Víno jsou emoce, nikoliv čísla, říkají Mladí vinaři

24. 10. 2018

Autor: Michael Lapčík

 

Není jim víc než 40 let, neprodukují žádná velká kvanta, respektují přírodní postupy a upřednostňují spolupráci před konkurencí. Seznamte se s Mladými vinaři, 14 kamarády z moravských vinic a sklepů, jejichž vína jsou nově od minulého týdne k dostání také v brněnském Baru, který neexistuje.

 

Znají se už dlouho, vždyť moravský vinařský rybník není bezbřehý. V roce 2016 se spojili do jednoho sdružení, aby si navzájem předávali zkušenosti a pořádali společné eventy. Jejich hlavní krédo zní: Kooperace, nikoliv konkurence.

„Stačí se podívat do naší messengerové skupiny, která je plná dotazů typu Neprodává teď někdo Rýňák nebo Nemáte volný sud nebo káď? Táhneme za jeden provaz a chodíme si i fyzicky pomáhat při vinobraní. Neřešíme, kdo je zalistovaný v kterém prestižním podniku, nezávidíme si to,“ tvrdí Eva Pelikánová, koordinátorka Mladých vinařů a zároveň jediný víno nevyrábějící člen tohoto spolku.

 

Podle ní produkují Mladí vinaři natolik specifická a rozlišitelná vína se zřetelným rukopisem, že si navzájem nekonkurují. „Je to dané naším malovýrobním charakterem. Členové nejenže musí být mladší 40 let, ale jejich roční produkce také nesmí překročit hranici 100 tisíc litrů. Konkurence, i ta cenová, spíš existuje až mezi uniformnější produkcí velkých podniků,“ soudí Eva Pelikánová.

 

I přes odlišný přístup k výrobě vína lze u všech Mladých vinařů najít ještě jedno pojítko, a tím je respekt k přírodě a přirozenému chování ve vinném sklepě. U někoho více, u jiného méně – od zastánců absolutně přírodních vín bez jakéhokoliv obsahu síry, které reprezentuje Jakub Herzán, až po příznivce čistých precizních odrůdových vín, jakým je Roman Fabig.

Mladí vinaři také svorně vyzývají konzumenty, aby si křečovitě nehráli na sommeliery a nesnažili se při degustaci urputně určovat míru kyselin, odhadovat ročník a další parametry vína. Raději mají zavřít oči a víno si prostě vychutnat, nechat se unášet panující atmosférou. „Chceme lidem přinášet radost skrze emoce a zážitky, nikoliv prostřednictvím čísel a tvrdých dat,“ vysvětluje Eva Pelikánová.

 

Novou spolupráci s brněnskými Lidmi z Baru vysvětlují Mladí vinaři filozofickou shodou. „Jsme si velice blízko pojetím své práce, komunikací, důrazem na kolektiv. A taky jsme kamarádi, Brno přece není natolik velké, abychom se neznali,“ říká vinařka Dominika Černohorská.

 

Bar, který neexistuje je navíc vhodným prostorem pro to, jak brněnskou scénu dál ve věci vína posouvat. „Brno je v tomto ohledu daleko za Prahou, kde už vínu hodně rozumějí. Bylo by fajn lidem v Brně zdůrazňovat, že víno je především zábavou, nikoliv snobárnou,“ dodává spolumajitelka klentnického vinařství Plenér.

Podívejte se, jaká vína od Mladých vinařů můžete nově od minulého týdne v Baru, který neexistuje ochutnávat.

 

Kořenitý rozjezd

Veltlínské zelené 2017, Velké Pavlovice, Petr Mikulica

Lehčí víno k běžnému pití či na rozjezd. Kořenité, lehce pepřové, s náznaky citrusových a muškátových tónů a svěží kyselinou.

 

Nebazénové růžové

Cuvée Leonard 2017 rosé, Klentnice, Dominika Černohorská

Zapomeňte na klišé, že rosé se hodí tak akorát k jednoduchému popíjení u bazénu. Tahle směska Fratavy a Merlotu od Plenéru vás překvapí svou suchostí a pitelností.

 

Zeťákův příspěvek

Tramín červený 2017, Čejkovice, Roman Bílek

Roman se přiženil do vinařské rodiny a řemeslu přivykl natolik dobře, že mu tchán dal ve svém vinařství Novotný prostor pro kolekci lahví nazvanou „Zeťák“. Nezvykle suchý tramín, jenž dlouho a trpělivě ležel na kalech.

 

Dřevěné pohlazení

Cuvée TŘI 2016, Klentnice, Dominika Černohorská

Něco k přemýšlení. Víno, které leželo rok na kalech a bez síry zrálo ve třech různých nádobách – ve dřevěném sudu ve tvaru vajíčka, nerezovém tanku a velkém dubovém sudu.

 

Přísnost přírody

Frankovka 2016, Kobylí, Jakub Herzán

Minimální zásah vinaře ve sklepě, hrozny z vinohradů opečovávaných v ekologickém režimu. Zrání ve starých sudech nepřehlušilo původní podstatu vína. Je lehké, třešňové a švestkové, s jemným skořicovým charakterem v pozadí.

 

Zvíře v lahvi

Cuvée Bernety 2016, Starý Poddvorov, Ondřej Dubas

Lehce divoká a prudce pitelná směs Merlotu a Cabernetu Sauvignon v podání sklepmistra vinařství Krásná hora. Biodynamické víno zrálo 12 měsíců v mírně vypalovaných francouzských sudech. Aroma švestkové a rybízové, chuť ovocná se svěží kyselinou.

 




Komentáře