Krása výběru. 5 parádních koktejlových menu

3. 11. 2014

 

Baroví hosté se rádi nechávají rozmazlovat. Nevšedními recepturami, příjemnou obsluhou, komfortním prostředím… A pokud jim nabídnete originálně designované menu, samým štěstím se vám v sedačce se secesním vzorem rozplynou. Podívejte se, jak takové zajímavé koktejlové menu může vypadat.

 

Beaufort Bar, Londýn

Foto: tumblr/JoeWilson

Foto: tumblr/JoeWilson

Interiér Beaufort Baru v londýnském hotelu Savoy je synonymem bezmála století starého dekorativního stylu art deco. Kombinace zlata, mramoru a drahých látek beznadějně smete každého hosta vichřicí luxusu. Myslí se tady na každý detail a podoba nápojového menu není výjimkou.

 

Vedení podniku najalo designéra a ilustrátora Helena Friela, aby vytvořil koncept velkolepého 3D vyskakovacího menu. Díky tomu vznikl patnáctistránkový papírový svět, ručně a pečlivě vykreslený. Příběhy k jednotlivým koktejlům vyprávějí různá prostředí a postavy. Podle managementu baru jde pravděpodobně o první trojrozměrné koktejlové menu na světě. Jeho exemplář si můžete pořídit přímo na recepci hotelu Savoy. Vyjde vás to na 50 liber.

 

Artesian, Londýn

Foto: Inkorporate

Foto: Inkorporate

Rok co rok vyvíjejí v londýnském Artesianu kreativní a inovativní drinky a pak za to sklízejí mnohá ocenění. Personál v čele s šéfbarmanem Alexem Kratěnou odvádí fantastickou práci, díky čemuž je Artesian mnohými považován za nejlepší bar na světě. Jejich nejnovějším dítkem je koktejlové menu nazvané Unfolding and Exploring.

 

Ústředním prvkem menu v podobě karty z ručně vyráběného japonského papíru je abstraktní umělecké dílo. Fialová skvrna, která se rozlévá nepomalovaným okolím stejně jako náš život časem a prostorem. Autorkou grafiky je britská designérka Clementine Mitchell. Dobrou zprávou pro hosty je, že pokud se jim menu líbí, mohou si jej odnést domů a třeba si ho i nechat zarámovat.

 

Dead Rabbit, New York

Foto: Comic Book Resources

Foto: Comic Book Resources

Podle nejrespektovanější barové soutěže Tales of the Cocktail je newyorský Dead Rabbit nejlepším americkým barem pro rok 2014. Stylem se odvolává na starý New York a irsko-americkou přistěhovaleckou tradici. Dead Rabbits je totiž pojmenování newyorské chuligánské skupiny z poloviny 19. století, jejíž irští členové prosluli organizovaností a nebojácností.

 

Právě tenhle gang zlodějů a násilníků vás provází zdejším velice zdařilým menu. To čítá přes 70 (!) stran a kromě nabídky drinků vypráví komiksový příběh vůdce Dead Rabbits Johna Morrisseye přezdívaného Old Smoke. Chudý dělník z ocelárny se stal v gangsterském světě velkou osobností a nakonec to ze zloděje, vyhazovače v bordelu a boxera dotáhl až na amerického senátora a kongresmana.

 

Pouring Ribbons, New York

PouringRibbonsTenhle bar jde v New Yorku tak trochu proti proudu, když kašle na všechny tady tolik oblíbené speakeasy prohibiční tendence. V elegantním prostředí se budete cítit jako doma, i díky tomu, že bar místy připomíná masivní kuchyňskou linku. Protože tu mají rádi přehled a pořádek, je pití na stojáka zapovězeno.

 

Naprosto unikátní a zároveň uživatelsky přívětivý je graf přiložený ke koktejlovému menu. Vzdáleně se podobá hernímu plánu rulety. V obdélníkové mřížce jsou rozmístěny jednotlivé „žetony“ reprezentující každý z koktejlů podle toho, jak moc se blíží následujícím pólům: osvěžující vs. alkoholický a usedlý vs. dobrodružný. Nápadité!

 

Super Panda Circus

31Pro srovnání se podívejme na letošní nejlepší koktejlové menu České republiky dle výsledků soutěže Czech Bar Awards. Držitelem trofeje je brněnský Super Panda Circus, nevídaná manéž pro barové ztřeštěnosti všeho druhu laděná do asijských tónů.

 

Zapomeňte na listování seznamem drinků. Tady dostanete červeno-zlaté leporelo, na něž si v potemnělém baru musíte posvítit malou baterkou. Pěkně část po části, protože celé menu naráz rozložit nejde. Vaše pozornost je tak vždy upřena jen na jeden, dva drinky, díky čemuž se lépe soustředíte na výběr. Každý z 12 koktejlů doprovází cestovatelský minipříběh, což ještě více prohlubuje atmosféru vaší návštěvy.

 




Komentáře