PODCAST. Nejujetější bar má zahrádku. Jaký je Žardán?

18. 8. 2021

Autor: Michael Lapčík

Foto: Jerguš Fáber

 

Žardán. Ve francouzštině to slovo znamená zahradu. A je to krásná a slunná barová zahrada s koktejly a cukrovou vatou. Tyčí se nad Brnem jen kousek od brány hradu Špilberku, v objektu nazývaném Hlídka.

Její provoz má na svědomí tým Super Panda Circusu – extravagantního zážitkového baru, který hosta vytrhává z reality. V „Pandě“, temné tajuplné kobce bez oken, si dáte jeden ze svých nejujetějších drinků v životě, zatímco si budete prohlížet barmany v černo-zlatých uniformách nebo zdi pokreslené komiksem na motivy čínských bájí. Naproti tomu Žardán je prosluněnou zahrádkou s fontánkou a krásným výhledem na město. Tady si realitu přímo užíváte.

 

Zajímavý kontrast, který stojí za to prozkoumat, co říkáte? Hosty aktuálního podcastu konzultačně-vzdělávací společnosti Mluvící hlavy jsou zkušení barmani ze Super Panda Circusu (a Žardánu) Michal Nevrlý a Václav Luštinský.

 

 

Když na první pohled srovnám koncepty Pandy a Žardánu, připadají mi jako nebe a dudy…

Vypadá to, že jsou úplně odlišné, zároveň ale mají jedno společné. Oba jsou hřištěm, na němž si můžeme se svými hosty hrát. Jen v odlišných kulisách. Příbuznost spočívá i ve zdrojích inspirace. Panda čerpá z cirkusového prostředí, Žardán z toho pouťového. Je libo popcorn nebo cukrovou vatu?

 

Letos je to poprvé, co jste se v Super Panda Circusu pustili do zahrádky.

V Lidech z Baru se každoročně nějaký čas před letní sezonou sejdou zástupci všech podniků a prezentují, jak tentokrát řeší zahrádku, a jestli přípravy jedou podle plánu. No a my v Pandě vždycky jen pokrčíme rameny. Vždyť Panda je natolik specifická, že nemůže mít zahrádku. Letos jsme si ale řekli, že už je potřeba něco udělat. Samozřejmě ne to, že před podnik vyhodíme pár židliček. Muselo to být něco promyšlenějšího, co zapůsobí wow efektem. Abychom si mohli říct, že tohle je opravdová zahrádka zážitkového Super Panda Circusu, což není zrovna malé sousto.

 

Pojďme si tedy ten zážitek popsat.

Na začátek je potřeba zmínit jeho proměnlivost. Tím, že jsme tu od tří odpoledne do dvou otazníků, ale minimálně do půlnoci, tak zážitek závisí na momentálním vibe. Podobně jako ve 4pokojích pracujeme s více časovými vrstvami. Přes den jedeme chill, skočíte si za námi na škopek při venčení psa nebo s rodinkou na drink a cukrovou vatu. S tím, jak zapadá sluníčko, se atmosféra mění ve více klubovou. Ve světě tomu říkají Beach Club Concept – klubová atmosféra, hudba, drinky, ale pod širým nebem.

 

Co dál?

Můžeš pocitově vypadnout z města, a přitom de facto neopustit jeho centrum. Máš tady park, zeleň, a tím pádem vždy o pár stupňů míň než na Svoboďáku. Zapomeneš na shon. Výhodou je, že areál Hlídky má pouze jeden vchod, takže zážitek hosta můžeme přesně rýsovat už od jeho vkročení dovnitř.

 

Zavítám sem jako náhodný kolemjdoucí, nebo o Žardánu musím předem vědět?

Je to tak půl na půl. Lidi, kteří dlouhodobě Pandu sledují, o nás vědí a nenechají si to ujít. Parkem se ale jinak pohybuje hodně lidí a vždy se najde někdo zvědavý, kdo nakoukne. Hlavně oceňují, že děláme něco jiného. Mně upřímně v Brně chyběl nějaký nestandardní koncept zahrádky. Před pár lety mě mega bavila betonová kostka BLOKK od SKØGu.

Jak v Žardánu přistupujete k mixologii a barmanství?

Pokud děláš venkovní bar pro víc lidí, musíš myslet především na to, abys to zvládl. Nemůžeš sem jen tak přenést Pandu s jejími náročnými servisy, to by byla sebevražda. Zároveň ale musíš dodržet nějaký pandí vtip. Upřímně, hodně jsme se inspirovali newyorským barem Katana Kitten, který vyznává fúzi amerického a japonského přístupu k barmanství. Míchají sexy high bally a servírují je v krýglech, jako kdyby sis dal pivko, ale s krásným kusem ledu ve sklenici. Drinky jsou sice jednoduché a svěží, ale nikdy nepostrádají vtip. S tím se ztotožňujeme. Věděli jsme od začátku, že tady nebudeme chtít servírovat drinky v plastových kelímcích.

 

Seznámíte nás s vašimi povedenými koktejly?

Vyzdvihnul bych Mekiko, které je postavené na tequile. Tuhle pálenku spousta lidí nemusí, ale to, že ji v tomhle drinku infuzujeme jasmínem, úplně mění hru, a koktejl patří k nejprodávanějším. Stejně jako Slashion Fruit – drink s jamajským rumem, passion fruit pyréčkem a ananasovou šťávou dělaný ve slash machine, což česky znamená výrobník na ledovou tříšť. Servis je v porcelánovém kornoutku a odkazuje k drinkům kategorie snow cone, které jsou charakteristické texturou jemně nasekaného sněhu, a právě v takovýchto kornoutcích se podávají.

 

Z nabídkové tabule mě asi nejvíc zaujal název Korejský jezevčík. Co to je?

Párek v rohlíku a burger už mají všude, takže jsme chtěli nabídnout něco jiného. Korejský jezevčík vychází z původně korejské speciality, které se říká corn dog. Je to vlastně párek (ve vege variantě sýr) na špejli smažený v těstíčku. Je sytější než hot dog, a jestli se nudíš, můžeš si hrát se složením těsta. Třeba přidat corn flaky nebo takové ty instantní nudle za tři koruny.

 

Co obsahuje zrovna ten váš jezevčík?

Párek od Kloudy, čedar a jalapeños. V těstíčku kombinujeme klasickou a kukuřičnou mouku s vajíčkem, podmáslím a trochou fenyklu. Je to moc dobré, i když trochu těžší. Na druhou stranu, na pouti si přece chceš zahřešit něčím smaženým. Pokrm navíc zjemňuje majda z fermentované zeleniny kimchi, majonézy a crème fraîche.

 

Pořádáte v Žardánu také nějaké tematické akce?

Ano, různé degustace, večery s DJ, burlesku nebo ohňovou show.

 




Komentáře