Barová hygiena? Lihová káď na pultu i desinfekce ruční brzdy

22. 4. 2020

Autor: Michael Lapčík

Foto: Lidi z Baru

 

Donedávna bylo jejich největší starostí být svým hostům úžasnými parťáky a připravit jim skvělé drinky. Teď ale k tomu Lidi z Baru musejí přidat pořádnou starost o přísná hygienická opatření, která si v provozech sami nastavili. Tak, aby mohli z Baru, který neexistuje, 4pokojů a Whiskey Baru, který neexistuje rozvážet drinky, jídlo i tašky s nákupem k jejich příjemcům s vědomím, že pro ochranu svých hostů před nebezpečnou nákazou udělali maximum.

 

„V prvních dnech po zavedení nouzového režimu jsme si museli na nová pravidla zvykat. Flow pátečního večera vám totiž běžně nedovoluje přemýšlet nad tím, jak na co saháte. Všichni se ale snažíme hygienu stoprocentně dodržovat,“ zdůrazňuje provozní Hana Graclíková, která pro své kolegy sestavila zevrubný manuál hygienických pravidel.

Jak to vlastně v době koronavirové vypadá třeba v takovém Baru, který neexistuje?

Podobně jako když chvíli před standardní směnou čekáme na první hosty. S tím rozdílem, že u prvního barmana vyrostlo improvizované studio pro vysílání livestreamů s počítačem, kamerou, osvětlením a mikrofonem. Tady se teď míchají drinky na kameru, zatímco stanice druhého barmana slouží k chystání lahvovaných koktejlů. Na výdeji máme srovnanou desinfekci a balíček rukavic.

 

Co nyní musí udělat každý z barového týmu, když přichází do práce?

V první řadě všichni nosí roušky a co dvě hodiny si je mění. Ihned po příchodu je potřeba si důkladně umýt a vydesinfikovat ruce. Před prací si každý desinfikuje pracovní plochu a během směny na ní udržuje pořádek. Při práci za barovým pultem, s koktejly či jednotlivými surovinami, musíte nosit rukavice.

 

Jak je postaráno o koktejlové lahvičky a jídelní boxy?

Lahvičky vždy přemýváme v myčce a z vnější strany je desinfikujeme. Pracujeme s nimi pouze v gumových rukavicích. Boxy leží zabalené mimo veškeré dění. Vytahujeme je těsně před tím, než do nich nandáme jídlo a zatavíme je.

 

Samostatnou kapitolou jsou určitě kolegové na pozici řidiče-kurýra…

Jednotlivé úkony spojené s hygienou u řidičů vydají na docela obsáhlý manuál (viz níže). Ve zkratce je to hlavně desinfekce vnější i vnitřní části auta a desinfekce lednice s jídlem na začátku i konci směny. Rukavice si kurýři mění po každé objednávce a interiér vozu desinfikují několikrát denně.

 

Zdá se, že tahle opatření jsou pro kolegy časově hodně náročná.

Zas tak velký zásek to není, protože jsme zvyklí důkladně uklízet i za normální situace. Několikrát týdne v baru navíc operuje takzvaná deepcleanová jednotka, která uklízí různá hůře přístupná zákoutí.

 

Jakou desinfekci v barech používáte?

Rozlišujeme dva druhy. První, určenou k použití na plochách, si vyrábíme z konzumního lihu, octa a vody. Desinfekce na ruce je složená z glycerinu a 75procentního alkoholu a dodala nám ji Zázračná limonádovna. Jinak jednorázové gumové rukavice jsou naštěstí běžně k dostání a roušky nám zčásti ušila kolegyně Zuzka Martincová, zčásti si je někteří vyrobili sami.

 

Dokument: Hygienický manuál Covid-19 podle Lidí z Baru

 

Každý pracovník Lidí z Baru se na směně řídí zevrubným koronavirovým manuálem, jenž detailně popisuje preventivně-hygienické úkony, které musí striktně vykonávat. Podívejte se například, čím se v této mimořádné situaci řídí kolegové na pozicích barman a řidič.

