Smysl v nesmyslu. Pandí menu stvořili v duchu Dada

17. 10. 2018

Autor: Michael Lapčík

 

„Pro nás je všechno příležitost k zábavě. Kdykoli se smějeme, vyprazdňujeme se a odevzdáváme se větru, který třese dveřmi a okny. Noc větru nás naplňuje.“

 

„Už žádní malíři, už žádní spisovatelé, už žádní hudebníci, už žádní sochaři, už žádné náboženství, už žádní republikáni, už žádní royalisté… Už bylo všech těch nesmyslů dost, už nic, nic, nic.“

 

Tak zní různé části dadaistického manifestu, který představitelé tohoto právě vzniknuvšího uměleckého směru přednášeli mezi lety 1916 a 1920 na několika místech ve Švýcarsku a Francii. O zhruba století později Dada ožívá v barovém světě – přesněji v brněnském baru Super Panda Circus jako téma nového koktejlového menu, které odstartovalo svou roční pouť časem včera, v úterý 16. října.

 

Když se s nástupem dvacátých let minulého století začaly na výstavách objevovat předměty běžné denní potřeby, jako například pisoár, v roli uměleckých děl, vyvolalo to pozdvižení. Inspirovali se tím i v Super Panda Circusu, jelikož současné menu má podobu několika takových předmětů – krabice na bonbóny, vázy s květinami, lastury a lampionu.

Zatímco podle chuti bonbónů si vybíráte koktejly potenciálně populární, obrázkové hříčky namalované na lampionech reprezentují ty nejvíc trhlé drinky. „Květinové“ nápoje jsou jemnějšího ražení, a v těch, o nichž místo šumu moře referuje hlas z lastury, absentuje alkohol. Pro nehračičky je k dispozici i konvenční verze menu – tlustá kniha. Většinu předmětů vyrábí moderní technologie, tedy 3D tiskárna v barové kanceláři.

 

„Umění, nesourodé myšlenky, jiný pohled na svět. Podle nás je to ten správný směr, jímž by se naše Panda měla ubírat,“ tvrdí jeden z autorů menu Tomáš Křemenák.

 

Výstřední dadaismus se promítá i do názvů 21 alkoholických a 4 nealkoholických drinků. Libido wehrmacht, Squadra glazura, Propiscosour nebo Krojovaný paganismus nejsou zrovna něčím, co byste už někdy slyšeli.

 

Nejdivnější bar v Česku také pokračuje v tradici extravagantních servisů. Keramická hlava koně, trojpatrová sklenička nebo hrnek ve tvaru dortíku by se klidně mohly vyjímat na policích obchodu se suvenýry.

 

Tím nejdůležitějším však zůstává samotný obsah sklenice. Koktejly jsou opět plné nevšedních surovin a o existenci některých z nich jste možná dosud neměli tušení. Ale místní barmani přiznávají, že v tomto ohledu prodělali jistý vývoj. Jestliže se dříve k nějakému chuťovému výsledku dobrali kombinací pěti ingrediencí, dnes už jim k tomu stačí třeba jen tři složky. „Místo kostrbatosti hledáme jednodušší cestu,“ vysvětluje šéfbarman Michal Nevrlý.

Již několik let v barovém světě letí různé fermentáty. Pandí osazenstvo pro tentokrát vyměnilo v našich končinách již osvědčenou kombuchu za kulturu jun, která kvasí zelený čaj. Z dalších domácích ingrediencí jmenujme kaktusový džus, rum infuzovaný popkornem a sezamem, slivovici infuzovanou slaninou a uzeným, kukicha bitters či arašídovou zmrzlinu. Asi jen málo podniků umístilo na meníčko koktejl, jehož bází je sběratelská láhev Jack Daniel’s No. 27 Gold, a Panda je samozřejmě jedním z nich. K aromatizaci drinků barmani kromě různých druhů dřev tentokrát používají také pryskyřici labdanum. Premiéru si v Pandě se současným menu odbývá i ve dvou variantách ochucený led: Coca-Colou a kouřovou whisky Laphroaig.

 

Kromě toho Lidi z Baru už nějaký čas souzní taky s trendem experimentálního staření koktejlů. V Pandě po předchozím použití stavební cihly tentokrát sáhli po akváriu se slanou vodou a dvou kameninových nádobách. V nich bude několik měsíců ležet drink Bukkake Stroboskop. „Pokoušíme se tak simulovat zrání koktejlu v amforách na dně moře,“ dodává Tomáš Křemenák.

 

„Dada uznává pouze instinkty, zásadně zavrhuje vysvětlování. Podle Dada bychom se neměli nijak omezovat. Pryč se všemi předsudky, morálkou a vkusem,“ hlásal kdysi básník André Breton. Soudě dle prvotní ochutnávky nového pandího menu se jeho tezím bude v tomhle ztřeštěném baru dařit více než dobře.

 

Snímky: Kristýna Vysloužilová

 




Komentáře