Tekutý Mendel. V baru připomínají výročí hráškovým drinkem

20. 7. 2022

Autor: Michael Lapčík

Foto: Lidi z Baru

 

Jak oslavit dvousté výročí narození Gregora Johanna Mendela, významné brněnské osobnosti, která se zapsala do přírodovědných učebnic formulováním zákonů dědičnosti? Kromě koncertů, přednášek, výstav a dalších společenských událostí spolupořádaných či podporovaných městem Brnem v rámci eventu Mendel.Brno si na G. J. Mendela můžete připít speciálním koktejlem podávaným v Baru, který neexistuje.

Do mendelovských oslav promlouvá také brněnská barová kultura. V Baru, který neexistuje budou od 22. července do 12. srpna podávat drink Genepeas. Ten je inspirován známými Mendelovými pokusy s křížením hráškových semínek, jejichž prostřednictvím badatel v prostorech brněnského augustiniánského kláštera položil úplné základy genetiky.

 

Stěžejní složkou receptury Genepeas je tak domácí hráškový sirup. Dalšími ingrediencemi jsou gin, čerstvá citronová šťáva, víno sherry a absinthe. Sklenici při servírování zdobí potěr citronovo-čajovou temperou.

 

„Vždy jsem si přála nacpat nějakou historickou osobnost do sklenice a Mendelovy pokusy zná de facto každý, učí se o nich na základce. Hrášek se navíc z mixologického hlediska skvěle páruje s ginem i čajem Sencha použitým v potěru. Sherry vyzdvihuje suchost a oříškové tóny ginu, kapka absinthu a citron dodají celku balanc,“ popisuje recepturu drinku jeho autorka Hana Graclíková.

 

Ta drink Genepeas vymyslela v roce 2017, avšak až doposud jej nikdo z veřejnosti nemohl ochutnat. Hana Graclíková tehdy koktejl vytvořila jako účastnice soutěže Beefeater MIXLDN, jejíž české národní kolo vyhrála a reprezentovala tak Brno na světovém finále v Londýně.

 

„Největším zážitkem finále byla návštěva u strážců Toweru, kterým se říká Beefeateři. Pozvali nás dokonce do jejich soukromé hospody, kam se běžně nikdo jiný nedostane. Mají tam starodávné kožené sedačky a výstavku ceremoniálních mečů,“ dodává Hana Graclíková, která nyní pracuje jako datová analytička Lidí z Baru a Beefeater MIXLDN byl její jedinou barmanskou soutěží, které se kdy zúčastnila.

 

V Baru, který neexistuje dlouhodobě různé kulturní či společenské události. V minulosti například věnovali celé koktejlové menu vybraným brněnským gastronomickým podnikům. Další zase vzniklo ve spolupráci s místními divadly. Letos v březnu mohli hosté ochutnat drink Mléčná dráha, který upozorňoval na brněnskou technologickou stopu na světové výstavě Expo v Dubaji.

 




Komentáře