Nealko šampion? Hruška, broskev, yuzu a čaj s pečenou rýží

24. 5. 2016

Autor: Michael Lapčík

 

Hruškovo-broskvová romance Achima Šipla bude reprezentovat Česko na letošním Mistrovství světa v míchání nealkoholických drinků. Barman známý svou vášní k mixologickým experimentům zvítězil v sobotním národním kole soutěže Mattoni Grand Drink s koktejlem nazvaným Cou Cou.

 

AchimMGD16Cou Cou je jméno písničky z třicátých let, ale byla to také přezdívka jedné karlovarské tanečnice, která randila s mým strejdou Willym. Jednou mu napsala milostný dopis, v němž vzpomínala na večer před vášnivou nocí. Seděli mezi dvěma stromy – broskvoní a hrušní,“ vypráví Achim Šipl story k drinku.

 

Jestli je tenhle příběh pravdivý nebo ne, na to se musíte zeptat samotného autora koktejlu. Základ chuťového rozložení nápoje nicméně vyjadřuje přesně. Tvoří jej hruškový a broskvový džus, dále yuzu pyré, čaj genmaiča s pečenou rýží, kokosový olej a minerální voda.

 

Obsažený čaj a yuzu napovídají, že Achim v poslední době pracoval s asijskými surovinami. O to, aby chuť genmaiči pronikla do studené vody, se stará kokosový olej – superpotravina a nositel chuti, kterou navíc pěkně zakulatí. Pečenou rýži cítíte ve finiši jako zajímavý dotyk oříškových tónů. Kyselou složku reprezentuje nyní módní yuzu.

 

Zajímavostí je vlastnoručně vyrobený modrý tácek a foodpairingové sousto v podobě hruškové marmelády, sušené broskve, jedlého písku z nadrcené karamelové Lotusky a trochy kokosu.

 

Cou CouNárodní kolo Mattoni Grand Drink bylo součástí sobotního programu výroční Konference České barmanské asociace a zúčastnilo se ho osm soutěžících. Ti měli za úkol v časovém limitu osmi minut připravit koktejl ve čtyř provedeních. Charakter drinku musel odpovídat současnému pohledu na zdravou výživu a preferovat obsah nízkokalorických surovin.

 

Druhé místo v konečném hodnocení obsadil Jan Teska z Bugsy‘s baru, z třetí příčky se radoval Patrik Weis z českokrumlovského Apotheka baru. Achim Šipl se stal mistrem Česka už počtvrté, ve světovém finále se mu podařilo zvítězit jednou.

 

Sám se divím, že v národním kole nestartuje víc barmanů. Stačí přece vyhrát jen jednu soutěž, a už se účastníte mistrovství světa. To je obrovská příležitost,“ zdůrazňuje Achim Šipl.

 

Získat druhý titul světového šampiona vnímá jako velmi obtížnou záležitost. „Mým soukromým cílem je dostat se do finálové šestice, stejně jako loni,“ dodává s tím, že světové prvenství z roku 2013 mu otevřením nekonečného pole možností a zvýšením renomé změnilo život.

 

Letos se pražské mistrovství světa uskuteční v centru Prahy 18. a 19. června, kromě koktejlů přinese i velkou hudební show.

 

Cou Cou

0,5 g kokosového oleje

3 g čaje genmaiča

2 cl yuzu pyré Monin

3 cl Granini hruška

3 cl Granini broskev

dolít Mattoni perlivou

 

 




Komentáře