Kontrola bezinfekčnosti? Apokalypsa se nekoná, míní Lidi z Baru

2. 11. 2021

Autor: Michael Lapčík

Foto: Lidi z Baru

 

Prvním listopadem začala pro hostinské platit povinnost kontrolovat bezinfekčnost hostů. Počáteční reakce jsou bez přehánění katastrofické. Dramatický pokles počtu hostů a tím pádem i tržeb, nekompetence personálu aktivně kontrolovat. Není to ale jen lehce přibarvená mediální story? Například ve všech podnicích Lidí z Baru včera prožili úplně normální večer.

 

„Mediální prostor vyplnily nářky gastronomů. Celé dnešní ráno jsem si četl o zděšení, počítání ztrát, katastrofě. Myslím, že je potřeba zprávám přidat i opačný pohled, korigovat jejich celkové vyznění. My totiž aktuální situaci kolem nových povinností vnímáme jako zcela bezproblémovou,“ nechal se slyšet zakladatel gastronomické skupiny Lidi z Baru Honza Vlachynský.

Pohled do pokladního systému prozrazuje, že včerejší tržby podniků Lidí z Baru se nikterak nevymykají dlouhodobému průměru a jsou naprosto srovnatelné s kterýmkoliv běžným pondělím. Hosté tedy do barů přišli ve standardním počtu a standardně se v nich bavili.

 

Včerejšek nepotvrdil ani obavy z toho, že kontrola bezinfekčnosti hostů ze strany personálu povede k nepříjemným až konfliktním situacím. „Co mám zprávy od barmanů, tak hosté byli naprosto v pohodě a ochotně doklady předkládali. Třeba v Baru, který neexistuje neměli za celý večer potřebné potvrzení pouze tři lidé. Všichni využili možnosti samotestu na místě, který nabízíme bezplatně. Po negativním výsledku tak mohli být i oni obslouženi,“ popisuje Honza Vlachynský.

 

Ani z technického hlediska není kontrola bezinfekčnosti obtížná. Stačí ji prokázat platným tištěným dokumentem nebo mobilní aplikací, vizuální vyhodnocení obsluze zabere jednotky sekund. Barmani proces přirovnávají ke kontrole plnoletosti pomocí občanského průkazu, kterou v plném provozu běžně bez problémů zvládají. Nejde o žádné citelné zdržení.

 

Ve všech podnicích Lidí z Baru se dodržují platná protiepidemická opatření. Personál nosí respirátory a kontroluje před obsloužení bezinfekčnost každého hosta. Tu lze prokázat také samotestem. Lidi z Baru je hostům bez potřebného potvrzení nabízejí zdarma, nakoupili jich 5 tisíc. „Včerejšek zkrátka ukázal, že je možné bez potíží fungovat i za zpřísněných opatření. A že se žádná apokalypsa v gastronomii rozhodně nekoná,“ uzavírá Honza Vlachynský.

 




Komentáře