25. 4. 2016
Autor: Matěj Coufal
Gastronomie a alkohol byly od nepaměti dobrými kamarády. Existuje přehršel receptů vyžadujících láhev vína, panáka koňaku, kapku sherry nebo rovnou celý hrnec armaňaku. Spousta lidí se ale vaření s pomocí alkoholu vyhýbá. My se vás proto pokusíme navnadit tím, co nám chutná, a vy možná příště zkusíte k večeři ukuchtit něco z následujících tipů.
Slávky na víně
Slávky v českých spižírnách a kuchyních stoupají na popularitě. Přispívá k tomu fakt, že čerstvost mušlí v některých prodejnách je zkrátka ohromující. Jejich příprava bývá neskutečně jednoduchá a rychlá, navíc ponechává prostor pro kreativitu. Vývar ze slávek volá po bílém víně, můžete však využít i suché sherry v kombinaci se smetanou.
Gravlax
Gravlax neboli marinovaný losos je neskutečnou chuťovou bombou původem z Norska. Část lososa naložíte do směsi soli, cukru a kopru a necháte pár dní uležet. Recept se dá vylepšit panákem vodky, ta nás ale chuťově moc nebaví. Vyzkoušeli jsme proto recepturu s ginem a akvavitem – tradiční norskou pálenkou z bylinek, v níž převažuje kmín a kopr. Když přihodíte do marinovací směsi i nějaké oblíbené koření (za nás bílý pepř), máte výborný kus ryby k míchaným vajíčkům na snídani nebo na chleba ke svačině!
Šneci s koňakem
Tahle skvělá chuťovka, kterou podáváme v Super Panda Circusu, v lidech často vyvolává pocit náročné přípravy. To vůbec není pravda! Šneci jsou k dostání nejenom čerství, ale i mražení, nebo naložení v solném roztoku. To už je potom příprava jednoduchá. Rozpustíte si máslo, vhodíte oblíbené bylinky, přidáte panáka koňaku a šneky na pánvi prohřejete s touto směsí. Podávejte na toustu a užijte si chuťovku doprovázející třeba večerní film.
Klobásky na pivu
Všichni víme, že guláš je nejlepší na pivu. I když ho vypijete víc, než ho dáte do guláše. Co takhle zkusit na večeři zapéct zvěřinové klobásky s kvalitním černým pivem? Na pekáč hoďte i brambory a zeleninu, a ani ne za půl hodiny máte na stole dobré jídlo bez náročné přípravy.
Bourbon je na sladký
Díky sladké chuti z vydestilované kukuřice se bourbon/Tennessee whiskey skvěle hodí nejenom k masu, ale i do pečených sladkostí. Cupcaky a muffiny posunete o level výše, pokud do těsta přilijete trošku Jacka!
Oheň a gril
Flambování vypadá jako kuchařská show beze smyslu. Prudký žár a použitý alkohol ale ve skutečnosti dodá jídlu nový kus chuti. Zkuste si svoje kuře flambovat na Becherovce a uvidíte sami. Grilování je dobrý jenom tehdy, když přijde i na pivo. Hoďte ho do marinády. Nebo víno? Bůček naložený v Jägermeisteru? Buďte kreativní a udělejte si to hezký.
Poznámka z Hané
Nedávno jsme se stavili v Entrée Restaurant v Olomouci. Mají tam skvělý dezert z panna cotty, křenové zmrzliny, kopru, a celý je to před vašima očima zastříknutý OMG ginem od pana Žufánka. Jalovcová pálenka celé jídlo vyzdvihne na něco tak neuvěřitelného, až máte konečně pocit, že opravdové a čiré štěstí doopravdy existuje.
Barmani a psychologie? V Super Panda Circusu startuje nové menu, tentokrát na téma archetypy.
23 brněnských gastronomických podniků, 23 drinků. To je podoba nového koktejlového menu brněnského Baru, který neexistuje.
Maracujová povidla, sirup z banánových slupek, hořčičný bitter, Vincentka, kachní rillettes a spousta dalšího v novém gurmánském menu.