Gastro po covidu ožívá. Do Brna zavítají kuchařská esa

3. 2. 2022

Autor: Michael Lapčík

Foto: Lidi z Baru

 

V Brně se letos představí špičkoví tuzemští gastronomové, a to na jednodenních hostovacích akcích zvaných pop-upy. Od února je každý měsíc bude pořádat bistro 4pokoje. Provozovatelé věří, že pandemie už do jejich plánů nijak nezasáhne.

Pop-up znamená odpolední či večerní prezentaci spřáteleného podniku formou degustačního nebo zážitkového menu. První letošní pop-up se ve 4pokojích uskuteční už v úterý 8. února, kdy se tady se svým kulinářským uměním představí tým brněnského mongolského bistra Arslan Buuz, které je vyhlášené tradičními masovými knedlíčky.

 

V pátek 11. března do 4pokojů zavítá trendy pražské bistro Kro Kitchen, které proslulo výbornými kuřaty na různé způsoby. Venkovní sezonu na zahrádce podniku ve Vachově ulici v dubnu otevřou pražští Big Smokers. Ti se specializují na uzení mas a na pop-up do jihomoravské metropole dorazí se zbrusu novou pojízdnou udírnou. V první polovině tohoto roku ještě bude ve 4pokojích hostovat pražské asijské bistro Điăn a olomoučtí Long Story Short. Poté bude pop-upová sezona pokračovat na podzim.

„Věřím, že si naši příznivci pop-upy užijí a naleznou v nich kus inspirace. Pop-upéři se většinou neschovávají v kuchyni, kterou jim na daný den půjčíme, ale vyrážejí mezi stoly popovídat si s lidmi o servírovaných pokrmech a jejich přístupu k vaření. Akce díky tomu má i svou edukativní stránku,“ vysvětluje kreativní manažer bistra 4pokoje Daniel Enenkl.

 

Zároveň doporučuje si v případě zájmu vyřídit předem rezervaci místa. O pop-upy ve 4pokojích totiž bývá veliký zájem a například úterní event s mongolskými knedlíčky je několik dnů před konáním již téměř vyprodaný.

Po krušném takřka dvouletém pandemickém období plném ubíjející nejistoty a mnohdy chaotických opatření se tedy snad gastronomii zase blýská na lepší časy. „Jsme moc vděční za to, že lidé k nám nyní chodí ve stejném množství jako dřív. V lednu jsme měli návštěvnost na úrovni roku 2019. S variantou omikron je navíc situace ohledně epidemie snad již relativně stabilizovaná a my se tak budeme moci zase plně soustředit na naši práci, a ne na neustále se měnící protiepidemická opatření,“ dodává Daniel Enenkl.

 

4pokoje pořádaly pop-upy už před covidem. Vystřídalo se tam na nich několik vesměs brněnských kulinářských projektů či tým z pražské restaurace Kantýna, která patří do známé sítě Ambiente.

 

Proč vlastně v gastronomickém podniku pořádat pop-upy? Jak se pop-upová směna liší od klasické? A koho si vlastně pozvat? V podcastu Mluvících hlav odpovídá Daniel Enenkl ze 4pokojů, který všechny zdejší pop-upy zařizuje.

 

 




Komentáře