 

Barman

 

Od začátku směny má pro osobní hygienu na pracovišti k dispozici:

– desinfekci

– dostatek roušek, které si po dvou hodinách mění

– latexové rukavice

– ochranný plášť nebo zástěru

– vyčleněný prostor pro omytí, převléknutí a nasazení ochranných pomůcek

 

Svůj pracovní prostor a nástroje barman pravidelně ošetřuje, potřebuje k tomu:

– káď s lihem, do níž ponořuje všechny používané nástroje

– káď s lihem určenou k desinfekci lahvovaných drinků

– velké železné kleště k ponořování

– desinfikovanou uzavíratelnou krabici na nástroje

– desinfekci v rozprašovači

– jednorázové papírové utěrky na otírání povrchů

Ihned po příchodu si barman ve vymezeném prostoru důkladně myje ruce. Sundá si veškeré šperky a při omývání věnuje velkou pozornost prostorům mezi prsty, pod nehty a na zápěstí. Dobře osušené ruce následně desinfikuje, nasazuje roušku, ochrannou zástěru a rukavice.

 

Svůj pracovní prostor za barovým pultem na začátku směny vydesinfikuje rozprašovačem a otře jej papírovými utěrkami. Desinfikuje veškeré náčiní (šejkr, strainer, jigger…) pomocí kleští v lihové lázni, stejně jako každou odchozí lahvičku s vyrobeným koktejlem. Vždy po dvou hodinách v tomto přesně daném pořadí sundá roušku, omyje a desinfikuje ruce, nasadí novou roušku a nové rukavice.

 

Při odchodu stejným způsobem jako na začátku desinfikuje barman svůj pracovní prostor i veškeré náčiní, které uloží do desinfikované uzavíratelné krabice. Vynáší odpad.

 

Řidič

 

Přichází na směnu s nasazenou rouškou. Desinfikuje si ruce, ukládá všechny osobní věci v šatně, nasazuje rukavice a přesunuje se k autu. Nejdřív zvenku desinfikuje oboje přední dveře a kufr, v interiéru roztokem otírá volant, ruční brzdu, řadicí páku, celou palubní desku, vnitřní stranu dveří, a nakonec i svůj telefon.

 

Po výměně rukavic umisťuje do auta po jednom jejich balení velikosti M a L. Kontroluje láhev s desinfekcí a desinfikuje stupínek na pokládání objednávek. Převezme zboží a začíná jej rozvážet. Celou dobu má nasazenou roušku i rukavice.

Na doručovací adrese hledá řidič vhodné místo na předání zásilky. Pokud příjemce bydlí v paneláku, nechá kurýr objednávku položenou u vchodu na desinfikovaný stupínek. U rodinného domu je možné pověsit tašku se zbožím na kliku. Řidič telefonicky informuje hosta, že jeho zásilka je před domem, počká minimálně 15 metrů od daného místa, po převzetí si bere zpět stupínek, mění rukavice za nové a jede k dalšímu zákazníkovi.

 

Při přebírání nových objednávek v baru řidič ukládá lahvičky s koktejly do tašek připravených v krabici v kufru auta. Předem připravené drinky si bere rovnou z autoledničky a snaží se s nimi manipulovat co nejopatrněji.

 

Ve volných chvílích řidič znovu desinfikuje exponované části vozu a svůj telefon, mění si rukavice. Použité rukavice odhazuje do označené uzavíratelné nádoby na místě spolujezdce. Na odkládání použitých roušek je určený uzavíratelný sáček. Doručované zboží se nachází výlučně v prostoru kufru.

 

Na konci směny řidič vyhodí použité rukavice do popelnice a vydesinfikovanou nádobu nechá umýt v myčce. Důkladně desinfikuje auto a doplňuje desinfekční láhev.

 




Komentáře