Domovarníci se lepší, ukázala to jejich pivní soutěž

5. 12. 2015

Autor: Michael Lapčík

 

Jablečný mošt, zkyslý ocet, penicilin, nudné. Ale také mňam citrusy, výborné a svěží, konzistentní. I takovými přídomky hodnotila degustační komise domácí piva přihlášená do třetího ročníku soutěže Moravian Homebrewers Meeting.

 

mhm3Domovarnické setkání soutěžního charakteru se uskutečnilo minulou sobotu v brněnské pivnici U Dřeváka. Ve třech kategoriích – tmavý český ležák, Witbier a American Pale Ale (APA) – se utkalo celkem 70 pivních vzorků. Soutěž tak má vzrůstající tendenci, stejně jako trend domácího pivního vaření v Česku. Účastnili se domovarníci nejen z Moravy a Čech, ale i Slovenska, Polska a USA.

 

„Piva, která se umístila na předních pozicích, jsou plně srovnatelná s komerčními produkty z malých či středně velkých pivovarů,“ těší spoluorganizátora Moravian Homebrewers Mertingu Jana Grmelu, podle nějž se kvalita domácích piv u nás posouvá kupředu.

 

Největším problémem dodaných vzorků podle něj bylo nesplnění charakteristik vyžadovaných v jednotlivých pivních kategoriích. Ty jsou definovány pravidly BJCP, americké organizace sdružující pivní posuzovatele. Tato pravidla určují, jak má pivo spadající do té které kategorie vypadat, chutnat, jaké má mít fyzikální parametry.

 

Paradoxně nejvíce se neschopnost trefit kategorii projevila u tmavého českého ležáku. „Tam byl rozptyl od skoro světlého piva až po různé stouty téměř asfaltové konzistence,“ uvedl jeden z porotců Petr Měrka. Taková piva samozřejmě komise za nedodržení stylu penalizovala, přestože chuťově mohla být velmi dobrá a bez vad.

 

Pravdou je, že domovarníci se v Česku nejčastěji pouštějí do piv typu „ale“, a to právě na úkor ležáků, při jejichž náročnější výrobě je potřeba disponovat prostorem o přesné a konstantní teplotě. To je v domácích podmínkách složité.

 

mhm2„Navíc k dobrému tmavému ležáku se snadno dostanete v obchodě i v hospodě. Kdežto Witbier nebo APA si jen tak někde nedáte. Při jejich výrobě můžete také na rozdíl od ležáku více experimentovat,“ dodává Jan Grmela, který je povoláním sládek minipivovaru Lucky Bastard.

 

Organizátoři věří, že Moravian Homebrewers Meeting je pro domovarníky ideální příležitostí, jak získat zpětnou vazbu od zkušených pivních znalců. Hodnotitelské listy totiž obsahují i slovní hodnocení jednotlivých vzorků.

 

Odbornou komisi tvořili sládci, pivní degustátoři a zkušení domovarníci. Usedl v ní například Roman Holoubek spojený s pivovary Vyškov a Poutník nebo Casey Wellman, posuzovatel z americké BJCP. Vítězové svých kategorií obdrželi kurzy vaření piva za asistence Davida Jandy z Beer Academy a odborného sládka Petra Kaluži.

 

Největším pravidelným domovarnickým setkáním v Česku je v současnosti Kostelecké chmelovárek v Kostelci u Holešova, dříve to bývala PIHA v Praze. Na Slovensku je to pak košická Biela Vrana.

 

Kategorie tmavý ležák českého typu

Jiří Matocha, Hofburg načerno

 

Kategorie American Pale Ale

Václav Vomáčko, Frozen Hell

 

Kategorie Witbier

Kasia a Tomek Radaskieviczovi, Witbier Alfa

 

Komentáře


Copyright © 2014 Michael Lapčík a další dodavatelé obsahu. Převzetí článků je možno jen s uvedením zdroje. Pro komerční využití publikovaných materiálů prosím kontaktujte redakci. Provozovatelem je Michael Lapčík, IČO 02513773. Nejsme plátci DPH. Telefonický kontakt: +420 725 774 272.