Wonkovo biřmování? Ve Slasti mají nové „snové“ menu

9. 3. 2022

Autor: Michael Lapčík

 

Co vás napadne, když se řekne „lucidní snění“? Pro barmany a barmanky z brněnského podniku Slast je správnou odpovědí prostředí, v němž pracují. To je inspiruje natolik, že podle něj vytvořili celé nové koktejlové menu.

Lucidní snění je jiným výrazem pro vědomý sen. Člověk tedy vězí ve snu, zároveň ale dokáže svými myšlenkami a přáními určovat jeho děj. Právě takový dojem prý vyvolává i prostředí Slasti. „Je hodně specifické. Když vejdete, ocitáte se v hlubokém podzemí, mezi uměleckými díly, barevným nasvícením a kouřem z vodních dýmek. Ty zároveň mnohovrstevnatě voní, takže dohromady z toho je komplexní zážitek, který jako by nepatřil do všední reality,“ vysvětluje provozní Slasti Honza Vodička.

 

Koktejlové menu Lucidní snění obsahuje 18 signature drinků od barmanského týmu Slasti, přičemž hlavní autorkou je Barbora Taszková. Čtvercový sešit je kontrastní, aby se v něm při načervenalém šeru dobře četlo. U každého drinku se kromě receptury můžete podívat i na jeho mírně fantaskní kresbu v podání někdejší kurátorky artového baru Kristýny Hejlové.

 

„Podle obrázků poznáte, jestli jde o krátký drink na stopce, nebo highball s ledem. Pro naše hosty je to důležitá informace, usnadňuje nám to komunikaci při objednávkách,“ podotýká Honza Vodička. Součástí menu nadále zůstává mapa členitého sklepního prostoru, který čítá osm místností.

 

Servisy nových koktejlů odpovídají stále platnému trendu minimalismu. Naopak při sestavování receptur použili jejich autoři a autorky mnohem více domácích surovin než v předcházejícím menu.

 

V nabídce najdete i dva drinky postavené na superprémiových destilátech. Bází Paganiniho meruňkového trylku je bourbon Woodford Reserve Double Oaked zrající ve dvou odlišných typech sudů, čímž získává karamelový nádech. Snoubí se s domácí meruňkovou marmeládou s bazalkou, medem, citronem a likérem Suze.

 

„Jde o lehce pitelný, sladkokyselý drink s ovocnou i bylinkovou složkou. Takových se na bourbonu nebo whisky dělá málo a jsem proto rád, že ho máme na menu,“ přiznává Honza Vodička.

 

Druhým koktejlem na exkluzivním destilátu je Extatická žranice Freudovy lednice. Kombinuje stoprocentní agáve tequilu Don Julio Añejo s kakaovým a pomerančovým likérem, suchým vermutem, limetovým freshem a domácími pomerančovými bitters. Spíše než do citrusových zabíhá tenhle twist na čokoládovou Margaritu do hořkosladkých tónů.

 

Základem Wonkova biřmování je trojlístek rumů doplněný o malinový a kakaový likér, citronový fresh, domácí čokoládové bitters, mátu a čokoládový chips. Tento koktejl potěší milovníky Mai Taie – je totiž jeho hutnější verzí. Hřejivý drink nazvaný „Nevyhořels? Je mi horko“ pak tvoří směsice žitné whiskey Rittenhouse s domácím wasabi sirupem a brusinkovo-zázvorovými bitters.

 

Vlajkovou lodí slastné kuchyně zůstává kebab, který tady marinují a grilují vcelku a krájejí ho až těsně před podáváním. Díky tomu si maso uchovává šťavnatost a výraznou chuť. Vegetariáni si mohou vybrat variantu se sýrem, který podomácku udí ve „Whiskáči“, pro vegany je připravena verze z tofu. Všechny kebaby jsou naloženy v domácí směsi koření.

 

K chuti v průběhu večera jistě přijde i popcorn nebo pravidelně se obměňující sladká tečka – v aktuální nabídce jsou mandle pražené na bourbonovém másle. Potěší i výběr japonských či afrických čajů nebo batch brew káva nomádské značky Hoax od Lidí z Baru.

 




Komentáře