Znalec Karel Pinka: Brno už je na whisky festival připraveno

20. 8. 2018

Autor: Michael Lapčík

 

Brňák Karel Pinka patří k lidem, kteří toho v Česku o whisky vědí dozajista nejvíc. Vždyť první řízenou degustaci skotské pálenky absolvoval už v den svých osmnáctin, a když vstoupíte do jeho bytu ležícího kousek od Moravského náměstí, je těžké všímat si něčeho jiného než lahví whisky. „Mám jich kolem sedmi stovek. Spolu se sbírkovými rumy a koňaky to dělá zhruba tisícovku lahví,“ počítá Karel a od vitríny zasvěcené výhradně oblíbené palírně Lagavulin zve k domácímu baru, který zabírá podstatnou část kuchyně.

 

Tenhle chlapík je spolu s otcem a synem Křenkovými hlavním organizátorem prvního českého whisky festivalu. Zatímco nultého ročníku se před sedmi lety v jesenické Malé Morávce zúčastnilo pár desítek známých, letos se maximálních 230 vstupenek prodalo během chvilky, a na spousty dalších zájemců se nedostalo. Proto se organizátoři rozhodli, že Whisky Festival přivezou také do Brna, a to konkrétně letošního 21. a 22. září.

Proč vlastně festival vznikl právě v Malé Morávce?

Protože Jeseníky tady skutečně připomínají skotskou vysočinu. Vyjít si s panákem na stráň a koukat na kopce, to je prostě něco jiného než sedět někde zavřený. Lidi na festivalový víkend jezdí jako na dovolenou, já bych takový víkend měl nejraději každý týden.

 

Jak to?

Už jsem se zmínil o naprosto dokonalém výběru u baru, parádním programu a skvělých lidech všude okolo? Těžko se to popisuje, ale je jednoduché si Whisky Festival zamilovat, to je prostě fakt. A především, whisky pro nás znamená vášeň, o kterou se chceme s ostatními podělit.

 

Brněnský whisky festival bude věrnou kopií toho v Malé Morávce?

Atmosféru „moravských Highlands“ určitě přenést nedokážeme. Naším cílem je propašovat ducha Whisky Festivalu do historického centra Brna, do nádherných prostor Besedního domu. Na rozdíl do Jeseníků budou v Brně stánky vystavovatelů z řad těch nejznámějších výrobců a distributorů jako jsou Rémy Cointreau, Pernod Ricard, Brown Forman a další. Festivalový bar s pestrou paletou whisky samozřejmě zachováme. I v Brně by měl mít návštěvník na výběr z asi čtyř stovek různých lahví. Foyer s nádvořím krásné budovy v centru města celou akci povýší na zážitek.

 

Přijdou lidi v Brně na whisky festival?

Nepochybuji o tom. Nejvíc budu rád za to, pokud přijdou noví lidi mimo naši whisky komunitu. Všichni víme, že Brno už je na takovou akci připraveno, posledním velkým impulsem bylo otevření Whiskey Baru, který neexistuje.

 

Brněnský whisky festival se v Besedním domě uskuteční v pátek 21. a sobotu 22. září 2018, vždy od 16 do 23 hodin. Vstupné činí 490 korun, zahrnuje notýsek, skleničku a whiscoiny v hodnotě 150 korun. Kompletní informace a rezervace vstupenek najdete na www.whiskyfestival.cz.

Můžu na tenhle festival jít jako úplný začátečník, nebo bych už měl mít něco načteno a nachutnáno?

Upřímně, nemám rád, když se nějaký podnik snaží zavděčit všem, ale v tomto případě to tak paradoxně asi dopadne. Ani naprostý laik tak nemusí přicházet s obavami – na každém z barů mu rádi poradí a pomohou udělat pomyslný první krůček do světa whisky. Ti znalejší se budou spíše ochomýtat kolem festivalového baru se všemi těmi limitovanými edicemi, vzácnými kousky a jinými špeky.

 

Co masterclasses a další program?

Všechno ještě ladíme. Zatím mohu s jistotou říct, že jednu lekci povede přední český specialista Václav Rout, jenž se zaměří na párování whisky s anglickými a skotskými sýry. Tohle téma velmi doporučuji, jde opravdu o výborné párování. Další masterclass určitě povedu i já s Petrem Křenkem. Máme výhodu v tom, že nejsme brand ambasadory a nejsme tak ničím limitováni. Jinak na nádvoří budeme grilovat, těšit se můžete i na dudáka, haggis, doutníkový stánek, Zázračnou limonádu a koktejly od Whiskey Baru, který neexistuje. Festivalovou měnou bude Whiscoin.

 

My se ve Whiskey Baru, který neexistuje řídíme heslem „Whisky pro všechny“. Souhlasíš?

