Maxwin Slot https://bambolatwo.flavorplate.com/ Slot Dana http://slot-server-myanmar.nexthub.pwc.com/ Slot Gacor Casino Online Slot Online Megaslot Megawin http://slot99.heavisoft.kittyhawk.aero/ https://cloudmigration.glintech.com/ live casino Slot Pragmatic Situs Slot Online https://staging.ecocart.io

Čajový koutek v Pokojích najdete vedle neonového srdíčka

9. 3. 2017

Autor: Michael Lapčík

 

„Na čaji se mi líbí, že se kolem něj vytvořilo tolik legend,“ přiznává blonďatá servírka v čepici s placatým kšiltem, zatímco čichem i zrakem proti světlu kontroluje kvalitu právě připravovaného nálevu. Stejně jako to dělají sommelieři s vínem.

 

„Třeba nakuřovaný Lapsang Souchong. Traduje se, že jeden závod na zpracování čaje někde v Číně kdysi obsadili vojáci. Když odtáhli, majitel bědoval, že mu nenadálý vpád armády příliš pozdržel výrobu a on nebude schopen dodržet dodavatelské termíny. V zoufalosti se alespoň pokoušel uspíšit sušení čaje tím, že pod ním zapaloval borovicové dřevo. Tahle silně nakouřená chuť lidi ohromila a od té doby existuje Lapsang Souchong,“ vypráví Barbora Šarounová z brněnského nonstopu 4pokoje.

BarcaS

je jí teprve 22 let, má již bohaté pracovní zkušenosti – v gastru se pohybuje od patnácti. Nejraději vzpomíná na směny v maličké čajovně Zlatá růže na Moravském náměstí.

 

„Hrozně mě bavila ta kultura, kdy jsme se scházeli s přáteli, ale ne v hospodě nad pivem. Mohli jsme si povídat klidně do čtyř ráno, protože jsme byli nabuzení teinem. Zlatou růži časem převálcovaly velké čajovny pro masy s pivem a kulečníkem a já mám teď svůj čajový koutek tady ve 4pokojích, hned vedle neonového srdíčka.“

 

Každý čaj podle ní potřebuje malinko odlišný přístup k přípravě. Čaje prý dokonce dokáží být náladové a vy musíte při extrakci ochutnávat, jestli už přišla ta správná chvíle k servírování.

 

4pokoje nemají ambici nahradit čajomilcům jejich potemnělé skrýše vonící ochuceným tabákem z vodních dýmek. Spíše jen reagují na jednu ze současných průkopnických tendencí, a sice nabízet kvalitní a profesionálně připravený sypaný čaj také mimo prostory čajoven.

4pokoje_caj

Výluh z čajovníku čínského je v českém gastronomickém světě stále Popelkou. Přitom ostatní nápojové segmenty již svou renesanci zažily. Koktejly z prémiových či home made surovin, domácí limonády, craftová piva z minipivovarů, párování jídel s víny, výběrová káva z vacuum potu… Jen ten čaj vám pořád ve většině podniků přinesou pytlíkový (a máte na výběr mezi zeleným, černým, ovocným a bylinkovým).

 

Na tuhle situaci už reagují nejrůznější odborníci, třeba Česká barmanská asociace nedávno ustanovila obor teatender, který si klade za cíl šířit ideu práce s čajem v různých gastronomických polohách a prostředích odpoutaných od úzkého světa čajoven.

 

„Ve 4pokojích máme 16 čajů od bílého přes japonské zelené, Oolongy a Touareg po Ceylon, Earl Grey a tři Pu-erhy. K tomu dva nečaje ze zázvoru a máty,“ upřesňuje Barbora.

 

Pokud máte chuť na něco jemného, doporučí vám Bílé peří, jestli spíše na něco voňavého, pak je tady jasmínový či mléčný Oolong, jehož lístky jsou infuzované mléčnou párou. K ovocným tónům má pak blízko ženšenový Oolong. Vyznavači anglické cesty, tedy čaje s mlékem, sáhnou po Earl Greyi nebo Ceylonu.

 

Anebo poznávejte 4pokojovou čajovou mixologii prostřednictvím míchaných nápojů jako je třeba Hongkongský kafe – cold brew, čaj Assam a kondenzované mléko. Ale to už je možná téma na příště.

 




Komentáře

404 Not Found

Not Found

The requested URL was not found on this server.


Apache Server at proenglishessay.com Port 80
slot88