Maxwin Slot https://bambolatwo.flavorplate.com/ Slot Dana http://slot-server-myanmar.nexthub.pwc.com/ Slot Gacor Casino Online Slot Online Megaslot Megawin http://slot99.heavisoft.kittyhawk.aero/ https://cloudmigration.glintech.com/ live casino Slot Pragmatic Situs Slot Online https://staging.ecocart.io

Nový vermut Sedmero vytvořili barmani ve vinařství roku

21. 7. 2020

Autor: Michael Lapčík

Foto: Lukáš Průdek

 

První sériový moravský vermut vznikl v Němčičkách na Břeclavsku. Jmenuje se Sedmero podle počtu obsažených bylinek, společnými silami jej vytvořili držitel titulu Vinařství roku 2017 Jan Stávek a barmani z brněnského Baru, který neexistuje.

Když brněnské velezkušené barmany Rudolfa Formana a Tomáše Křemenáka napadlo, že by „jejich“ Baru, který neexistuje slušelo pracovat s vlastní značkou vermutu, byli nadšení z toho, jak moc tahle idea dává smysl.

 

„Řada barů v Česku se chce odlišit, a proto ve spolupráci s výrobcem vytvořila například svou vlastní edici ginu, absinthu nebo vína. S vermutem přicházíme jako první – jednak se nacházíme v srdci vinorodého kraje, jednak nám standardní vermutová produkce přijde lehce unifikovaná, takže originální produkt nám v této kategorii na trhu prostě chyběl,“ vysvětluje Rudolf Forman, provozní Baru, který neexistuje.

 

Barmani se svým nápadem oslovili Honzu Stávka jako vyhlášeného tuzemského odborníka na fortifikovaná vína a zároveň dlouholetého dodavatele Baru, který neexistuje. Napoprvé však u něj překvapivě nepochodili.

„Nelíbilo se mně to, protože my vinaři chápeme vermuty jako podřadnou kategorii. Když se někomu nepovede víno, tak v něm přece vyluhuje bylinky, dosladí ho řepným cukrem a rázem z něj má v uvozovkách zajímavé aromatizované víno. Tak se to dělalo už za socialismu a já o tom nemám valné mínění,“ přiznává Jan Stávek, jemuž se však tento postoj pomalu rozležel v hlavě poté, co se na naléhání Toma s Rudolfem seznámil se sortou zahraničních prémiových vermutů: „Je pravda, že kvalitní tuzemský vermut ve standardních nelimitovaných sériích není k dostání. Naše plná moravská vína navíc mají šanci ve vermutech pěkně vyniknout, tak proč toho nevyužít.“

 

Základem Sedmera se stalo cuvée růžových vín ročníku 2019 z odrůd Frankovka, Zweigeltrebe, Svatovavřinecké a Merlot. Pozor, nejde o lehkou letní bazénovku určenou k okamžité spotřebě! Protože rosé leželo delší dobu na slupkách, obsahuje přirozené antioxidanty, lépe si udrží barvu a je připraveno k archivaci.

 

Kromě vína obsahuje vermut ještě jemnou, uleželou 76% vínovici. Místo řepného cukru a karamelu je slazen hroznovým moštem, což je unikátní řešení. Ve víně a pálence se pak macerovalo ono sedmero bylin: nezbytný pelyněk pravý, květ lípy, list maliníku, řebříček, mateřídouška, květ měsíčku a plod koriandru. Botanicals distribuované společností Sonnentor pocházejí od bio farmářů z různých koutů Česka.

 

Z chuťového profilu Sedmera lze vypíchnout bylinkovou dominanci pelyňku a ovocnost růžového vína, kterou vkusně doplňují příjemné tóny maliníkového listu.

Na smíchání vína s bylinkami a vínovicí se na první pohled nemusí zdát nic světoborného, trojka autorů ve skutečnosti strávila s laděním výrobního procesu zhruba rok. „Několikrát jsme si za Honzou jeli potvrdit finální verzi, ale odjížděli jsme zase s tím, že je potřeba ještě něco dodělat. Vermut byl totiž super samotný, nehodil se však příliš k míchání drinků. Bylo proto potřeba najít chuťový balanc mezi obsaženou sladkostí, hořkostí a sílou alkoholu,“ podotýká Tomáš Křemenák.

 

Ano, naprostá většina vermutu zkonzumovaného v moderních barech připadá na koktejly, a Sedmero je téhle realitě uzpůsobeno. Perfektně si rozumí s prakticky jakýmkoliv suchým šumivým vínem, uplatní se v proslulých klasikách stylu Americana či Negroni i v kombinaci s espressem a Campari. Dokonce lze za jeho pomoci twistovat Piña Coladu! Vychutnáte si ho ale i samotné po dobré večeři v duchu té nejlepší prvorepublikové tradice.

 

I když podle všeho Sedmero spadá do množiny prémiových a craft produktů, jeho tvůrci si přejí, aby se raději než v horních policích barů objevoval ve speedracku. „Nechtěli jsme přijít s něčím, co lidi otevřou maximálně pro vzácnou návštěvu,“ dodávají.

 

První šarže vermutu čítá 1.500 lahví, autoři jej kolegům z oboru představí 28. července v Praze a 19. srpna v Brně. Už od této středy na něj můžete chodit do Baru, který neexistuje.

 




Komentáře

404 Not Found

Not Found

The requested URL was not found on this server.


Apache Server at proenglishessay.com Port 80
slot88