Každý znalec ti potvrdí, že whisky se mezi destiláty může pyšnit nejširším chuťovým spektrem. To se prostě nedá s ničím jiným srovnat. Vezmi si už jen základní rozdělení na kouřové a nekouřové, to ti žádná jiná pálenka nemůže nabídnout. Když přidáš staření v různých typech sudů, dostáváš rozhodně větší porci zábavy než třeba u rumu. Nemám nic proti cukrové třtině, ale ten ječmen je prostě dokonalej. Takže souhlasím.

 

Kdy jsi přišel na to, že se budeš zajímat zrovna o whisky?

To byla láska na první pohled. Když jsem byl teenager, mí rodiče začali podnikat v alkoholu. Takže jsem už tehdy věděl, jak je který Johnnie Walker starý. Začínal jsem asi jako každý na Ballantine’s a Jack Daniel’s a postupně přecházel na Chivas Regal a vyšší Johnnie Walkery. K osmnáctinám mi táta na stůl vyskládal kompletní Johnnie Walker řadu, tak jsme se napili, a já mu říkal, že mi ten zlatý chutná nejvíc. Za tím si stojím dodnes. Pak se mi dostal do cesty Lagavulin – to už nebylo cesty zpět.

Lagavulin je tvojí oblíbenou palírnou. Podle čeho sis ji vybral?

Bylo mi kolem dvaceti let a rozšiřoval jsem si přehled od základních whisky k pokročilejším. To prostě poznáš, že piješ něco famózního, úplně tě to odstřelí. Poznáš rozdíl mezi blendovanou a single malt whisky a toužíš po tom je všechny prozkoumat. Limituje tě v tom jediná věc – cena whisky. Ta je dnes na můj vkus už opravdu vysoká. Zatímco před desetiletím stálo standardní 25leté plnění dva a půl tisíce korun, nyní stejně starý artikl stojí násobně víc.

 

Čím to je?

Poptávkou. Vždyť minulý rok byl pro skotskou whisky vůbec nejziskovějším v celé historii. Do značné míry to způsobuje asijský trh, tam totiž mají v oblibě prémiové zboží. A co jsem slyšel, tak jim jde spíš o design a vzácnost než o samotnou chuť. Fenomén se zdaleka netýká jen whisky. Třeba takový Louis XIII., velice oblíbený koňak. Láhev před šesti lety stála 16 tisíc, dnes její cena atakuje 70tisícovou hranici. Proč? Protože Asie bohatne.

 

V některých regionech dokonce whisky dochází, třeba ta japonská.

Ano, tam už nestačí vyrábět a uspokojovat poptávku. Všechno rozprodali a teď nemají staré zásoby. Ale něco podobného začíná pociťovat i Skotsko.

 

Takže v důsledku ubývá whisky s udáním věku.

To je přesně výsledek téhle doby – NAS neboli non-age statement whisky. Já je automaticky neodsuzuji, rád je vyzkouším a čas od času narazím na fantastickou. Ale mám rád, když vím, co piji. Zezačátku mě NAS štvaly, teď je vnímám jako nevyhnutelnou součást světa whisky.

 

Vraťme se ještě k chystanému festivalu. Když mám za sebou pár ochutnávek, ale pořád se ve světě whisky ještě úplně nevyznám, jak se tam zorientuji?

Mírně pokročilé bych navedl k lahvím od Bruichladdichu, Glendronachu a podobných. Budu tam po celou dobu, takže ti já nebo kdokoliv jiný u baru na cokoliv rádi odpovíme. Určitě doporučuji zajít na některou z řízených ochutnávek, to tě vždy posune dál.

 

Pokud by mě whisky na festivalu chytla, kam za ní mám zamířit dál?

V Brně doporučuji navštívit Whiskey Bar, který neexistuje nebo Whisky Shop, kde pořádají řízené ochutnávky a mají pěkný výběr. Případně můžeš zajít také k nám do RoToRu, tam si určitě vybereš. V Praze ti doporučím Jindřišskou věž nebo Whisky&Kilt – tam zavítám při každé mé návštěvě hlavního města. V Olomouci nesmíš vynechat Black Stuff. Na internetu jednoznačně zavítej na fórum whisky.nethar.cz, kde načerpáš neskutečné množství informací ze světa whisky. Na našem Whisky Festivalu najdeš nejširší výběr a ideální příležitost seznámit se s lidmi kolem whisky, kteří tě nasměrují a možná i inspirují.

 

Tebe vlastně ve světě whisky směroval a inspiroval kdo?

Jako prvního musím jmenovat pana Vladimíra Burdu, zakladatele brněnského Whisky Shopu, ke kterému už 13 let chodím na ochutnávky. Tam jsem se seznámil s Petrem Křenkem starším, mým učitelem, guru a kamarádem, kterému vděčím za mnohé a bez něhož by Whisky Festival nikdy nevznikl. A protože jablko nepadá daleko od stromu, tak Petr Křenek mladší je mým festivalovým parťákem a oporou už od prvního ročníku.

 

 




Komentáře