Jaroslav Labounek: Jako ausländer jsem ukázal, co ve mně je

Jaroslav Labounek2

Jaroslav Labounek

* 24. 7. 1944, Olomouc

 

Přestože kariéru za barem už dávno ukončili, jejich odkaz pomáhal formovat vědění dalších generací barmanů až do dneška. Členové Emeritního klubu České barmanské asociace, jenž byl ustanoven v září roku 2014, prožili bohatý život spojený s gastronomickou profesionalitou. Nejlepší českoslovenští barmani své doby stále mají co říct, což dokazuje i seriál medailonů vytvořený šéfredaktorem magazínu Nepijubřečky.cz Michaelem Lapčíkem pro Českou barmanskou asociaci. Sedm osobností, sedm čtvrtků, sedm příběhů.

Jako jeden z prvních československých barmanů vycestoval za prací do Německa a stal se dokonce členem tamní profesní organizace. Dnes už Jaroslav Labounek za barem nepracuje, věnuje se pořádání kurzů a psaní učebnic pro barmany. Podle jeho materiálů se učí studenti na celé severní a střední Moravě.

 

Do světa míchaných nápojů jej v roce 1975 zasvětil guru československé koktejlové scény Bohumil Pavlíček, který pořádal semináře barmanství ve vinárně Beograd na pražské Novoměstské radnici. „Pan Pavlíček měl obrovské charisma, později se mezi námi vytvořil velice dobrý vztah. Je potřeba vypíchnout právě jeho jméno. Práce za barem i její výsledky mne díky němu natolik nadchly, že jsem se jim začal naplno věnovat. Užíval jsem si zejména tvořivost, živost a kontakt s hostem,“ zdůrazňuje Jaroslav Labounek.

 

Za svou bohatou kariéru se zúčastnil několika desítek barmanských soutěží doma i v zahraničí. O podrobnostech se ale moc bavit nechce. Skromnost z něj jen čiší, vždyť při rozhovoru skoro šeptá. „Je to dlouho, co jsem opustil aktivní činnost. Teď už jen učím posluchače. Vím, co jim mám říkat, abych předal vědomosti. Ale hovořit sám o sobě, to mi není vlastní,“ zakroutí lehce hlavou.

 

Zavzpomíná alespoň na své dlouholeté působení v Německu, odkud se dostal také do Švédska, kde mimo jiné ve městě Ahus absolvoval Absolut Akademii. Němci samozřejmě byli v 90. letech v oboru barmanství daleko před českými a slovenskými zeměmi. Jako ausländer z východu tam člověk musel ukázat, co v něm doopravdy je.

 

Pracovně procestoval Rujanu i Koblenz a přiučil se řadě do té doby mu neznámých věcí. „V Německu jsem si užíval daleko lepší podmínky pro výrobu drinků, než jaké byly u nás. Týkalo se to především surovin. Měl jsem kliku, že můj první šéf byl vstřícný a seznámil mě s širokou škálou ingrediencí, s nimiž jsem se naučil pracovat,“ upozorňuje Jaroslav Labounek.

 

Zdokonalil se natolik, že jej přijali do Deutsche Barkeeper Union – Německé barmanské unie. „Dodnes je to určitá značka v oboru. Už se ale nedá říct, že by tato unie nějak kvalitativně dominovala nad Českou barmanskou asociací. Nepoměr 90. let je už pryč,“ tvrdí.

 

Jaroslav Labounek také publikoval v řadě odborných a profesních časopisů. Látku z jeho učebnic Škola Mixologie – Co o ní nevíte a Škola Mixologie I – Technika výroby míšených nápojů vstřebávají studenti hotelových škol v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Věnuje se především práci s barovým inventářem. Ten se postupem času neustále rozšiřuje a modernizuje, jde o oblast se značným vývojem. „V poslední době se navíc rozšířilo používání cizojazyčných názvů pro různé pomůcky. Dáváme s kolegy nyní dohromady Mixologii II a hodně termínů mezi sebou konzultujeme. Barmanství je prostě celoživotní vzdělávání pro všechny,“ uzavírá.

 




Komentáře