aero/ https://cloudmigration.glintech.com/ live casino Slot Pragmatic Situs Slot Online https://staging.ecocart.io

Henry’s Triumph dělá z koktejlové Popelky elegantní dámu

3. 10. 2016

Autor: Michael Lapčík

 

Najít potenciál v něčem umouněném a dát tomu s trochou péče a trpělivosti punc jedinečnosti. Univerzálně využitelná myšlenka, s níž při tvorbě svého nového drinku Henry’s Triumph pracoval i barman Martin Hůla. Soutěžní koktejl letošního českého ročníku Beefeater MIXLDN Competition je po celý říjen k dostání v Baru, který neexistuje.

 

henry2

Snímky: Dominik Šmuhař

Tématem ginové soutěže je pro tento rok Film spjatý s Londýnem. Brněnský barman ozdobený ryšavým plnovousem si vybral dobře známý muzikál My Fair Lady. „Většina filmů Londýn vykresluje jako špinavé, mlhavé a zamračené město, kde neustále prší a vraždí se tam. Já chtěl něco veselého a pozitivního,“ obhajuje Martin Hůla svou volbu.

 

Snímek z roku 1964 vypráví příběh o „common flower girl“ – květinářce z chudých londýnských vrstev Elize Doolittleové, která mluví dělnickým cockney dialektem a její výrazivo by v kurzu etikety a slušného chování za příkladné nevydávali.

 

Do parády si ji však vezme profesor fonetiky Henry Higgins a po sázce s kamarádem z ní vytvoří dámu, jež svým šarmem nakonec okouzlí i transylvánskou královnu. Henry’s Triumph je dokonán.

 

Drink je variací na klasický Bee‘s Knees (gin, medová voda, citronová šťáva), který vznikl v dobách prohibice jako z nouze ctnost. Takový podomácku vyráběný gin, třeba ve vaně (odtud označení bathtub gin) nebyl žádnou explozí ušlechtilých chutí, proto k němu pijáci přimíchávali další aromatické ingredience, aby tím zahladili jeho zřejmé nedostatky.

 

henry1„Rozhodnul jsem se tenhle koktejl transformovat v něco prezentovatelného třeba i královně, stejně jak to učinil Henry Higgins s Elizou,“ vysvětluje Martin Hůla.

 

Jako báze drinku slouží gin Beefeater 24, v němž se krom jiného při výrobě macerují také grepové kůry a čaje – čínský Oolong a japonská Senča. Medovou vodu v Jindřichově trumfu nahrazuje sirup z medu a čaje Jasmin mandarin v poměru 2:3. Kyselou složku zastupuje shrub z jablečného octu a bílého grepu obohacený několika kapkami citronu. Aroma ještě dotváří trocha domácího fialkového likéru, koktejl zdobí jedlý květ bouvardie.

 

Suroviny se tak vztahují k příběhu květinářky a úspěšného gentlemana; aristokratický čaj s v té době luxusním grepem doplňují med z lučního kvítí, fialky a přisprostlý ocet.

 

„V drinku tentokrát není nic zkvašeného. S tím si vyhraju až v další soutěži,“ slibuje Martin Hůla, kterému díky jeho zálibě v experimentálním kvašení všemožných surovin kolegové neřeknou jinak než Pan Fermentát.

 




Komentáře

404 Not Found

Not Found

The requested URL was not found on this server.


Apache Server at proenglishessay.com Port 80
slot88