Šest ginových novinek. Ochutnali jsme je

3. 7. 2015

Autor: Michael Lapčík

 

Je jich tu víc než sádrových trpaslíků v devadesátkové pohraniční tržnici. Stánky prezentujícími ginové značky se to na letošním veletrhu Imbibe Live! v Londýně jen hemžilo. Gin, pokud možno ve spolčení s kamarádem tonikem, je velkým barovým hitem současnosti a jen tak něco jej o pevnou pozici nepřipraví. Důkazem budiž přítomní zástupci po celém světě vznikajících palíren, které se soustředí na produkci ginů v prémiové kvalitě a malých craft sériích.

 

Člověk s průměrně zdravými játry na veletrhu rozhodně neměl šanci ochutnat všechno. Projděte si tedy výběr z pozoruhodných ginových novinek, které v brzké době budou k dostání třeba i u nás ve střední Evropě.

 

Edgerton Blue Spice Gin

g1Martin Edgerton Gill z Londýna měl vždycky slabost pro gin, který nebyl zcela čirý. V roce 2009 proto vypustil do světa vůbec první růžový gin obsahující granátové jablko, který již dosáhl mnohých ocenění.

 

Letos společnost Edgerton přišla s Blue Spice ginem. Blankytně zabarvený destilát charakterizují jemné tóny modrého lesního ovoce, celkem se v něm dopočítáme 17 různých botanicals. Za svou krátkou historii již stihl obdržet zlatou medaili přehlídky Gin Masters v kategorii Super-Premium.

 

Mezcal Gin

g2To musí zaujmout každého fanouška ušlechtilých destilátů. Kříženec ginu a agávové pálenky mezcal z Mexika je na trhu sotva pár dní. Naprostou novinku mají v distribuci v USA a Kanadě, časem se chce dostat i do Evropy. „Klidně jej budeme dovážet do Česka. Proč ne,“ přitakává zástupce společnosti typickým jižanským akcentem.

 

Dvakrát destilovaný gin v mexických stepích vyrábí z mezcalu, jenž pálili ze sta procent z divokého místního agáve. Firma se zavázala za každou stočenou láhev vysadit dvě rostliny agáve. Na fotografii se skví láhev číslo 248/1273.

 

Half Hitch Gin

g3Londýnská čtvrť Camden Lock bývala ve druhé polovině 19. století srdcem tamního palírenství. Zašlou ginovou slávu někdejší industriální zóny připomíná jen jméno ulice Jalovcové. Místní tradici destilérek se před necelým rokem rozhodl vzkřísit Mark Holdsworth, který zde začal pálit gin Half Hitch, a to přesně půlstoletí po tom, co železniční vlečka z oblasti odvezla poslední vyrobenou láhev. Nezaměnitelný chuťový profil ginu Half Hitch obstarává neotřelá kombinace černého čaje a bergamotu. Výrobek je prozatím k dostání pouze v Londýně.

 

Four Pillars

g4Vymyslel to můj manžel, který rád pije. Miluje gin,“ vysvětluje bodrá Australanka za pultem stánku, zatímco její muž žoviálně povykuje na kolemjdoucí a rozlévá jim pálenku do plastových kalíšků.

 

Australská rodinná destilerie Four Pillars vznikla před 10 měsíci. Specifickou chuť ginu tvoří místní byliny tasmánský pepř a citronová myrta. „Tohle není ten divný suchý Londýňan. Jen ochutnejte, je mnohem ovocnější,“ zní stánkem. Silné citrusové tóny podle magazínu Stylist tento gin předurčují k použití v negroni. K dostání je kromě klasického 41,8% také Navy Strength o síle 58,8 %.

 

NB Gin

g5NB znamená North Berwick ve Skotsku. Před nějakou dobou sem na zdejší pobřeží odstěhovali partneři Steve a Viv, aby si tu splnili sen a dali světu skvělý gin. Kuchyň přeměnili v laboratoř a strávili stovky hodin experimentováním. Tvrdí, že když potom od londýnského palírníka, jehož rodina se destilací zabývá po tři staletí, uslyšeli slova chvály, byl to pro ně silnější okamžik než vlastní svatba.

 

Koriandr, andělika, guinejský pepř, čínská skořice… V této pálence se skrývá opravdu exotická směsice koření. „Chystáme se na distribuci po západní Evropě, na řadě je Německo a Norsko. Pak půjdeme dál, třeba i do Česka,“ konstatuje zástupce společnosti.

 

Sibling Gin

g7Jsme rodinná firma. Gin vyrábím já, sestra a dva bráchové,“ odpovídá mi zrzavé britské děvče na otázku. Plnoletost bych jí nehádal. Bodejť, nejstaršímu ze čtyř společníků-sourozenců je teprve 23 let. „Naše rodina se v palírnictví již nějaký čas pohybuje, takže jen navazujeme na tradici. Přebíráme štafetový kolík,“ dodává.

 

Třikrát destilovaná jalovcová dobrota obsahuje desítku botanicals. Ústřední roli hraje vanilka, ostatní ingredience mají podtrhnout její jemnou chuť. Prozatím se distribuuje v Británii a Belgii.

 




Komentáře