Kah: tequila v lebkách, která oslavuje Den mrtvých

8. 11. 2016

Autor: Michael Lapčík, Tomáš Křemenák

 

Nedozírný andský masiv. Představte si horu tak strmou, že se po ní nahoru sotva plahočíte. Udusanou pěšinkou skrze nevysoký travnatý porost. A především – mezi tisícovkami barvou i tvarem naprosto neunifikovaných hrobů, na nichž posedávají více či méně početné skupinky pozůstalých rodin.

 

První listopadové dny znamenají pro lidi ve střední a Jižní Americe pořádný mejdan. Zapomeňte na pochmurné Dušičky. Tady na hřbitovech popíjejí pivo a sladké limonády, kouří cigarety a hodují. To vše ale v úctě k zemřelým, kteří jsou tak díky svátku pojmenovaném Día de los Muerte stále v kontaktu s „živým“ světem.

 

6423247403_b32a625815_b

Foto: enperublog.com

 

Právě svátkem zesnulých se inspirovala mexická značka tequily Kah (v překladu paradoxně znamená „Život“). Tuto pálenku destilovanou stoprocentně z agáve nedostanete v klasických skleněných lahvích, ale keramických lebkách připomínajících Den mrtvých v zemích Latinské Ameriky. Jsou ručně malované, každá z nádob je tedy originálem.

 

„Nejen vizuál, ale především obsah v tomto případě stojí za to. Všechny tři tequily jsou totiž velmi povedené. Bavíme se proto o segmentu prémiových destilátů. O moderní bio a kosher značce výborně hodnocené na různých serverech, jež však zachovává tradiční, řemeslný přístup k výrobě,“ zdůrazňuje Tomáš Křemenák z Baru, který neexistuje, kde můžete tequily Kah nově ochutnat.

 

Blanco

Nejen květiny, ale i ovoce, popcorn, dorty a další sladkosti včetně bílých cukrových lebek zdobí v listopadu většinu bolivijských hrobů. Místním specifikem je také vyjadřování symboliky napečeným chlebem. Mimo andělů může pečivo nabývat tvaru býka, což značí prosperitu, nebo žebříku, po němž má mrtvý vystoupat do nebe. Muzikanti s kytarami a trumpetami vyhrávají na lidovou notu, aby zesnulým zpříjemnili krátkou návštěvu živých.

kah_blanco__05165__96607-1358534320-1280-1280

Blanco obecně znamená tequilu nestařenou, či stařenou nejvýše po dva měsíce. Není to zas tak dávno, co jste na jinou než blanco tequilu nenarazili. Jednoduše proto, že zrání tohoto destilátu v sudech je poměrně novodobou záležitostí.

 

Blanco od Kah je lehce pitelná, sametová. „Perfektní úvod do téhle řady tequil. V lehké chuti se dokonale projevuje sladká pečená agáve následovaná klasickým pepřovým koncem. Na pozadí ucítíte jemnou kořenitost, možná pečené brambory,“ seznamuje Tomáš Křemenák se svými degustačními poznámkami k první lahvi.

 

Reposado

Přesouváme se do Peru. Satan vyobrazený na žluté lebce má pod zemským povrchem chránit při práci místní horníky. Slavící Peruánci proto ve svátek mrtvých vylévají část kořalky na zem, aby se mu tím odvděčili. Kromě toho chodí navštěvovat hroby s jídlem, pitím i figurkami předmětů, které měl nebožtík za života ze všeho nejraději, a pouštějí si k tomu hudbu. Mezi lokální speciality patří například lechon – rožněné sele. V odlehlejších oblastech lidé na hrobech nezřídka nocují a oslavy se tak protahují hluboko do druhého dne.

kah_reposado__93185__06149-1358534320-1280-1280

Reposado tequila bývá ta, již výrobce staří v sudech po dobu dvou až dvanácti měsíců. Žádného typického zástupce však tady nečekejte. Kah Reposado je naředěná na odvážných 55 % alkoholu (vůbec nejvyšší možný obsah povolený legislativou; standard pro evropský trh činí 38 %, pro americký 40 %) a 10 měsíců zraje v sudech z francouzského limousinského dubu, zatímco běžně se k tomuto účelu používají sudy z amerického dubu po bourbonu.

 

„Už z vůně je patrný agresivnější charakter pálenky. Po napití přichází drsný výbuch alkoholové hřejivosti přecházející do tónů karamelu, vanilky a výrazně ovocité agáve. Nic podobného jsem při degustaci tequily ještě nezažil,“ dušuje se Tomáš Křemenák.

 

Añejo

Den mrtvých v Nikaragui není dvakrát karnevalový. Rodiny mířící na hřbitov s sebou berou lopaty, motyky a krumpáče a pouštějí se do oprav hrobů včetně jejich čerstvého nátěru. K dekoraci slouží záplava pestrobarevných květin, ale také ovoce, sladkosti, svíčky a někdy i ručně vyráběné kostry. Také zde se však nakonec rozezní hudba a někteří na místě odpočinku svých nejbližších nocují.

kah_anejo__47922-1358876468-1280-1280

Añejo tequila dle zákona zraje jeden až tři roky, Kah v tomto případě využívá sudy z amerického dubu. „Chuť jde díky tomu do vanilky, lehce pražené kávy a tabákového listu. Překvapivě jde o nejméně sladký vzorek z celé řady. Projevuje se dobrá práce s dřevem. Přestože tequila v sudech zraje ve srovnání s koňaky nebo whisky jen chviličku, rozeznáme v ní projevy dřeva naprosto bez problémů,“ hodnotí Tomáš Křemenák.

 

Dodává, že všechny tři tequily jsou svěží, a především, velkoryse v chuti přiznávají výchozí surovinu, tedy agáve. „Bavíme se o degustačním pití, možná nejlepším zástupci kategorie, který je v České republice momentálně k dostání. Zapomeňte na marketingový nesmysl v podobě zakusování pomeranče a olizování skořice. Tento prémiový destilát doporučuji vychutnávat samotný,“ dodává barman.

 

Velký panák tequily Kah v Baru, který neexistuje stojí 270 korun.

 




Komentáře