Nové menu ve Slasti: drinky párují s vodními dýmkami

28. 1. 2020

Autor: Michael Lapčík

Foto: Zuzana Bártová

 

Po více než roce provozu změnili v polovině ledna v brněnském baru Slast koktejlové menu. To nyní obsahuje 18 míchaných nápojů rozdělených do několika kategorií. Slast je nejmladším podnikem brněnské gastronomické skupiny Lidi z Baru, tamní barmani komplexní obměnu menu provedli vůbec poprvé.

Samotný lístek má podobu leporelové karty a graficky mu vévodí trojrozměrná mapa podniku usnadňující hostům orientaci v členitém prostoru podniku. Slast je totiž situována do sklepení Paláce opata žďárského kláštera, které tvoří spletité podzemní chodby a místnosti.

 

Všech 18 nových drinků je dílem barmanů, číšníků dalších pracovníků Slasti včetně nováčků. „Říkáme, že jsme je vymýšleli pro lidi, a nikoliv pro barmany, jak tomu nyní v některých podnicích bývá. Zkrátka, že vždy rozumíte tomu, co pijete. Snažíme se držet jednoduchých chuťových linek, které dávají smysl,“ vysvětluje spolumajitel Slasti a hlavní autor nového menu Tomáš Miška.

 

Koktejly jsou v menu rozděleny do čtyř kategorií podle charakteru: lehké nízkoalkoholické, těžší kořenité, svěží tropické a smetanové až krémové. Drinky je na základě rozdělení možné chuťově napárovat k různým vodním dýmkám. Nově jsou k dostání také dva „párty drinky“ servírované v barevném kyblíku o počtu pěti porcí a s konkrétně napárovanou vodní dýmkou.

 

Mezi zajímavé mixologické počiny aktuálního menu patří například „slastná“ verze klasického koktejlu Bloody Mary. Kromě obligátních ingrediencí obsahuje také hoisin omáčku, která drinku dává arašídový nádech, citronový pepř a mořskou řasu. Zdobená je celerem nebo hovězím jerky. Mezi domácí suroviny použité v dalších koktejlech patří také matcha krémový nátěr, malinovo-rybízová krusta, kokosovo-kardamomový shrub, tymiánový med či limetový cordial.

 

Ve Slasti se shodli na tom, že se při práci s novým menu chtějí co nejpevněji držet zero waste filozofie. Jestliže tedy v několika drincích používají jako ozdobu nakládané třešně, pak koktejl Madonin sezónní plápolák obsahuje právě nálev z těchto třešní. Další příklad? Jemnou pěnu v drinku Barbie sour místo vaječného bílku vytváří aquafaba neboli cizrnová voda, která zbývá po cizrně použité na výrobu hummusu. „Díky přirozené slanosti aquafaby je navíc drink pitelnější, člověka to doslova nutká k upití dalšího doušku,“ říká spolumajitel Slasti Jan Vodička.

Barový tým se při tvorbě koktejlů i v každodenní práci inspiruje slavnými barmanskými jmény. Počet surovin použitých v jednom drinku nepřesahuje pět, k čemuž nabádá známý slovenský barman Erik Lorincz. Autorem receptury limetového cordialu je zase Jeffrey Morgenthaler. Výhoda této verze likéru tkví v jednoduchosti přípravy – trvá asi čtvrt hodiny a je k ní potřeba pouze mixér, obejde se bez vaření či filtrování. A do třetice, pařížský Remy Savage s aquafabou ve svých podnicích pracuje už tři roky…

 

„O trendech si v týmu povídáme a snažíme se je sledovat. Do baru jsem navíc přestěhoval všechny své knížky o gastronomii, abych si oddělil volný čas od práce, a tato malá knihovna je teď všem k dispozici. Přál bych si, aby barmani ve Slasti nad drinky přemýšleli stejně prakticky až pragmaticky jako třeba zmíněný Jeffrey Morgenthaler,“ dodává Jan Vodička.

 

Kromě zcela nového koktejlového menu ve Slasti inovovali také nabídku bar food. Novinkou je Trash Arabic Pita Pizza – teplý pita chléb s jogurtem či hummusem a nakládanou zeleninou pokladený buď sušenou šunkou, parmazánovým chipsem nebo indickou luštěninovou směsí čát čapát. Druhou nepřehlédnutelnou změnou je instalace červeného výrobníku na popcorn ke vstupnímu schodišti do Slasti. Personál momentálně experimentuje s různými příchutěmi pražené kukuřice od barbecue po čedar.

 

Mezi další slastné novinky patří „farec nefarec“ neboli vodní dýmka naplněná čajovými lístky. Její chuť je stěží rozeznatelná od tabáku, neobsahuje však nikotin. Od nynějška si zde pak neobjednáte espresso, ale pouze filtrovanou kávu z batch brew kávovaru.

 

Hédonistický bar Slast funguje ve sklepení památkově chráněného paláce na Zelném trhu od konce roku 2018 a patří mezi nejlépe hodnocené shisha lounge v Brně. V jeho konceptu se snoubí nabídka koktejlů a designových vodních dýmek s vystavenými uměleckými díly.

 




Komentáře