Letuška, rytíř, zahradník. A čím jste chtěli být vy?

3. 5. 2019

Autor: Michael Lapčík

Foto: Kristýna Vysloužilová

 

Plnou parou do říše fantazie a dávných představ! Přesně tímto směrem přednedávnem otočili kormidlo v Baru, který neexistuje, a to prostřednictvím nového koktejlového menu. Nabídka o 22 originálních drincích platí v populárním brněnském podniku od začátku tohoto týdne.

 

V pořadí osmé koktejlové menu magazínového formátu se jmenuje „Chtěl bych být“ a obsažené drinky skutečně reprezentují rozličná povolání, nad nimiž lidé v průběhu života přemýšlejí, nebo spíše ve většině případů sní. Kromě Letušky, Archeologa, Zahradníka či Baletky na lístku najdete také Čaroděje, Bohyni, Rytíře nebo Ochutnávače čokolády.

Na přípravě koktejlů pracoval kolektiv barmanů poslední tři měsíce, samotné téma vysněných povolání ale vzniklo někde jinde – v kanceláři finančního oddělení Lidí z Baru. „Vyplatilo se nám diskutovat s lidmi, kteří nejsou poznamenaní každodenní prací za barovým pultem a přemýšlením nad tvorbou drinků. Stačí jedno slovo a už chytnete ten správný směr,“ pochvalují si hlavní autoři menu, Rudolf Forman a Kristýna Vysloužilová, spolupráci s širokým týmem Lidí z Baru.

 

Téma „Chtěl bych být“ navíc rezonuje duší spousty kolegů obsluhujících v Baru, který neexistuje jejich hosty. „Chtěli být lékaři nebo právníky, ale skončili tady a kroutí za barem svou čtvrtou, pátou sezónu. Přestože šli do světa s úplně jinou představou,“ poukazuje Kristýna Vysloužilová na přiléhavost použitého tématu.

Samotné magazínové menu s mentolově zelenou obálkou je opět co se týče designu výpravné, jako modelové jednotlivých profesí stáli před objektivem Kristýny Vysloužilové samotní lidé z řad personálu baru. S jednou výjimkou – roli mořeplavce ztvárnil Robert Urbánek, výrobce brněnského craftového Little Urban Ginu, jenž tvoří bázi drinku.

 

„Bavili jsme se spolu o konceptu vznikajícího menu a koktejlu, pro který bychom chtěli jeho gin použít. Vypadlo z něj, že se kdysi dávno chtěl odstěhovat do Ruska a studovat tam námořní školu. Ve spojení s tím, že jeho gin se rodí v Králově Poli, tedy šest tramvajových zastávek od baru, nám to perfektně zapadlo do celé skládačky,“ objasňuje Rudolf Forman přítomnost dodavatele jalovcové pálenky na stránkách barového magazínu.

Po mixologické stránce s novým koktejlovým menu v Baru, který neexistuje nevybočují z dlouhodobě prošlapávané cestičky lemované současnými trendy, ale zároveň si zachovávají hodně z klasického amerického stylu. „Snažíme se naplnit koncept sto let starého American baru a odlišit se pomocí svěžího přístupu k našim podomácku vyrobeným ingrediencím. Ctíme jednoduchost a v případě tohoto menu také odlehčené letní chutě. Koktejly tak obecně obsahují trochu méně alkoholu, jsou sladkokyselé a ovocné, prostě přizpůsobené vedrům, která nás čekají,“ říká Rudolf Forman.

 

Mezi zajímavé použité ingredience vyráběné v barové laboratoři Lidí z Baru patří čajové likéry, pasta z avokáda a jalapeños papriček, ovocné cordialy, melounovo-okurkový shrub nebo infuze vermutu heřmánkem a meruňkami. Lístek obsahuje také tři nealkoholické koktejly: Kosmonauta s již zmiňovaným shrubem, Jasnovidce z estragonového sirupu a Zahradníka, jenž kombinuje pyré ze zelených jablek, jalovec, koriandr a celerovou Zázračnou limonádu.

Poprvé od založení podniku se mění také stálá nabídka barových burgerů. U všech tří provedení zůstává 180gramová porce vyzrálého hovězího masa, mění se však další přísady okurkový relish, slaninová majonéza nebo mexický salát pico de gallo.

 

Z menu „Chtěl bych být“ budou moci hosté Baru, který neexistuje vybírat následujícího přibližně půl roku. Tištěný náklad magazínu činí čtyři tisíce kusů a je volně k rozebrání.

 

 




Komentáře