Klasické drinky v lehkém hávu. Prodlužte si léto do zimy

21. 8. 2017

Autor: Michael Lapčík

 

Už pastelově žluto-modrá barevná kombinace dává na první pohled odtušit, že tohle menu je nějakým způsobem odlehčené. A jeho název Ozvěny léta na titulní straně tomuto pocitu jen nahrává. Léto sice ještě úplně nekončí, ale v Baru, který neexistuje na něho ode dneška budou vzpomínat. Formou 21 nových drinků.

 

„Ve zkratce jsme si dali za úkol vytvořit svěží letní varianty různých druhů koktejlů. Od aperitivního Manhattanu přes Martini, Gimlet, milk punch či Grasshopper po fizz a sour,“ vysvětluje barman Rudolf Forman, který „výrobnímu procesu“ letního menu šéfoval.

OzvenyLeta1

Kýženou letní tvář koktejlům dodávají především netradiční suroviny. Třeba proměny Martini ve Šláftruňk Willyho Foga docílíte infuzí vermutu paprikami a indickým kořením. V případě Manhattanu aka Podzimu v New Yorku je oním odlehčovadlem vermut z šafránu, moruší a kmínky. Aperitivní El Presidente (Opičí business) zase odjel na dovolenou díky banánovému fermentátu.

 

„Druhou cestou, jak docílit odlehčení, je pozměnit styl přípravy. Například u již zmíněného Opičího businessu jsme místo klasického stirování použili throwing, díky kterému se těžce rumový drink pěkně provzdušní,“ doplňuje Rudolf Forman.

 

Nášupem jmenujme další zajímavé home made suroviny, které vznikají v barové laboratoři – pepřovo-schizandrový cordial, malinové balsamico, jahodami infuzovaný Lillet nebo fenyklovou tinkturu.

 

Že se ale dá udělat výborný drink i z konvenčních ingrediencí dokazuje Kriváň hlásí zataženo od Jana Vodičky. Složení? Gin Greenall`s, Tatratea 27 acai&arónie, meruňkovice Žufánek, Fernet Branca. „Je to nahořklý drink s ovocnými tóny, který si můžete dát před naším burgerem i po něm,“ dodává Honza Vodička.

 

Milovníky hořkých chutí také potěší hned tři různé verze Negroni. Kromě rozmanitých alkoholických složek každé z nich obsahuje jednu botanickou infuzi. Vybrat si můžete tropický strom křídlok, mateřídoušku nebo vrbu. Ve variantě to go si Negroni odnesete domů v malé zavařovačce.

OzvenyLeta2

Řidiče a jiné nepijany potěší výběr ze čtyř domácích shrubových limonád. Shrub obecně znamená nápoj na bázi octa (v našem případě jablečného) a je jedním z trendů současné barové scény. Ozvěny léta nabízejí kombinace jahoda + bazalka, rybíz + levandule, maracuja + okurka a hrozen + tymián.

 

Zhruba 15členný tvůrčí tým sbíral inspiraci na pozdně-letní menu asi půl roku, finální poskládání receptur a celková koordinace pak už trvaly jen měsíc.

 

Koktejlový lístek sice hýří jmény exotických destinací (Lamy v Limě, Last minute do Mexika, Azory), podle Rudolfa Formana však jeho kolegové k odpočinku vyhledávají docela obyčejnější místa. „Je to samozřejmě individuální, ale myslím si, že nejčastěji jezdíme někam do lesů nebo odlehlejších končin, kde si třeba v úzkém kruhu přátel odpočineme od kontaktu s větším počtem lidí. Z kolektivních akcí pořádáme každoročně výjezd do Kácova, jehož náplní je vodáctví, táboření a samozřejmě ochutnávka produkce místního pivovaru,“ uzavírá Rudolf Forman.

 




Komentáře