Maxwin Slot https://bambolatwo.flavorplate.com/ Slot Dana http://slot-server-myanmar.nexthub.pwc.com/ Slot Gacor Casino Online Slot Online Megaslot Megawin http://slot99.heavisoft.kittyhawk.aero/ https://cloudmigration.glintech.com/ live casino Slot Pragmatic Situs Slot Online https://staging.ecocart.io

Na Manhattanu oživili prohibiční létající limuzíny

5. 2. 2017

Autor: Jana Hujerová

 

Vystupuji z metra na jeho nejjižnější manhattanské stanici, poslední před tím, než se vlaky z tunelu pod East River vynoří v Brooklynu. Obvyklým cílem turistů tu bývá procházka po Wall Street, nebo pokračování v cestě dál na jih k ikonickému symbolu New Yorku, Soše Svobody. Já mám ale pro dnešní večer v hledáčku naprosto jiné místo. Stojím u baru BlackTail, kam jsem se chystala už pěknou chvíli.

16465977_10208817393173871_501869565_o

Dva ze spolumajitelů nedalekého světově proslulého podniku Dead Rabbit, Sean Muldoon a Jack McGarry, ho v Battery Parku na spodním Manhattanu otevřeli v půli loňského srpna.

 

Po několikaminutovém čekání na místo stoupám i s mým doprovodem po strmých schodech do patra, kde se nás ujímá uvaděčka. S ní vstupujeme do prostorné místnosti, jíž na protilehlé straně dominuje bar.

 

Jestliže patříte k obdivovatelům umění, zaujme vás, že je součástí baru zmenšená kopie sochy kubánského bojovníka za nezávislost, Josého Juliána Martiho. Za ní na stěně visí reprodukce Vanderlynova Přistání Kolumba z roku 1847 (originál tohoto obrazu zdobí washingtonský Kapitol).

 

Slečna nás uvádí do středu místnosti. Tady je možné sedět zády k hlavnímu baru u vysoké barové desky a užívat si stylovou večeři s přáteli, nebo se schovat do zákoutí se stolečkem pro dva, která vznikají za sloupy umístěnými v prostoru. Jeden takový stolek je připraven i pro nás.

 

Hemingwayova barová židle

S vizuálně líbivým, knižně provedeným menu, které personál v případě potřeby neváhá blíže vysvětlit, dostane každý host v BlackTailu vodu, a několik okamžiků po usazení také welcome drink – ve stylové skleničce servírované daiquiri.

 

Začínáme studovat předloženou nabídku, kterou si mohou nadšenci prohlédnout i na webu, a celý prostor kolem nás. Kromě sezení nahuštěného kolem dvou masivních sloupů je možné strávit chvíle s dobrým jídlem a pitím v sedačkách a židlích po obvodu místnosti. Nebo samozřejmě přímo na baru.

16443889_10208817368493254_1803899224_o

Pokud hledáte soukromí mimo tepající ruch hudby, smíchu a neutichajících shakerů, využijte dalších míst k sezení v prostorách, kterými vás uvaděčka přivádí do hlavního sálu.

 

Stěny BlackTailu pokrývají tři stovky fotografií Verna Evanse s kubánskou tematikou, interiér zdobí tropické květiny. Střed celého prostoru prosvětluje obrovské stropní vitrážové okno. Na baru se můžete uvelebit na židli, která vzorem kopíruje ty z Hemingwayova oblíbeného kubánského podniku, El Floridity. Upíjíte úvodní daiquiri, sledujete precizní barmany v bílých kloboučcích a doprovod tomu všemu utváří energická dobová hudba. BlackTail vás mávnutím kouzelného proutku unáší na prohibiční Kubu, kam Newyorčané ve dvacátých letech jezdili za zábavou a alkoholem.

16409882_10208817384653658_774001134_o

A proč BlackTail? Jméno podnik dostal podle luxusní letky americké letecké společnosti Aeromarine Compass, která krátce v době prohibice vozila movité zájemce z několika míst „suchých“ Spojených států na „mokrou“ Kubu. Jednou ze stanic byl tehdy i New York.

