22. 9. 2014
Každým měsícem u nás vznikají nové a nové podniky, které se chtějí prosadit a vydobýt si svou stálou klientelu. Uloví i vás? Pročtěte si následující krátký návod a rozhodněte se. Americký magazín Food and Wine sestavil výčet pěti jednoduchých znaků, podle nichž poznáte, zda jste natrefili na dobrý
bar.
1. Používané suroviny máte na dosah ruky
Nemyslí se tím, že byste se měli nahýbat přes bar a probírat se nakrájenými půlměsíčky pomerančů. To by vás s největší pravděpodobností z podniku rychle vyvedli. Ale povšimněte si toho. V případě, že před vámi stojí košíčky úhledně poskládaných bylinek a lahve čerstvě vymačkaných ovocných šťáv, nacházíte se v baru, jenž vkládá do každého svého nápoje značné úsilí.
2. Budova by mohla být historickou pamětihodností
Velká minulost téměř vždy značí také velký bar. Mixologové – tak si říkají barmani beroucí své řemeslo se vší vážností – totiž milují historii. Svůj vkus nachází v budovách někdejších nevěstinců, železničních dep, elektráren a továren. Bonusem je interiér amerických tajných barů z poloviny 20. let 20. století. Tam pravděpodobně ochutnáte skvělé klasické koktejly.
3. Nabídka destilátů délkou vydá na kratší román
Pozor, nikoliv koktejlové menu. Ale bezbřehý výčet fajnových whisky, ginů nebo rumů dává záruku, že jste navštívili podnik, kde se lidé o kvalitní alkohol intenzivně zajímají a vybírají pro vás to nejlepší.
4. Menu po měsíci vypadá úplně jinak
Sezónní drinky jsou výsledkem kreativní práce barmanského týmu. Nestálé menu vám prozradí, že zdejší barmani se neustále vrtají v nových a delikátních receptech. Buďte jim vděční. Bez těchhle hyperaktivních, obsedantních barmanů by se nápojová kultura zasekla na vodce s energeťákem.
5. Nemají žádné koktejlové menu
Je to docela extrémní a u nás se s nimi asi ani nesetkáte, ale za oceánem takové bary fungují. Prostě s barmanem prodiskutujete své představy o koktejlu, prozradíte, na co máte zrovna chuť, a necháte ho pracovat. Nutno podotknout, že v tuzemských lepších barech, pokud jste nad koktejlovou nabídkou bezradní, vám barmani s výběrem ochotně pomůžou. Popřípadě i po konzultaci namíchají něco speciálního.
K třetím narozeninám dostal Super Panda Circus nové koktejlové menu i hromadu interiérových úprav. Přijdete si zahrát se svým barmanem o drink?
Kampaň na dva miliony korun trvala jediný den. Z barmanské limonády se stal profesionální produkt.
Newyorský barman Steve Schneider popisuje, co všechno musí splňovat správný týpek míchající drinky za barem.