Miloš Tretter: Akademií prošlo přes 40 tisíc absolventů

tretter2

Miloš Tretter

* 15.11.1944 Zruč nad Sázavou

 

Přestože kariéru za barem už dávno ukončili, jejich odkaz pomáhal formovat vědění dalších generací barmanů až do dneška. Členové Emeritního klubu České barmanské asociace, jenž byl ustanoven v září roku 2014, prožili bohatý život spojený s gastronomickou profesionalitou. Nejlepší českoslovenští barmani své doby stále mají co říct, což dokazuje i seriál medailonů vytvořený šéfredaktorem magazínu Nepijubřečky.cz Michaelem Lapčíkem pro Českou barmanskou asociaci. Sedm osobností, sedm čtvrtků, sedm příběhů.

Jeho jméno se ve sféře českého porevolučního barmanství stalo pojmem, a to nejen díky jednomu z nejznámějších barů v centru Prahy. Miloš Tretter je zakladatelem první soukromé barmanské akademie u nás a autorem několika publikací zaměřených na koktejly.

 

Činorodost a především sebejistota z něj na první pohled čiší. V každé diskuzi dokáže zaujmout stanovisko a přijít s podnětnou informací opřenou o životní zkušenosti. Miloš Tretter po absolvování hotelové školy nastoupil do Interhotelu v Karlových Varech a vydržel zde rovných 20 let. Byl barmanem, šéfem baru, provozním a nakonec i ředitelem celého hotelu.

 

Barmanství je smyslem a stylem mého života. Posláním, radostí a koníčkem,“ říká. Na změnu společensko-politických poměrů v Československu zareagoval bystře a prvního dne roku 1990 se stal majitelem restaurace Evropa. O dva roky později už založil dodnes vyhlášenou 1. Českou barmanskou akademii.

 

Miloš TretterTa je první barmanskou akademií akreditovanou ministerstvem školství v České i Slovenské republice a za dobu jejího fungování ji ukončilo více než 40 tisíc absolventů. „Výhodou je, že praktickou i teoretickou část kurzů můžeme organizovat přímo za pultem našeho Tretter’s baru,“ dodává Miloš Tretter, který zároveň jako první v Československu začal pořádat barmanské soutěže juniorů i profesionálů. Zároveň je autorem odborných skript, osnov a teoretického i praktického manuálu oboru barman pro středoškolské studenty.

 

V případě rodiny Tretterů platí ono omílané rčení o jablku, které nepadá daleko od stromu. Symbol ovoce se tady promítl do osoby syna Michaela, který společně se svým otcem posunul české barmanství o pár příček nahoru hned několika projekty, z nichž nejvýraznější je provoz vyhledávaného pražského Tretter’s cocktail baru.

 

Miloš Tretter toho má hodně co do činění také s vydavatelskou a publikační činností. Vlastním nákladem vydal knihu Cesty, v níž popisuje své toulky světem s důrazem na nejen barmanské nevšednosti a zajímavosti.

 

Zaujal i vydáním dvou publikací s recepturami. Ta druhá s názvem 1001 receptur cocktailů vyšla letos na podzim. „Obsahem, formou a originálním pojetím nabízí profesionálním barmanům náhled do problematiky míchaných drinků dle druhu suroviny, jména či stylu přípravy,“ uvádí. Kniha je dostupná i v elektronické verzi na mobil, tablet či počítač, což může být přímo v práci praktickou pomůckou barmanům po celém světě.

 




Komentáře