 

Ocas těchto „létajících limuzín“, jak se jím vedle přídomku Highball Express také přezdívalo, byl černé barvy – Blacktail. Cíl letů avizují rovněž jména některých letadel společnosti jako Santa Maria, Niña, Pinta nebo Columbus.

 

Míchají z blendu 4 rumů

Všudypřítomný duch před-Castrovské Havany dokresluje také koktejlové menu. Na jeho tvorbě se podílel McGarry spolu s hlavní barmankou Dead Rabbitu, Jillian Vose, a Jessem Vidou, jenž zaujímá stejnou pozici v BlackTailu.

 

Prvky rukopisu drinků z Dead Rabbitu jsou na menu znát a není to na škodu. Koktejlová nabídka je rozčleněna do pěti kategorií po osmi drincích – Highball, Punch, Sour, Old Fashioned a Cocktail.

 

Těžištěm používaných bází je pochopitelně rum. Kvůli nedostupnosti kubánského rumu pracují bartendeři BlackTailu s vlastním rumovým blendem, čímž se snaží chuťový profil rumů z Kuby nahradit. Jedná se o směs Bacardi Heritage, Caña Brava, Barbancourt White a Banks 5 Islands, kterou používají v typicky kubánských rumových koktejlech jako daiquiri nebo mojito.

16491368_10208817381493579_1026458310_o

Za krátkou dobu, co je BlackTail otevřený, se stalo v newyorské gastro-sféře pojmem místní Cuba Libre složené z portorického rumu, coca-cola sirupu, italského amara, Jerry Thomas Decanter bitters a šampaňského. Najdete ho spolu s dalšími velice příjemně pitelnými drinky v sekci Highball.

 

Punch je v menu postaven především na rumu a ginu. Ale můžete si dát také Toreadora s tequilou a cachaçou, jemuž dává použití zelené papriky a bazalky nejen barvu, ale také velice lehkou a příjemnou umami dochuť. Vedle tradičnějších surovin v kategorii Punch barmani pracují také s vaječným bílkem nebo řeckým jogurtem.

 

Nutno ovšem dodat, že menu v BlackTailu ani v Dead Rabbitu nestojí na extrémně novátorských domácích surovinách a úletových infuzích. V obou podnicích používají spíše tradičnější i home-made suroviny v nových kombinacích s často až neuvěřitelnou vyvážeností.

16443925_10208817388333750_1749807021_o

 

V lístku najdete mnoho nápaditých a hravých twistů klasických, nejen kubánských, koktejlů. Rumová ikona El Presidente je tu ozvláštněna mezcalem a chilli.

 

Velice vydařená je nabídka Old Fashioned. Drinky jsou vláčné, příjemně aromatické a chuťově vybalancované. Vedle nešlápnete s hutným bylinným Satanem chutnajícím po tmavé čokoládě s dozvukem banánů a jablka. Lehčí a ostřejší zároveň je Saratoga, ve které vystupuje chuť mandlí a třešní. Milovníkům kyselejších tónů udělá radost kategorie Sour. Experimentovat můžete s agricole rumem, koňakem, geneverem nebo kouřovou whisky.

 

Návštěva Blacktailu se vám může z původně zamýšleného jednoho koktejlu protáhnout na celý večer stejně příjemným způsobem, jako se to stalo mně. Všímavá a nerušivá obsluha, kubánské i meziválečné taneční rytmy, oku lahodící prostředí a v neposlední řadě výborné drinky i jídlo vás v mžiku unesou z jednotvárnosti newyorských mrakodrapů do pulsující kubánské metropole. Tu budete opouštět jen s velkým sebezapřením. O to raději se ale do Karibiku na jihu Manhattanu zase vrátíte.

 




Komentáře

404 Not Found

Not Found

The requested URL was not found on this server.


Apache Server at proenglishessay.com Port 80
slot88