16. 3. 2017
Autor: Michael Lapčík
Slunné moravské vinohrady a tajemné skotské kopce v jedné sklenici. Tak nějak se dvojice brněnských barmanů popasovala se zadáním letošního ročníku soutěže Chivas Masters. Zhodnotit výsledky jejich snažení můžete přímo v barech.
„Skotské whisky z oblasti Speyside nejsou agresivní, často v sobě ukrývají ovocné a květnaté tóny, přitom si ale zachovávají sladový charakter. Dvanáctiletá Chivas Regal je jejich typickým reprezentantem,“ shodují se Rudolf Forman z Baru, který neexistuje a Michal Nevrlý ze Super Panda Circusu.
Ti se právě účastní prvního národního kola brandové soutěže, jehož zadání zní Local Way. Jejich úkolem tedy bylo namíchat drink z blendované skotské whisky a použít při tom místní suroviny.
O tom, jak se dílo povedlo, se můžete přesvědčit sami návštěvou jejich domovských podniků a objednáním koktejlu. To samé ostatně učiní porota, která bude objíždět zapojené bary po celé republice. Čas na to máte do 25. dubna.
Rudolf Forman (Bar, který neexistuje)
Počáteční myšlenkou mnohými soutěžemi prověřeného barmana bylo vyjít z oficiálních tasting notes dvanáctileté Chivasky, v nichž figurují tóny meruněk, a vytvořit variaci na Rob Roy, chcete-li Manhattan. Kromě meruněk mají Moravu v drinku reprezentovat ještě víno a heřmánek.
Rudolf Forman si jako základ svého domácího „vermutu“ vybral trendy oranžovou Pálavu z vinařství Nešpor & Rajský. „O skutečný vermut by se jednalo, pokud bych do něj zakomponoval pelyněk, což není úplně jednoduché. Raději jsem ho v koktejlu nahradil absinthem St. Antoine,“ prozrazuje s tím, že víno připravoval metodou sous vide s přídavkem sušených meruněk, sušeného heřmánku, kakaových bobů a růžového pepře. Pro fortifikaci použil ořechovku od Žufánka. „Při výběru surovin jsem se držel toho, co máme kousek od Brna,“ dodává.
Chutě vermutu a whisky v drinku ještě spojuje domácí meruňkový bitter. Hladinu zdobí květ heřmánku a olej z pražených dýňových semínek – obalí vám patro s jazykem, čímž zintenzivní a prodlouží chuť, která je lehká, aperitivní, květinová. Servis do vinné skleničky demonstruje moravskou příslušnost.
Michal Nevrlý (Super Panda Circus)
Jak vytvořit lehký jarní drink, který osvěží, ale zároveň v sobě zachová charakter whisky? Tuhle otázku si na počátku své práce položil soutěžní nováček Michal Nevrlý.
„Nepocházím z jižní Moravy, ale ten kraj se mi líbí a chtěl bych tady zůstat také proto, že jsem se v poslední době vpil do vína. Tenhle drink má být poctou místním vinařům, kteří to tady posunuli neskutečně dopředu,“ konstatuje.
Na okyselení drinku proto použil verjus, šťávu z nezralých hroznů, od Milana Nestarce, jenž se díky oříškovému závěru výborně hodí do kombinace s Chivaskou. Druhým vinným produktem je želé z Frankovky od Jana Stávka z Němčiček. Receptura pokračuje likérem Becherovka Cordial, šejkrováním a přilitím domácí šalvějové sody.
„Doma v jižních Čechách rodiče často připravovali zvěřinu právě na šalvěji, takže jsem prostřednictvím téhle bylinky a vína v drinku spojil obě mé životní fáze,“ doplňuje barman.
Thistle among Vineyards znamená Bodlák mezi vinicemi – bodlák je totiž skotskou národní rostlinou. Sladkokyselý drink o jemné textuře a finišem po whisky dekoruje několik mražených a flambovaných lístků šalvěje.
Chivas Masters se v Česku koná potřetí. Do aktuálního prvního kola se přihlásilo 25 barmanů z celé republiky, do národního finále jich postoupí deset. Devět vybere porota, desátého pak uživatelé facebooku na základě nejvyššího počtu lajků fotky drinku. Vítěze národního finále čeká cesta do Japonska, kde poměří své síly s barmany z celého světa.
K třetím narozeninám dostal Super Panda Circus nové koktejlové menu i hromadu interiérových úprav. Přijdete si zahrát se svým barmanem o drink?
V letošní koktejlové nominaci poprvé převažují brněnské bary nad pražskými. Postaraly se o to Bar, který neexistuje, Super Panda Circus a Spirit Bar.
Včerejší úspěch Super Panda Circusu v Czech Bar Awards. Obhajoba Nejlepšího designu a Nejlepší cocktail bar k tomu!