Za vínem: Sushi ve vinařství a gotický sklep pod radnicí

17. 2. 2016

Autor: Michael Lapčík

 

Poznávejte příběhy lidí a míst spjatých s moravskými i českými víny. Stali jsme se partnery projektu TOP vinařský cíl, který mapuje místa nabízející svým návštěvníkům kombinaci vína a zážitku. Tentokrát jsme se vydali do jihomoravské Nosislavi, kde sídlí rodinné Vinařství Válka, a do informačního centra s vinotékou v Židlochovicích.

 

Oblíbená akce? Sushi ve vinařství

 

Na jedné stěně výjev z místní krajiny, na druhé roztančený krojovaný pár. Interiér útulného sklepa s posezením a krbem zdobí malby a obrazy. Jejich autorem je samotný pan domácí – vinař Karel Válka.

 

Valka

„S hroznovým želé si hraje hlavně maminka. Vymyslela třeba kombinaci s mátou,“ říká Vojtěch Válka.

Ten dům v jihomoravské Nosislavi poznáte snadno – stojí před ním vinařský lis. Signalizuje zastávku pro všechny, kteří se vydali na putování za vinnými zážitky. U Válků ochutnají v naprosté většině suchá a výrazná bio vína.

 

„Obděláváme šetrně, mechanickou prací. Dryáky ve vinohradu nepoužíváme,“ tvrdí nad sklenkou přírodního hroznového moštu vlastní produkce 21letý Vojtěch Válka z nejmladší generace této vinařské rodiny.

 

Přiznává, že chuťově rozdíl mezi bio a běžným vínem pravděpodobně nepozná ani odborník, natož poučený laik. Spíš jde o to vinařit způsobem nezatěžujícím přírodu, při němž hospodář nevyždímá půdu do posledních zbytků sil. „Ani škůdce nelikvidujeme postřiky. Když vyhubíte jedny, přemnoží se druzí. Raději ať se požerou navzájem,“ dodává Vojtěch, student Vysokého učení technického.

 

Bio výroba je prý časově náročná, některá vína si v sudu počkají klidně i několik let, než nastane ten správný čas pro jejich lahvování. Z necelých sedmi hektarů vinic jsou Válkovi schopni ročně vyprodukovat 15 až 20 tisíc lahví. A množství burčáku, v němž končí velká část hroznů raných odrůd. Přestože vinařství rodiny Válkovy spadá do kategorie malých, v Nosislavi byste většího výrobce mezi zbylými osmi desítkami vinařů hledali stěží.

 

logoTVC

Co opravdu potěší je široký doplňkový sortiment v pěkném vintage designu. Pražená semínka z dýní z vlastního políčka, hroznový a meruňkový mošt, želé z hroznů jen tak, s mátou nebo v čokoládě od pralinkárny. Přednedávnem Válkovi vysadili višňový sad, první červené kuličky se v něm urodí zhruba za pět sezon.

 

Protože vinařskou vesnici protíná cyklostezka Brno – Vídeň, o návštěvníky tu v příhodných ročních obdobích nouzi nemají. „Přitom tady ale není tak přelidněno, jako třeba ve Valticích nebo Mikulově. Tam musíte před sklepem doslova vystát frontu. I kdyby měli sebelepší program, davy mi zážitek znehodnotí,“ míní Vojtěch Válka.

 

Kdo se rád kochá pohlednou krajinou, může vyrazit do přírodního parku Výhon, na jehož území se rozprostírají nosislavské vinice, nebo na jediný a chráněný meandr jinak zcela narovnané řeky Svratky.

 

Pro příznivce asijské kuchyně, kteří se ji nebojí kombinovat s moravským vínem, Válkovi jednou do roka pořádají zajímavou akci s všeříkajícím názvem Sushi ve vinařství.

 

Vinotéku mají v gotickém sklepě

 

Uměřená dvoupodlažní budova židlochovické radnice s velkým vikýřovým ciferníkem skrývá kromě prostor městského úřadu také Regionální turistické informační centrum s vinotékou. Vína tu neleží jen v chladicím boxu v kanceláři infocentra, ale také v unikátním kamenném sklepě pocházejícím pravděpodobně z 16. století. Stáří podzemního prostoru dokládá řada původních gotických stavebních prvků v klenbě a zdivu.

 

rticZidlochovice

Unikátní kamenné sklepení pochází pravděpodobně z 16. století.

O regály se tady dělí vína regionálních moravských vinařů a jejich rakouských kolegů. Partnerským městysem Židlochovic je totiž Grosskrut ležící hned za česko-rakouskou hranicí a obě obce se pochopitelně rozhodly svou spolupráci vystavět také na vinařských tradicích.

 

Ač má infocentrum sloužit spíše výletníkům, na víno si sem vyrazí i hodně místních obyvatel. „Lidé vědí, že u nás dostanou kvalitní víno, a mají už i své oblíbené vinaře. Takže jsme jim uzpůsobili nabídku a odebíráme to, co jim nejvíc chutná,“ říká referentka infocentra Martina Golová.

 

Naprostou většinu příchozích turistů tvoří Češi, kteří si chtějí z jižní Moravy odvézt láhev dobrého vína. Největším lákadlem v okolí je rozhledna moderního designu na vrcholu přírodního parku Výhon.

 

Komentáře


Copyright © 2014 Michael Lapčík a další dodavatelé obsahu. Převzetí článků je možno jen s uvedením zdroje. Pro komerční využití publikovaných materiálů prosím kontaktujte redakci. Provozovatelem je Michael Lapčík, IČO 02513773. Nejsme plátci DPH. Telefonický kontakt: +420 725 774 272.