Nezávislí stáčeči i vzpomínka na krále. Tohle jsou novinky ve Whiskáči

18. 7. 2019

Autor: Michael Lapčík

Foto: Kristýna Vysloužilová

 

Svět skotské whisky je plný zajímavostí, kuriozit, novinek a limitovaných edicí. Například v brněnském Whiskey Baru, který neexistuje letos pořídili už dvouciferný počet nových lahví a v celkovém počtu různých whisky dosáhli čísla 237. Seznamte se s vybranými novinkami z tamních polic.

 

Talisker Distillers Edition 2007

„Je téměř nemožné vylíčit ve věrných barvách atmosféru tohoto romantického, divokého a hornatého ostrova,“ vyznal se v roce 1887 britský historik Alfred Barnard ve své knize The Whisky Distilleries of the United Kingdom. Tím ostrovem, který jej tak uchvátil, byl Skye. A na něm až do předloňska stála jen jedna palírna whisky – Talisker.

 

O Taliskeru se dá mluvit jako o představiteli sukcesu jeho majitele, globální nápojové společnosti Diageo, což není složité demonstrovat několika čísly. V období let 2005 až 2015 zaznamenaly prodeje Taliskeru nárůst o 235 % na 2,4 milionu prodaných lahví. Zatímco v roce 2010 vyprodukovala destilerka 2,6 milionu litrů whisky, loni už to bylo 3,3 milionu litrů a v současnosti tak patří mezi desítku nejprodávanějších single malt whisky na světě. Pro zajímavost, na konci vzpomínaného 19. století činila roční produkce palírny 180 tisíc litrů. Kvůli zvedajícímu se zájmu museli v Taliskeru před pár lety přebudovat a rozšířit návštěvnické centrum, jde totiž o nejnavštěvovanější palírnu koncernu Diageo.

 

Zvláštností této desetileté ročníkové edice je její několikaměsíční finální odpočinek v sudech po Amoroso sherry (směs sherry Fino a Pedro Ximénez). Tento specifický postup dodá typicky kouřovému charakteru Taliskeru pořádnou dávku sladkosti a ovocných tónů, což kladně hodnotí nejedna znalecká recenze. Připravte se na kombinaci karamelu, mořských řas a citrusů ve vůni, dále ananasu, jablek, mořského vánku a bylinek v chuti a přetrvávající kouřovosti v dokončení.

 

Johnnie Walker King George V

O Johnniem mají nějaké povědomí snad všichni, kteří alespoň jednou za život prošli kolem regálu s alkoholem. Historie této aktuálně nejprodávanější skotské whisky (215 milionů lahví celosvětově) se píše od roku 1867, kdy rodina Walkerů začala v Kilmarnocku míchat obilný destilát pod značkou Walker’s Old Highland Whisky.

 

King George V je upomínkou na Royal Warrant udělený whisky Johnnie Walker právě britským panovníkem Jiřím V. v roce 1934. Na základě tohoto prestižního dekretu totiž může výrobce dodávat své zboží do spižíren Buckinghamského paláce. Pamětní 43% destilát obsahuje směs těch nejvzácnějších skladových zásob z palíren Cardhu, Lochnagar, Port Ellen a dalších. Master blender si v tomto případě vytyčil za cíl chuť odpovídající 30. letům 20. století a použil k tomu whisky výhradně z tehdy fungujících destilerií.

 

Jiří V. voní po vánočním pudinku, vanilce a strouhaných mandlích. Chuť je ovocná, smetanová, s dotyky karamelu, medu a dřevěného kouře s dokončením muškátového oříšku a slaného karamelu.

 

Gordon & MacPhail: Ledaig 12yo Smoky With Peat

Svoboda! Věděli jste, že i whisky byznys má svůj „nezávislý“ segment? Řeč je o takzvaných nezávislých stáčírnách, což jsou firmy či skupiny nadšenců, které vytvářejí vlastní modifikace standardně vyráběných whisky. „Nezávislí stáčeči odkupují od palíren whisky a dál s ní pracují podle svého. Použijí například odlišné sudy nebo ji nechají zrát rozdílnou dobu, než jak běžně činí destilerka,“ vysvětluje Vojta Sláma z Whiskey Baru, který neexistuje.

 

Rodinná firma Gordon & MacPhail funguje už více než století, jako nezávislá stáčírna od dodavatelů až na výjimky nakupuje pouze nestařený destilát a v současnosti ročně nalahvuje asi tisícovku sudů. V roce 2015 se proslavila vydáním 100 lahví nejstarší single malt whisky na světě – šlo o 75letý Mortlach.

 

Dostupné informace o jimi stařeném Ledaigu jsou veskrze kusé. Víme, že dvanáctiletá whisky o síle 43 % ležela v sudech po bourbonu a sherry. Ve vůni můžete nalézt kysané zelí, zralé banány, mořské řasy, citrusy, vanilku i kouř z dřevěného uhlí. Širokospektrální paleta chutí nabízí olivovou solanku, fondán, lékořici, banány, dehet i znatelný rašelinový kouř. Finiš je kouřový s náznaky cedrového dřeva.

 

Lagavulin 12yo Natural Cask Strength 2017

„Jsou jako vatra majestátně plápolající na mořské pláži, zároveň se ale pyšní intenzivně sladkým jádrem,“ popisuje základní charakteristiku produkce palírny Lagavulin autor světového atlasu whisky Dave Broom.

 

Milovníci skotského tekutého zlata říkají, že jakmile z této limitované lahve ochutnáte několik doušků, vyhodnotíte jindy fenomenální 16letý Lagavulin jako slabý čaj. „Mohu to jen potvrdit. Tahle whisky je díky 56,5 % alkoholu velmi silná a velmi intenzivní, dá se už označit za legendární,“ přitakává Vojta Sláma s tím, že ročník 2017 je již sedmnáctou edicí Natural Cask Strength od Lagavulinu. Destilerka lahvuje neupřesněné omezené množství této speciální whisky každým rokem.

 

Dvanáctiletka o sudové síle zraje v sudech po bourbonu. Neuvěřitelně komplexní whisky voní po šunce a tmelu, v její chuti se snoubí perfektně vybalancovaná sladkost s doutnajícími uhlíky, závěr je dlouhý a kouřový.

 




Komentáře